Så var det dags för julpyssel. Nuförtiden är det
ätbart pyssel för min del. Jag har gjort min beskärda del
av garntomtar, halmstjärnor, trolldegskransar, julgranskarameller,
keramikljusstakar och annat när jag var småbarnsförälder
och jobbade som fritidspdagog. Oj vad jag pysslade då!
Julkakor är ett måste. Tidigare år gjorde jag minst
7 sorter, men nu är det lite blygsammare.
Brysselkex ca 50 st
Ugnstemp:175grader
4½-5dl vetemjöl
1dl socker
2tsk vanillinsocker
200g smör
Garnering:
kanel & strösocker
Hacka samman ingredienserna till degen eller gör som jag: kör
ihop i matberedaren.
Forma degen till rullar drygt fyra cm i diameter. Rulla dem i kanelsocker.
Lägg rullarna kallt, skär dom i skivor och lägg kakorna
på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt
i ugnen i ca tio min.
*~*
Vaniljhorn ca 50 st
Ugnstemp:175grader
200 gr smör
2 msk vaniljsocker
4½ -5 dl vetemjöl
garnering: strösocker
Hacka samman ingredienserna till degen eller gör som jag: kör
ihop i matberedaren. Trilla degen till 8 cmlånga pinnar, något
tjockare på mitten. Böj dem till horn.
Grädda mitt ugnen ca 12 min. Vänd dem i soceker medan är
varma.
*~*
Kolakakor
200 g smör
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
Blanda rumsvarmt margarin eller smör med alla ingredienser. Arbeta
ihop till en fast deg, som gärna få stå kallt en stund
innan utbakningen. Dela degen i fem delar och forma dem till långa
längder. Skåra ett mönster i längderna med hjälp
av en gaffel. Grädda i 175 °C i ca 10-15 minuter.
*~*
Hos oss är det inte jul utan hemlagad julkorv. Den tillverkas i den
ärvda hushållsmaskinen från 1942, en elektrolux, som
fungerar perfekt fortfarande.
~JULKORV ~
Jannes mormors står det på mitt recept som jag fått
av Carin Olsson i Bengtsfors
3dl korngryn
1,5 L buljong
ca 4 dl mjölk
1 gul lök
1,5 kg blandfärs (ej för finmald)
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
2 msk kryddpepparkorn
1,5 tsk svart eller vitpeppar
3 msk potatismjöl
3 msk salt
5 m krokfjälster
hushållssnöre
Gör så här:
Koka korngrynen mjuka i buljongen på svag värme. Koka upp
mjölken, låt den kallna och ställ in den i kylskåpet
över natten.
(jag har provat att hoppa över kokning av mjölk med vår
moderna pastöriserade mjölk och det går alldeles utmärkt)
Fjälstren är saltade när du köper dem och ser stela
och torra ut. Lägg dem i vatten över natten så blir de
av med saltet och blir mjuka och lätthanterliga.
Hacka den halva löken fint och fräs den guldgul i matfettet.
OBS! du kan också använda råriven lök. Ta i så
fall en hel lök och riv den direkt ner i korvsmeten när du tillsätter
de andra kryddorna.
Lägg kött, gryn och potatismjöl i grytan, krydda och späd
med mjölk tills smeten är lagom. Blanda gärna med händerna
då känner man bäst när smeten är smidig.
Stoppa korven så här:
Se till att fjälstren är hela genom att spola igenom med kallt
vatten. Klipp av eventuella läckor. Hoppa inte över det här
arbetet - välsköljda fjälster är lättare att
fylla. Resten av arbetet behöver man vara två om, en som matar
smeten i skinnen och en som tar emot. Kvarnen måste vara jämt
fylld hela tiden för att undvika luftblåsor i korven. Skinnen
ska vara ungefär halvfyllda.
När alla korvarna är färdiga så gnider man in dem
med salt. Låt de sedan ligga i kylskåpet över natten
innan de kokas eller fryses in.
~
|