Så var det dags för julpyssel. Nuförtiden är det ätbart pyssel för min del. Jag har gjort min beskärda del av garntomtar, halmstjärnor, trolldegskransar, julgranskarameller, keramikljusstakar och annat när jag var småbarnsförälder och jobbade som fritidspdagog. Oj vad jag pysslade då!

Julkakor är ett måste. Tidigare år gjorde jag minst 7 sorter, men nu är det lite blygsammare.

Brysselkex ca 50 st

Ugnstemp:175grader

4½-5dl vetemjöl
1dl socker
2tsk vanillinsocker
200g smör

Garnering:
kanel & strösocker

Hacka samman ingredienserna till degen eller gör som jag: kör ihop i matberedaren.
Forma degen till rullar drygt fyra cm i diameter. Rulla dem i kanelsocker. Lägg rullarna kallt, skär dom i skivor och lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca tio min.

*~*

Vaniljhorn ca 50 st
Ugnstemp:175grader

200 gr smör
2 msk vaniljsocker
4½ -5 dl vetemjöl

garnering: strösocker

Hacka samman ingredienserna till degen eller gör som jag: kör ihop i matberedaren. Trilla degen till 8 cmlånga pinnar, något tjockare på mitten. Böj dem till horn.
Grädda mitt ugnen ca 12 min. Vänd dem i soceker medan är varma.

*~*

Kolakakor

200 g smör
1½ dl socker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker

Blanda rumsvarmt margarin eller smör med alla ingredienser. Arbeta ihop till en fast deg, som gärna få stå kallt en stund innan utbakningen. Dela degen i fem delar och forma dem till långa längder. Skåra ett mönster i längderna med hjälp av en gaffel. Grädda i 175 °C i ca 10-15 minuter.

*~*

Hos oss är det inte jul utan hemlagad julkorv. Den tillverkas i den ärvda hushållsmaskinen från 1942, en elektrolux, som fungerar perfekt fortfarande.

~JULKORV ~

Jannes mormors står det på mitt recept som jag fått av Carin Olsson i Bengtsfors

3dl korngryn
1,5 L buljong
ca 4 dl mjölk
1 gul lök
1,5 kg blandfärs (ej för finmald)
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
2 msk kryddpepparkorn
1,5 tsk svart eller vitpeppar
3 msk potatismjöl
3 msk salt
5 m krokfjälster
hushållssnöre

Gör så här:

Koka korngrynen mjuka i buljongen på svag värme. Koka upp mjölken, låt den kallna och ställ in den i kylskåpet över natten.
(jag har provat att hoppa över kokning av mjölk med vår moderna pastöriserade mjölk och det går alldeles utmärkt)
Fjälstren är saltade när du köper dem och ser stela och torra ut. Lägg dem i vatten över natten så blir de av med saltet och blir mjuka och lätthanterliga.

Hacka den halva löken fint och fräs den guldgul i matfettet. OBS! du kan också använda råriven lök. Ta i så fall en hel lök och riv den direkt ner i korvsmeten när du tillsätter de andra kryddorna.

Lägg kött, gryn och potatismjöl i grytan, krydda och späd med mjölk tills smeten är lagom. Blanda gärna med händerna då känner man bäst när smeten är smidig.

Stoppa korven så här:
Se till att fjälstren är hela genom att spola igenom med kallt vatten. Klipp av eventuella läckor. Hoppa inte över det här arbetet - välsköljda fjälster är lättare att fylla. Resten av arbetet behöver man vara två om, en som matar smeten i skinnen och en som tar emot. Kvarnen måste vara jämt fylld hela tiden för att undvika luftblåsor i korven. Skinnen ska vara ungefär halvfyllda.
När alla korvarna är färdiga så gnider man in dem med salt. Låt de sedan ligga i kylskåpet över natten innan de kokas eller fryses in.

~