Bokfemman

Är Du nyfiken på vad bokfemman är? Kolla in hos Malin, som är suverän upphovskvinna för att ta del av regler.

Vecka 46

Veckans tema är middagsbjudning, men den här gången för författare. Nämn fem författare som du skulle vilja bjuda hem på middag och motivera varför.

* Jamie Oliver
Min favoritkock och författare till flera underbara kokböcker. Tänk vilka samtal om mat och musik vi kan ha.

* Jujja Wieslander
Mamma Mu är min absoluta favorit och min förebild! Så orädd och stark i tron på min egen förmåga vill jag också vara.

* Ian Rankin
Självskriven så klart. Skaparen av Johan Rebus måste bara bjudas.

* Håkan Bergman
Han målar med ord och berör. Poet och författare som verkligen kan uttrycka sig. Jag ser fram emot att få läsa romanen som kommer i mars 2008.

*Gunno Dahlstierna
Stolt dalslänning som var den förste svenske författare som skrev på dialekt. Han är mest känd som lantmätare i Tyskland, men diktade i stor omfattning. Främst som politisk diktare. Visst vore det mäktigt att träffa en man från som levde för 300 år sedan!

 

Vecka 45

Veckans tema för Bokfemman är middagsbjudning. Välj fem fiktiva litterära karaktärer som du vill bjuda hem på middag och motivera dina val.

*John Rebus
Min absoluta favoritkarl är självklar vid mitt bord. Ian Rankins kantige skotske polis som slåss mot orättvisor och elände. Han brinner och tar nästan kål på sig själv på korståget mot skurkarna.

*Alan Banks
En annan hjälte som slåss mot skurkarna. En egensinnig orädd kommisarie som jag fascineras av.

* Morse
Behöver jag förklara. Morse är självklar hos mig.

*Harry Hole
Oslos svar på Johan Rebus. Jag dras till dessa ensamma, destruktiv amän. I litteraturen i alla fall.

*James Bond
En snygg, belevad och sprituell man som för in spänning och som kan underhålla en kvinna.

Män, män, män. Jag trivs bäst i deras sällskap. Intressanta samtal och rak kommunikation. Och så kan jag flörta lite, kanske ;)

 

Vecka 41

Temat för veckans Bokfemma är olästa böcker. Nämn 5 böcker som du velat/tänkt läsa länge och motivera varför du inte har läst dem.
Alltså skamfläckarna i min litterära bildning. Jag tittar i mina bokhyllor och finner förvånansvärt få som jag inte läst. Men de finns :)

* Det är mycket med det jordiska av Gerda Anti
Den har stått i bokhyllan i minst 20 år och jag har fortfarande ingen lust att läsa den. fattar inte varför jag köpt den en gång. Säkert ett reafynd ,)

* Sagan om ringen av J.R.R Tolkien
Har börjat flera gånger, men språket är så tråkigt att jag givit upp. Alltså aptråkig. Ge mig en ny, fräsch översättning! Och jag skäms för min 18-åring som aldrig läser, plöjde igenom hela serien hur lätt som helst när han var 15.

*Skulden av Ulf Lundell
En bok jag fått i present och jag som fortfarande inte uppbådat någon lust till. För 20 år sedan slukade jag däremot hans dikter. En pocketupplaga av fruset guld är av full av hundöron :)

*Nils Holgersson underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf
Nu hädar jag väl, men jag tycker att hon skriver så himla tråkigt. Kan inte hjälpa det. Jag har aldrig gillat hennes böcker, men tvingades läsa mycket i skolan så klart ;)

*Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset
Vågar jag erkänna att jag aldrig läst den, bara sett filmen *s* Jag har ägt boken sedan jag var 18, men har knappt öppnat den, än mindre försökt läsa, trots att den anses vara den största kärleksagan någonsin. kanske på tiden att ge den en chans?

Vecka 40

Veckans tema för Bokfemman är sagor. Nämn dina 5 favoriter i genren.

Saga är en fantastisk berättelse, vanligen berättad för barn, som ofta handlar om magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral, och har en slående sensmoral. Prinsar och prinsessor är vanliga, men även fattiga bondpojkar och -flickor, som i sagan får en chans att bevisa sin duglighet för de kungliga. (Wikipedia)

* Pojken som åt ikapp med jätten , svensk folksaga
Så klart att jag gillar en saga där den lilla pojken besegrar den stora otäcka jätten genom att vara slug och listig.

* Bockarna Bruse av Asbjörnsen och Moe
Den blir aldrig tråkig! Tänk så många gånger jag framfört Bockarna Bruse som teater. Både för vuxna och barn, i olika versioner :)

* Tomtebobarnen av Elsa Beskow
Barndomens favorit.Alla mina barn har matats med Elsa Beskow :)

* Mamma Mu Av Thomas & Jujja Wieslander
Jag älskar Mamma Mu! Hon är min idol. Jag vill vara precis som hon är: nyfiken och vetgirig (är jag ju) och vågar göra det hon vill. Mamma Mu äger!

*Askungen
Som flicka kan man inte undgå att gilla Askungen. Innerst inne drömmer vi nog alla om att vara prinsessa med fin klänning, krona och bli gift med den vackre prinsen :)

Vecka 39

Temat för veckans Bokfemma är ungdomsböcker för tjejer. Nämn dina 5 favoriter.

Svårt att välja, men jag funderade och valde några av dotterns favoriter och några av mina. Helt utan ranking.

1.Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe
Jag läste denna i yngre tonåren och älskade den! Maria Gripe är en underbara författare vars ord och personer kryper in i våra hjärtan.

2. Fråga Alice: en sann historia
Denna autentiska dagbok av en femtonåring tjej. Som knarkar. Den berörde både mig, dottern som var 15 och sonen som var 13 när vi läste den. Framför allt dottern som sällan läser slukade sidorna med högt lästempo.

3. Linas kvällsbok av Emma Hamberg
Det här en den bok jag hade behövt när jag var tonåring. Med min osäkerhet och oro för kontakt med killar. Att boken utspelar sig här i staden där jag bor och att yngste sonen var med som statist i filmen Linas kvällsbok gör tat jag känner lite extra för den :)

4. En ö i havet av Annika Thor
Jag läste En ö i havet och de följande Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav när jag var 30 och jag slukade varje bok. Självklart har jag sett tv-serien när den visats på tv, båda gångerna. Detta är böcker som är lika bra på film som att läsa.

5. Sofies värld av Jostein Gaardner
Detta är en fascinerande bok som passar barn och vuxna lika bra. Sofies värld är en resa genom historien. Boken börjar med att 15-åriga Sofie hämtar posten och får ett brev dä rdet står Vem är du? Sedan börjar en spännande historia där vi träffar filosofer och tänkare genom tiderna.

Vecka 38

Veckans tema för Bokfemman är "page-turners", dvs böcker man inte kan sluta läsa förräns man har kommit till sista sidan. Nämn dina 5 favoriter.
Page-turner:A very interesting, exciting, or suspenseful book, usually a novel. (från thefreedictionary.com)

Så svårt att välja! Jag har många fler än 5! Jag gör det lätt för mig och väljer 5 av de jag läst i år :)

* Alkemisten av Paulo Coelho
Alice har så länge sagt att jag ska läsa den. Jag blev inte besviken. Boken följde mig överallt i badet, på bussen, på rasten. Coelho skriver så vackert, lätt och med en stor ömhet. Bokens huvudsakliga budskap är att man måste lyssna till sitt hjärta, att lita på tecknen som uppenbarar sig om man bara ger efter lite, och framför allt att följa sina drömmar, för att kunna uppnå och leva sitt levnadsöde. Nu ser jag fram emot att läsa pilgrimsresan.

* Adress Fleshmarket Close av Ian Rankin
En man hittas brutalt knivhuggen till döds i en av Edinburghs förorter. Han är av utländsk härkomst och saknar identitetshandlingar. Missmodigt tar sig Rebus an fallet och börjar nysta upp en härva av rasism, mutor och byråkrati men utan att komma närmare mannens identitet. Samtidigt hittas två skelett i en källare under en pub. När det visar sig att ett av dem är av plast och det andra ett sedan länge saknat undervisningsskelett börjar Rebus och hans närmaste medarbetare Siobhan ana att någon försöker spela polisen ett spratt. Men tyvärr är skeletten bara ytterligare ett bevis på att när det g äller girighet drar sig vissa personer inte ens för slavhandel. I Adress Fleshmarket Close måste Rebus ta sig an ett fall som tvingar honom att ifrågasätta både sina egna och poliskårens värderingar. Ian Rankin lyckas med konststycket att ta upp samhällsproblem utan att förlora i spänning vilket gör Adress Fleshmarket Close till omskakande läsning i dubbel bemärkelse.

Rebus är min favoritkarl. LÄS!

* Kall som granit av Stuart McBride
Kriminalinspektör Logan McRae har varit sjukskriven i över ett år och hans första dag tillbaka på arbetet kunde ha börjat bättre. Det svårt misshandlade liket av en treårig pojke, som länge varit försvunnen, återfinns i ett dike. Avdelningens nye chef, kriminalkommissarie Insch, är allt annat än vänligt inställd. Och dessutom tvingas McRae samarbeta med sin före detta flickvän som nu har avancerat till chefspatolog.
När även en flicka hittas mördad och två små pojkar anmäls saknade börjar polisen frukta att de har att göra med en pedofil. Man får upp en del spår men de verkar inte leda någonstans. Medan snön vräker ner över Aberdeens gator och vinterkylan blir alltmer påträngande börjar paniken sprida sig bland allmänheten. Polisen måste agera snabbt - annars kommer fler barn att försvinna, och fler kommer att dö.

Herregud så bra! Jag blev helt uppslukad. Det gick inte att lägga ifrån sig boken. Jag läste så fort jag fick chansen, trots att jag var på besök hos vänner över helgen. Så vill Du läsa något som välskrivet, spännande och otroligt gripande så ska du läsa denna boken!

* Förbjuden mark av Lesley Horton
Bradford är en stad som förskonats från barnprostitution - det har de styrande i alla fall alltid hävdat. Men det är ett påstående som inte stämmer särskilt bra med verkligheten.
När flera unga pojkar och flickor hittas svårt misshandlade och mördade inom loppet av bara några månader, dras kriminalinspektör John Handford och hans assistent Khalid Ali in i en fullkomlig mardröm. Utredningen avslöjar inte bara den fruktansvärda situationen för barnen som är fångade i Bradfords hårda undre värld, utan även korruption och ondska bland kommunens mest respekterade medborgare.
Handford och Ali måste kämpa både mot sociala spänningar och egna samarbetsproblem för att kunna stoppa en kallblodig seriemördare från att fullborda sitt verk. Men den skyldige befinner sig kanske närmare än vad man tror...

Den här boken är skyldig till förlorad nattsömn. Jag kunde inte sluta läsa. LÄS!

* I de dödas namn av Ian Rankin
Juli 2005. G8:s ledare är samlade i Skottland. Dagliga demonstrationståg och kravaller sätter polisen under hård press.
Kriminalkommissarie John Rebus är ute i kylan men hamnar åter i hetluften när man hittar kopplingar mellan en politikers självmord och en seriemördare på fri fot. Myndigheterna vill omedelbart mörklägga utredningen av rädsla att det ska överskugga det globala mötets betydelse.
Rebus är en man som sällan håller sig till reglerna, och när hans kollega Siobhan Clarke tar upp jakten på den ordningspolis som överfallit hennes mor, ser det ut som om Rebus och Clarke hamnar på varsin sida av konflikten.

Ian Rankin hör till mina absoluta favoriter. Jag njöt hela boken igenom och sörjde när den var slut. Lyckligtvis har jag en oläst Rebus (på engelska) är kasta mig över.

Som ni ser dras jag till mord och elände. Ju hemskare desto bättre ;) Jag föredrar klart en psykopat eller massmördare före lättläst chicklit ;) Vad säger det om mig?????????