Farmors mandeltårta
Ingredienser:
4 äggvitor
1 ½ dl socker
100 gr mandel

Smörkräm:
4 äggulor
1 ½ dl socker
1 dl grädde
100 gr smör
[mandelspån]
Gör så här: Mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa vitorna helt styva och blanda ner mandel och socker. Bred ut på smord och mjölad plåt, 2 st. rundlar, grädda i ca 10 min i 225 grader. Lossa bottnarna och låt svalna.
Smörkrämen: Blanda äggulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Sjud tills krämen tjocknat. Rör hela tiden. Låt krämen svalna, vispa i smöret i omgångar till krämen är slät. Bred hälften av krämen på en av bottnarna. Lägg på den andra bottnen. Spritsa på resten av krämen i fina mönster på tårtan. Strö över flagad rostad mandel om så önskas. Kan med fördel frysas, men låt den tina långsamt i kylskåpet.
«tillbaka