Filmer sedda 2008

Vikaren

Mitt betyg: 3/5

How to loose friends and alienate people

Mitt betyg: 2/5

Suburban girl

Mitt betyg: 2/5

Vi hade i alla fall tur med vädret igen

Mitt betyg: 3/5

The family stone

Mitt Betyg:3/5

School of life

Mitt Betyg:2½/5

The rocker

Mitt Betyg:3/5

Madagskar 2

Mitt Betyg:3/5

St Trinians
Handling:
Den beryktade flickskolan St. Trinians där eleverna tillverkar vodka i kemisalen har landets sämsta genomsnitt och har stora problem. Ekonomin är körd i botten och banken hotar med att stänga skolan. Den nya skolministern tänker inte tolerera den anarkistiska undervisningen och planerar att införa disciplin och ordning. Men de vilda tjejerna och deras rektor tänker inte finna sig i detta. Tillsammans tänker de ut en räddningsplan som involverar skolfrågesport, sex, droger och en stöld av en berömd och värdefull tavla. Det blir kaotiskt när tjejerna använder all sin girlpower till att visa att klassens tuffa brudar kan bestå, när det gäller!

 Filmen är absurd och oerhört ironisk med en stor portion humor. Härlig, skruvad och underhållande =)

Mitt Betyg:3/5

Wild child
Handling:
En rebellisk tonårstjej från Malibu i Kalifornien (spelad av 16-åriga Emma Roberts) skickas av sin far till en strikt privatskola i England där hon får lära sig att värdesätta äkta vänskap.

Ganska förutsägbar story, men ändå ganska underhållande och välspelad.

Mitt Betyg:3/5

 

 

 

 

This christmas
Handling:
I "This Christmas" möter vi syskonen Whitfield som för första gången på flera år kommer hem för att fira julen tillsammans med sin mor "Ma' Dere" (Loretta Devine) och hennes pojkvän Joe (Delroy Lindo). Och alla har de en hel del som de går och bär på. När ljusen har tänts och julgranen är klädd, börjar hemligheter avslöjas och familjebanden sätts på prov. Men i takt med att de kommer varandra närmare, återupptäcker de och hyllar den allra finaste av livets gåvor - nämligen familjen.I juletid blir vi överösta med filmer som har jultema och som handlar om familj och vikten av att bry sig om varandra. Klicheartat? Ja, men ändå äkta på något sätt. En film med både skratt och tårar.

 


Mitt Betyg:3/5

 

 

Lange flate baller II
Handling:
Fotbollskillarna tvingas till repmånad och hamnar i en en militär övning med USA. Underbara förvecklingar. Både skratt och gråt.
Mitt Betyg:3/5

 

 

 

 

Lange flate baller
Handling:
Underbar humor. Jag lovar att du skrattar så du får ont i magen. Fotboll är den röda tråden.
Mitt Betyg:3/5

 

 

 

 

 

The duchess
Handling:
Ännu ett mästerverk med den fantastiska Kiera Knigthely.
Här skildrar hon Georgiana: hertiginna av Devonshire (sent 1700-tal) Att var adlig och ingå arrangerade äktenskap var ingen dans på rosor om man säger så. Verkligen Plikten framför allt. Och plikten var att föda en son. Döttrar räknades inte. Och kärlek vad var det: överskattat. I alla fall om man hörde till överklassen.

Skicklig dramaturgi, fantastisk scenografi och en underbar dialog. Den här filmen kommer att plocka priser.


Mitt Betyg:4/5

 

 

 

 

Quantum of Solace
Det här är ingen traditionell Bond-film. Utan snarare en hårdkokt action. Bond tar kål på fler än man hinner räkna. Bitter och fylld av hämndbegär. Jag gillar Daniel Craigs Bond. Han är nyanserad och trovärdig. Även om det inte är fyllt av tekniska finesser signerade Q, Miss Moneypenny och massa snygga damer som Bond har sex med.
Mitt Betyg:3/5

Make it happen
Ännu en film om en dansare som kämpar för att uppnå sina drömmar. Förutsägbar och intetsägande.
Mitt Betyg:2/5

Fireflies in the garden
Drama om kärlekens komplexitet och familjelojalitet. välspelat av skickliga skådespelare, men filmen lyfter ändå inte ändå upp i topp. Ett medelbetyg av mig.
Mitt Betyg:3/5

Stepbrothers
Parodi om två bortskämda killar som blir konkurrerande styvbröder när deras föräldrar blir tillsammans och gifter sig. Det är helt enkelt inte min typ av film. Jag orkade inte se hela. Så är det bara.
Mitt Betyg:1/5

Burn after reading
Härlig, humoristisk satir över CIA och spionverksamhet. Inte samma höga klass som No country for old men, som gjort att förväntningarna var höga. Skruvad satir som får dig att skratta högt.
Mitt Betyg:3/5

Over her dead body
Följer mallen för rom-com, men ger dig en underhållande stund ändå.
Mitt Betyg:2/5

Camp rock
Jag är nog för gammal. Men det här är för mycket strömlinjeformad amerikansk skit. Utan själ och substans. Då hjälper det inte att de är söta och sjunger vackert. Men jag förstår att ungdomar faller för det. Tyvärr.
Mitt Betyg:2/5

Sisterhood in travelling pants 2
En äkta feel-good-film. Både tårar och skratt garanteras. En film att se tillsammans med vänner.
Mitt Betyg:3/5

The edge of love
Handling:
Filmen kretsar kring den karismatiska poeten Dylan Thomas (Matthew Rhys)som är gift med Caitlin(Sienna Miller) och är förälskad i barndomskärleken Vera Phillips (Keira Knightely). Ett virrvarr av relationer, brutna löften, passion, svek och skuggan av andra världskriget.

Vilken film! Vacker. Brutal. Passionerad.
Fantastiska rollprestationer av Knightely och Miller. De ger trovärdighet åt den komplicerade relationen mellan poeten, soldaten och kvinnorna.Vilket språk. Så poetiskt. Jag blir genast sugen på att läsa Dylan Thomas dikter.
Tidsandan fångas på kornet och både kläder och musik ger njutning både för öga och öra.

Mitt betyg: 4/5

 

La Môme
Mitt Betyg:4/5

Red Cliff
Mitt Betyg:3/5

To verdener
Mitt Betyg:4/5

Get smart
Mitt Betyg:3/5

Mannen som elsket Yngve
Mitt Betyg:5/5

Varg Veum- Begravde hunder
Mitt Betyg:3/5

Varg Veum- Kvinnen i Kjøleskapet
Mitt betyg: 3/5

Baby Mama
Mitt betyg: 3/5

How she move
Mitt betyg: 1/5

6 points
Mitt betyg: 1/5

Dansen
Mitt betyg: 3/5

 

Kautokeinoupproret
Handling:
En sann berättelse om Sameupproret i Kautokeino, Norge. Den utspelar sig i mitten av 1800-talet och handlar om hur samerna satte sig emot kyrkan och statens dominans runt alkoholutskänkningen.

Vacker. Grym. En riktigt gripande episk berättelse baserad på verkliga händelser. Hur överheten förtrycken menigheten i sin maktfullkomlighet. Bjørn Sundquist storspelar som den grymme prästen Stockfleth. En man som i verkligheten inte var så enkelspårigt grym, utan gjorde mycket gott för demokrati och utbildning i Finnmark.

Mitt betyg: 4/5

 

How to loose a guy in ten days
Mitt betyg: 2/5

 

Rocket science
Handling:
Hal är en vanlig blyg 15-åring som kämpar i skolan och hemma – och han stammar, han kan knappt säga sitt namn. Då dyker Ginny upp som en räddande ängel. Hon är stjärna i skolans debattlag och ser något i Hal som ingen annan ser och erbjuder honom en plats i laget.

Det är så befriande att se filmer som inte följer hollywoodmallen. Det här är en smal indiefilm som får dig att reagera. Peridovis helt absurd, men ändå så fängslande. Jag kan varmt rekommendera den, men kanske inte som lättsam lördagsunderhållning :)

Mitt betyg: 3/5

 

Mr. Magoriums Wonder Emporium
Handling:
Molly Mahoney är den något udda och osäkra chefen för Mr Magorium’s Wonder Emporium, den mest fantastiska, annorlunda och underbara leksakaffären i världen. Mr Magorium bestämmer sig vid 243-års ålder att lämna över affären i Mollys vårdnad, samtidigt som en ny revisor börjar. Han förstår inte alls den otroliga affären och dess magi, så Molly och resten av personalen går ihop och protesterar tillsammans mot den nya revisorn genom att sätta stopp för all magi i affären tills han förstår hur underbar och märkvärdig butiken verkligen är.

En charmig liten saga som faktiskt underhåller mig. Dustin Hoffman är genialisk i sin roll som den excentriske Mr Magorium.

Mitt betyg: 3/5

 

Flammen og citronen
Handling:
Köpenhamn 1944.
Medan den danska befolkningen hoppas att kriget snart ska ta slut, kämpar motståndsmännen Flammen och Citronen med livet som insats for Holger Danske-gruppen. Den orädda och kompromisslöse Flammen är överbevisad antifascist och drömmer om den dag, då gruppen samlat och öppet kan gå till väpnat motangrepp på ockupationsmakten. Den mera känsliga familjefadern, Citronen, dras nu alltmer in i gruppens arbete.

Danskarna kan verkligen skapa film! Välgjord, spännande och nyanserad. Vem är vän och vem är fiende? Är det så självklart? Baserad på verkliga personer och händelser. Helt klart sevärd.

Mitt betyg: 4/5

 

 

 

Mongol

Mitt betyg: 4/5

Irene Huss Guldkalven

Mitt betyg: 2½/5

The dark knight
Handling:
Brottslingen som kallar sig Jokern härjar i Gotham och Bruce Waynes hemliga alter ego, Batman tar hjälp av James Gordon och Harvey Dent för att fånga honom.

Omskriven film. Höga förväntningar. Lite seg i början. Jag började misströsta och funderade på om allt beröm bara var båg. Men så tog Jokern allt mer plats och fängslade mig mer och mer. Vilken rolltolkning!
Filmens stora minus är längden.

Mitt betyg: 3/5

 

 

 


Taken
Handling:
En före detta spion (Liam Neeson) får använda all sin yrkeskicklighet för att rädda sin kidnappade dotter.

Otäck, skrämmande och våldsam. Men ändå så fascinerande. Kanske för att en pappa gör allt för att rädda sitt barn.

Mitt betyg: 3/5

 

 

 


Varg
Handling:
Varg är en storslagen film om Klemens (Peter Stormare) och hans systerson Nejla som lever mitt i det norrländska landskapet på gränsen mellan Sverige och Norge. Klemens är en enstöring som mest sköter sig själv men kommer i konflikt med lagar som stiftas i Stockholm. Hans systerson Nejla ser upp till honom och vill till varje pris leva samma liv. Men vare sig hans mamma eller samhället vill låta detta ske. Allting ställs på sin spets när deras sätt att leva blir attackerat från ett oväntat håll, och de ser sig tvingade att handla utanför lag och rätt. Ett välriktat yxhugg ställer deras liv och relation på svåra prov. Vem kommer att ta på sig skulden för det som har hänt?

Ett mångbottnat drama som fängslar och berör. Trovärdig och välspelad.

Mitt betyg: 4/5

 


Wall-e
Handling:
När människan lämnade jorden glömde man att stänga av den sista roboten. Efter att ha utfört sitt uppdrag i hundratals år, nämligen att samla in och förpacka skrot, upptäcker WALL-E något större i livet: EVE. Robotsonden EVE har skickats ut av mänskligheten för att söka bevis för en säker återkomst till hemplaneten, och när hon hittar det hon sökt återvänder hon genast till sin uppdragsgivare. Efter henne följer WALL-E, på ett oväntat äventyr genom världsrymden.

Den bäst animerade film jag sett!
Fascinerande, rolig och helt klart politisk. Ett inlägg i miljödebatten och en rejäl känga åt det amerikanska konsumtionssamhället.

Mitt betyg: 4/5


Iron man
Handling:
Filmen följer en miljardär och vapentillverkare, Tony Stark, som konfronteras med sina forna synder efter att ha blivit skadad av ett av sina egna vapen. Utrustad med en högteknologisk skyddsdräkt blir han Iron Man och börjar bekämpa ondskan över hela världen.

Tänk att jag kan gillar en superhjälte och actionfilm!
Men det måste bero på härlige Robert Downey jr. Hans smått galna , men ändå hjältemodiga Tony Stark faller i a f jag för. Och det är härlig actionscener måset jag erkänna. Lättsam underhållning en fredag kväll :)

Mitt betyg: 3 /5

the children of Huang Shi
Handling:
Unge Brittiska journalisten och pacifisten George Hogg tar sig in i ockuperade Nanjing i startskedet av andra världskriget. Där får han bevittna Nanjing massakern och blir nästan mördad själv, men blir räddad i sista sekunden av en officer från den Kinesiska motståndsrörelsen, Chun. När det visar sig omöjligt att ta sig ut ur Kina placerar Chun, med hjälp av en ung Amerikansk sjuksköterska, George på ett förfallet barnhem långt från fronten där han får se en helt annan sida av kriget. George får försöka ta hand om alla barnen men fronten rör sig allt närmre och mer problem med den.


Så berörande. Vacker. Otäck. Trovärdig. Min favorit Jonathan Rhys Meyer gav mig rysningar. Fantastisk historia, men otäck. Jag garanterar tårar. Se den!

Mitt betyg: 4 /5

My mom´s new boyfriend
Mitt betyg: 2 /5

The Flock
Mitt betyg: 3 /5

Arn - riket vid vägens slut
Mitt betyg: 3 ½/5

Himlens hjärta
Mitt betyg: 3/5

SATC
Mitt betyg: 3 ½/5

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
Mitt betyg: 2/5

X-files: I want to belive
Mitt betyg: 2 ½/5

Wedding crashers
Mitt betyg: 3 ½/5

Angel
Mitt betyg: 3/5

Kung Fu Panda
Mitt betyg: 4/5

 

Varg Veum - falne engler
Handling:

När väl den desillusionerade detektiven Varg Veum släpper någon i på livet får han direkt anledning att ångra sig. Tillfällighetsvis träffar han de gamla klasskamraterna i bandet Camp, och därigenom också sin tidigare flamma Rebecca, nu gift med bandets frontfigur Jacob. Samtidigt har en serie mord begåtts där det bisarra genomgående temat verkar vara unga flickor klädda i vita kjolar. Och Varg Veum är inte den enda som blir involverad i saken...

 Det här är den bästa av filmerna med Varg Veum. Spännande, mörk, otäck och med en intrig som håller. Det är så otäckt att jag får en klump i magen av oro. Trovärdig. Och så underbara dialekter :)

Mitt betyg: 4/5

 

I´m not there
Handling:

I ”I’m Not There” ser vi sex skådespelare gestalta Bob Dylan, alla under olika perioder i hans liv, men även gestalta olika sidor hos sångaren.

 Lysande!
Det här är en annorlunda film. Man dras in i den direkt. Musiken är fantastisk (självklart) likaså foto, scenografi och framförallt ljuset! Periodvis är det väldigt surrealistiskt och du måste vara vaken och alert för att hänga med i alla vändning i tid och rum. Min favorit Cate Blanchett är fullkomligt lysande som Dylan. Det är alla 6 skådespelarna som skildrar Dylan i olika faser av hans liv.
Jag säger bara se filmen!

Mitt betyg: 4/5

 

Miss Pettigrew lives for a day
Handling:

Miss Guinevere Pettigrew , en medelålders barnflicka får orättvis sparken från sitt jobb. När hon försöker söka ett nytt tvingas hon stjäla någon annans jobb vilket skickar henne rakt in i en glamourös värld.

 En charmig liten film som utspelar sig under ett dygn i förkrigstidens London. Frances McDormand är alleldes ypperlig som den grå Pettigrew i den glamorösa världen. Men min största behållning är miljön och kläder. Riktigt ögongodis.

Mitt betyg: 3/5

 

Hancock
Handling:

Hancock - en luggsliten och utbränd superhjälte som inte haft några stora framgångar på länge kraschlandar i Brooklyn. För att komma på fötter och återfå sin status som superhjälte anlitar han en PR-agent och ingår en relation med hans förföriska fru. Tillsammans skapar de inget annat än kaos i stan.

 En helt ok film, som ger både skratt och eftertanke. Men den känns som att man inet riktigt vet vilken typ av film den ska vara. Första halvan är satirisk komedi, men blir sen seriös supehjältefilm och för att bli tämligen senimental mot slutet. Många som skulle bestämma?????? Men som helhet blev jag underhållen och det är väl därför man ser en sån här film.

Mitt betyg: 3/5

 

Love, honor and obey
Handling:

Brevbäraren Jonny får kontakt med den undre världen i London. Men snart upptäcker han att ligan han tillhör är mer intresserade av bröllopsförberedelser och karaoke än tufft gangsterliv. Frusterad och otålig tar Jonny saken i egna händer.

 Jag går igång på härliga brittiska accenter. Sen gillar jag bitsk brittisk humor. Härliga skruvade scener ibland. Men ändå så lyfter den inte till toppbetyg, utan får bara medel.

Mitt betyg: 3/5

 

The foursome
Handling:

Fyra gamla kompisar möts på countryklubben 20 år efter skolavslutningen, för att minnas fornstora dagar och göra bokslut över livet. Efter en galen helg med golfspel om pengar, vilt supande, dans och nakenrusande genom vattenspridare sätts de fyras vänskap på prov när den ena dråpliga situationen efter den andra rullas upp.

 Tämligen förutsägbar och banal. Men ändå underhållande för stunden.

Mitt betyg: 2/5

 

Wanted
Handling:

Wes Gibson är en vek, hypokondrisk 25-årig revisor vars liv är händelsefattigt och trist. Men när hans far mördas, upptäcker han att han bär på krafter han aldrig ens drömt om. Han rekryteras till Broderskapet, ett hemligt samfund med lönnmördare och utvecklar sina övermänskliga superkrafter. Med hjälp av skickliga lärare förvandlas Wes Gibson till en mördarmaskin som utplånar den ena skurken efter den andra.

 Jag är ingen fan av actionfilmer som sagt. Men den här gillar jag! Välgjord och spännande. Snygga effekter och animationer. Storyn har en trovärdighet och jag diggar Jamed McAvoy.

Mitt betyg: 4/5

 

Son of rambow
Mitt betyg: 4/5

A perfect day
Mitt betyg: 3/5

Home of the brave
Mitt betyg: 3/5

Siones wedding
Mitt betyg: 2/5

 

My blueberry nights
Handling:

Elizabeth (Nora Jones), en sensuell ung kvinna med ett sårat hjärta, ger sig av på en oförglömlig resa, på flykt från sitt förflutna och på jakt efter sann kärlek. På hjärtskärande vackra platser och i klassiska Route 66-fik möter hon enigmatiska personligheter som leder henne framåt till det hon söker.

 Jag fastnar direkt. Det är vackert och bitterljuvt. Nora Jones är makalös som den sårade Elisabeth och Jude Law som Jeremy lika tilltalande som alltid. Hans brittiska accent får mig på fall ;) Temot är långsamt och filmen är så vacker: estetisk och poetisk. Jag känner personernas sorg och smärta och hur de läker. Det här är en helt klart sevärd film som är speciell och skönt befriad från mainstreamformatet.

Mitt betyg: 4/5

 

Batman begins
Handling:

Den ursprungliga berättelsen om legenden och nattens riddare, Batman. Efter föräldrarnas död reser den desillusionerade miljardären Bruce Wayne (Christian Bale) jorden runt i jakten på metoder att bekämpa ondskan. Han återvänder till Gotham City där han med hjälp av sin butler Alfred (Michael Caine) och forskaren Lucious Fox (Morgan Freeman) skapar sitt alter ego Batman och tar itu med de mörka krafter som hotar staden.

 

 Jag är inte något fan av action och Batman har aldrig tilltalat mig. 19-åringen har tjatat på mig att jag ska se den här filmen, för den är så bra. Och han hade rätt! Christian Bale äe filmens stora behållning, men filmen som helhet är så snyggt gjord. Ett riktigt konstverk. Jag ser fram emot The dark knight.

Mitt betyg: 4/5

 

Where the truth lies
Handling:

Den kvinnliga journalisten Karen försöker ta reda på sanningen bakom splittringen av en hyllad komikerduo. De splittrades upp efter att en kvinna hittats död på deras hotellrum - båda hade alibi och båda befanns vara oskyldiga men händelsen satte stopp för deras karriärer. Ju närmre sanningen Karen kommer, desto mer liknar hennes arbete en katt-och-råtta lek. Frågan är bara - vem är katt och vem är råtta?

 

 Jag hade förväntat mig en klassisk mordgåta, men det här är något helt annat. För den skull inte sämre, men inte vad jag väntat mig. Ganska mycket sexscener utan att vara vulgär. Jag valde filmen för att Colin Firth är med. Ganska långt från Mr Darcy om man säger så :)

Mitt betyg: 3/5

 

Eldsdansen
Handling:

Göteborg drabbas av serie anlagda bränder. Kriminalinspektör Irene Huss börjar utreda en mordbrand som visar sig ha kopplingar till ett femton år gammalt olöst fall. Samtidigt tvingas hon utreda ett knivmord på en gammal dam ute i skärgården, ett fall som till en början inte verkar ha något som helst samband med mordbränderna. Men när Irene gräver djupare i mordfallet upptäcker hon saker som avslöjar gamla sedan länge glömda hemligheter.

 Boken var sååå mycket bättre. Men de har fått till en hyfsad tv-deckare i alla fall.

Mitt betyg: 2/5

 

Mamma mia!
Handling:

Donna (Meryl Streep) är en självständig ensamstående mamma som äger ett litet hotell på en av Greklands mest idylliska öar. Nu står hon i begrepp att släppa taget och dotter Sophie (Amanda Seyfried) som bestämt sig för att gifta sig. Till Sophie bröllop har Donna bjudit in två av sina bästa väninnor – den praktiska och frispråkiga Rosie (Julie Walters) och den förmögna Tanya (Christine Baranski), som har många skilsmässor bakom sig. Som unga spelade de tre väninnorna i bandet Donna and the Dynamos. Också Sophie har bjudit tre gäster – men i hemlighet…Underbar! Charmig! Och makalös!
Jag hör till ABBA-genarationen och har alltid älskat deras musik, även när det var superute att digga ABBA. Hur man har lyckats att skapa en story av deras sångtexter är ett fint hantverk. Storyn i sig är inte så märkvärdig, men musiken gör allt! Jag älskar den! Och Stellan Skarsgård rumpa var en bonus =)
Och till dig som ska se den: Sitt kvar när filmen är slut. Kolla på eftertexterna. Du blir inte besviken. Jag lovar.

Mitt betyg: 5/5

 

Definitely maybe
Handling:

Will Hayes är en pappa i 30-årsåldern som befinner sig i en skilsmässa, när hans 10-åriga dotter Maya frågar ut honom om hans liv som ungkarl. Maya vill till varje pris veta hur hennes föräldrar träffades och hur de blev kära. När Maya får reda på alla detaljer om hennes pappas kärleksliv börjar hon förstå att kärlek är komplicerat. Hon hjälper sin pappa förstå att det aldrig är försent att gå tillbaka och försöka få till ett lyckligt slut.Charmig och inte fullständigt förutsägbar som så många andra i samma genre.

Mitt betyg: 3 ½/5

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
Handling:

När syskonen Pevensie återvänder till Narnia efter att ha blivit kallade av Susans magiska horn finner de att århundraden passerat och återser sitt forna högsäte Paravel i ruiner. Människor som kallas för telmariner har tagit landet i besittning. Ursprungliga sagoväsen som talande djur, kentaurer, fauner och dvärgar tvingas leva gömda. Efter århundraden av telmarinernas styre har narnierna rensats ut och deras seder förbjudits. Forna fiender bland sagoväsen har blivit sams när de blivit så fåtaliga att deras blotta existens betraktas som en myt. Syskonen Pevensies återkomst blir startskottet för att ställa saker till rätta med hjälp av handlingens nye hjälte, prins Caspian.Jag hade höga förväntningar och de infriades. Det är en härlig saga med fantastiskt foto och sinne för detaljer. Historien är mörkare och otäckare än Häxan och lejonet, men känns ändå trovärdig och spännande. Man får inte glömma att det är en familjefilm, så det är bra att våldet skildras med urskillning. CS Lewis böcker om Narnia präglas av humanism och kristien etik. Mod är ett honörsord. Just kärleken till naturen och djur syns tydligt i hela filmen. Tänk att böckerna skriva för över 50 år sedan är så aktuella i dagens moderna samhälle på 2000-talet. Både dottern och jag hade en härlig filmstund tillsammans i biomörkret. Salongen var full av familjen som tillsammans fick ta del av de godas kamp mot det onda, där mod segrade över girighet och maktbegär.

Mitt betyg: 4/5

De gömda själarnas ö
Handling:

Broby, en liten hamnstad, inget liv och rörelse, ingen spänning. Det värsta stället för Lulu att flytta till med sin bror och mamma. Informationen hämtad från discshop.se! Beställ före 16.00. Leverans nästa dag. Lulu dyrkar allt som har med det övernaturliga att göra och drömmer om att det någon gång, bara en enda gång, sker något som ger tecken på att andar och magi inte bara finns i fantasins värld. Hon önskar sig ett äventyr.

Men man ska vara försiktig med vad man önskar sig. Lulus lillebror blir besatt av en hundraårig ande och hon kan bara söka hjälp hos de enda som tror henne: den jämngamla rikemanssonen Oliver och den desillusionerade uppfinnaren Richard. Tillsammans hamnar de i kapplöpning med tiden och mörkrets krafter för att avslöja vilka hemligheter som döljer sig på de glömda själarnas ö.Ett spänannde, välgjort danskt äventyr för ungdom. Inspelad i Film i Västs studio. Filmer gjorda i trakter värnar jag lite mer om. Men du blir inte besviken. Välgjord fantasy på danska helt enkelt.

Mitt betyg: 3/5

 

Lust, Caution
Handling:

Shanghai under andra världskriget. En man blir förälskad i sin hustrus yngre väninna. Väninnan visar sig efter en tid ha dolda sidor och den ömsesidiga attraktionen utvecklas till en brinnande passion. Deras lust blir till slut ett spel där gränsen mellan hängivenhet och svek blir alltmer otydlig och där mord blir det slutgiltiga beviset på den största kärleken.Intressant att se andra världskriget ur ett annat perspektiv. Och så befriande att höra ett annat språk än engelska/amerikanska. Politisk naturligtvis. Tilltalande. Konstnärlig på ett snyggt sätt. Filmen är sååå vacker och du dras in i historien på ett subtilt sätt. Det som drar ner mitt betyg är längden. Den hade kunnat kortas ner, för periodvid är tempot för långsamt. Och de omtalade sexscenerna känns väldigt äkta.

Mitt betyg: 3½/5

 

Sweet sixten
Handling:

Liam bor i Greenrock, en liten byhåla nära Glasgow, Skottland. Han har hoppat av skolan för att tjäna ihop pengar till sitt stora mål - att spara ihop till en husvagn åt sin mamma så snart hon kommer ut från fängelset. Han försöker försörja sig på att sälja billiga cigaretter på den lokala puben men upptäcker snart att droger är mer lukrativt. Problemen börjar hopa sig och Liam hamnar i en härva som blir allt svårare att klara sig ur.Det är en fullkomligt lysande film! Den vilsne Liam skildras på ett ypperligt sätt av den unge Martin Compston. Genom hela filmen talas den bredaste dialekt jag hört på länge, så det är tur att det finns textremsa :)

Mitt betyg: 4/5

 

Haven
Handling:

Caymanöarna ... palmer, sol, kristallklart vatten, vackra kvinnor och vita stränder så långt ögat når. Men det är inte bara turister som lockas av den behagliga tillvaron och när två affärsmän på flykt undan FBI en dag anländer till ön med väskorna fulla av svarta pengar, blir det händelsen som utlöser en lavin av våld, sex och gastkramande skräck. Långsamt krackelerar bilden av söderhavsidyll med svalkande drinkar, samtidigt som antalet lik och personliga tragedier eskalerar.Följer samma mönster som 21 gram och Crash, men blir bara rörig och trist. Den lyfter aldrig, utan blir en patetisk kopia.

Mitt betyg: 2/5

 

Jack and Jill vs. the world
Handling:

Jack och Jill möts och inleder en intensiv romans, men efter att Jill har försvunnit för många gånger tvingar Jack henne att avslöja sin hemlighet - hon är dödssjuk.


Tämligen harmlös romcom som inte når till högre höjder. Underhållning för stunden som inet lämnar några djupare spår.
Mitt betyg: 2½/5

 

 

 

 

Griffin & Phoenix
Handling:

När Griffin har fått diagnosen att han har dödlig cancer bestämmer han sig för att ta livet i egna händer och ha lite kul innan han dör. Samtidigt som tiden för hans liv rinner ut träffar han och blir kär i Phoenix - som också har en hemlighet.

Vacker, sorglig och fylld av smärta. Men också full av glädje och liv. Det är en film som berör. Jag lovar tårar, men också härliga skratt och varma leenden.

Mitt betyg: 3½/5

 

21
Mitt betyg: 3/5

Fools gold
Mitt betyg: 2/5

Shut up and sing
Handling:
En dokumentär om country-gruppen Dixie Chicks som under en konsert i London 2003 uttalade sig negativt om George Bush. Följden blev total bojkott i amerikansk radio.

En fullkomligt fantastisk dokumentär! Genom Dixie Chicks ögon får vi se det amerikanska samhället och dess dubbelmoral. Yttrandefrihet gäller inte vem som helst, tydligen. Vi får följa 3 fantastiska starka kvinnor som inte ger upp när det blir tufft. Jag har alltid gillat deras musik och nu berundrar jag dem ännu mer för de personer de är.

Mitt betyg: 3½/5

 

In Bruges
Handling:
De två lönnmördarna Ray och Ken beordras av sin hänsynslöse chef Harry att lämna London. Han skickar dem till staden Brügge efter ett misslyckat uppdrag där Ray råkat mörda en liten pojke av misstag. Ken passar på att njuta av den vackra staden och dess arkitektur i avvaktan på att det hela skall lugna ned sig på hemmafronten. Ray däremot, tycker Brügge är världens tråkigaste stad och gör sitt yttersta för att få saker och ting att hända. Men vad ingen av dem förstår är att Harry har helt andra planer än semester för dem och deras vänskap kommer snart att sättas på hårt prov.

En fullkomligt lysande film! Välspelad och fylld av svart humor. Dialogen är smart och fotot är underbart. En av årets bästa filmupplevelser. Se den! Nu!

Mitt betyg: 4½/5

 

a boy/girl thing
Handling
Nell och Woody är sedan länge två svurna fiender. En dag vaknar de upp och upptäcker att de har bytt kroppar med varandra. De utnyttjar då detta för att förstöra varandras liv.

En typisk highschoolfilm som ger lite underhållning för stunden. Inget mer.

Mitt betyg: 2/5

 

 

Cleaner

Handling
Den före detta polisen Tom har sadlat om och städar bland annat upp brottsplatser när han dras in i en intrig där alla är misstänkta och ingen är att lita på. En studie i extrema närbilder och kontrasten mellan svart blod och vita lädersoffor ramar in en mörk historia.
Vackert filmad och hyfsad plot, en helt ok film, som dock inte lämnar några djupa spår efter sig.

Mitt betyg: 3/5

 

 

 

Irene Huss - Glasdjävulen
Handling
I ett litet samhälle nära Göteborg hittas tre medlemmar i en prästfamilj brutalt mördade. Info är tagen från disc shop.se! Beställ före 16, leverans nästa dag. Väggarna är täckta av upp-och-nedvända pentagram - symbolen för djävulens ansikte - som målats dit med offrens blod.
Kriminalinspektör Irene Huss drar snabbt paralleller till ett tidigare fall där en präst mördades. Även i det fallet fanns det satanistiska kopplingar. Men ju djupare Irene Huss gräver i fallet desto mer övertygad blir hon om att kyrkans män inte alltid är så gudfruktiga som de borde vara.


Helt ok filmatisering av boken, som jag naturligtvis har läst ;)

Mitt betyg: 3/5

 

Indiana Jones and the Kindom of the crystal scull
Handling
Han är tillbaka!
Det nya äventyret tar sin början 1957 i öknen mitt under det kalla kriget. Indy har tillsammans med sin kompanjon Mac med minsta tänkbara marginal undkommit några sovjetiska agenter vid en öde flygbas. Professor Jones återvänder till sitt hem vid Marshall College, men upptäcker att läget är allt annat än gott vid universitet. Hans närmaste vän, rektorn vid lärosätet förklarar att Indys senaste eskapader har gjort regeringen misstänksam, som nu kräver attJones ska avskedas från sin tjänst. På egen hand lämnar nu Indiana Jones staden, men träffar snart den egensinniga Mutt, en ung rebell som ger den äventyrlige arkeologen ett minst sagt spännande förslag. Om han hjälper honom, har Indy chans att hitta sitt största arkeologiska fynd någonsin – den legendariska kristallskallen från Akator. Ett föremål som fascinerat, skrämt och lockat mängder av upptäcktsresanden genom åren.

Indy äger! Denna åldrande karl är still going strong. Jag faller för hans sneda leende på nytt. Det är ett maffigt, pampigt äventyr snyggt signerat Spielberg. Cate Blanchett är briljant som den kalla sovjetiska skurken. Det här är två timmars härligt underhållning. Första timmen är dock starkare än andra, även om man knyter ihop det bra på slutet. Jag väntar redan på femman, för det måste vi få?!Mitt betyg: 4/5

Flawless
Handling
Ett drama som utspelar sig i 60-talets London. En vaktmästare som snart ska gå i pension övertalar en av cheferna att hjälpa honom stjäla en handfull diamanter från deras arbetsgivare, London Diamond Corporation.

Jag gillar det brittiska, lågmälda. När den lilla människan besegrar det stora giriga företaget. Michael Caine är en favorit, skicklig som alltid och Demi Moore gör en suverän rolltolkning. Filmen är spännande på det subtila sättet. Inte massa action och det tilltalar mig. Klart sevärd.
Mitt betyg: 3/5

The fobidden kingdom
Handling
The Forbidden Kingdom handlar om en amerikansk tonåring som gör en fantasiresa till det antika Kina för att rädda den mytologiska apkungen.

Filmen följer mallen för hur en humoristisk actionfilm ska vara, men ändå mycket underhållande. Att se Jackie Chan möta Jet Li i härliga kampscener räcker långt, men filmen innehåller även passion och fantasti. Jag såg filmen tillsammans med någon som sett massor av kungfu-filmer och som uppskadde och förstod alla travsteringar till gamla filmer. Jag hängde inte med, men fann det underhållande ändå.Mitt betyg: 3/5

Horton hears a who!
Handling
Filmen handlar om den nyfikne elefanten Horton som en dag hör ett rop på hjälp från ett litet dammkorn. Dammkornet är i själva verket en hel liten värld och Horton måste nu göra allt för att rädda den.

En söt liten film som ger dig många goda skratt. Den är kul. Budskapet är tydligt utan att vara överdrivet. Animeringarna är fantastiskt gjorda och fascinerade mig mer än handlingen ibland. Klart värd att se.Mitt betyg: 3/5

The walker
Handling
Den rike senatorsonen Carter Paige spenderar sin tid med att vara uttråkade rikemansfruars bästa vän och agerar allt från spelkamrat till middagseskort. Med sitt oklanderliga yttre och korrekta sätt är det knappt någon som kommit honom nära – tills han plötsligt blir indragen i en mordhistoria och folk börjar undra vem han egentligen är.

Woody Harrelson lyfter den här filmen. Han överglänser storyn som tyvärr är ganska tunn. Men det är en njutning att se Harrelsons rolltolkning.Mitt betyg: 3/5

3.10 to Yuma
Handling
I Arizona i slutet av 1800-talet har den ökände och laglöde Ben Wade tillsammans med sitt hårda gäng av tjuvar och mördare förpestat livet för Southern Railroad. När Wade tillfångatas erbjuder sig en krigsveteran från inbördeskriget, Dan Evans, att överlämna honom levande till “3:10 to Yuma”, ett tåg som ska föra mördaren till sin rättegång. På vägen börjar Evans och Wade, båda från olika världar, vinna varandras respekt, men med Wades gäng efter – och faror bakom varje vägkrök – blir uppdraget snart en våldsam resa mot varje mans öde.

Av någon anledning har jag börjats e denna filmen fler agånger och blivit avbruten, av tekniskt strul, men skam den som ger sig för detta är en mycket bra film. Välspelad, spännande och välgjord. Se!Mitt betyg: 4/5

Ps I love You
Handling
Holly och Gerry är ett ungt par som varit gifta i 9 år och fortfarande älskar varandra innerligt. När så Gerry dör av en sjukdom står Holly ensam kvar utan att veta hur hon någonsin ska kunna gå vidare. Så börjar brev dyka upp till henne, brev som Gerry skrev innan han dog och som är menade ska hjälpa henne att börja leva igen.

Kanske inte så smart att se en riktigt smörig kärleksfilm när jag precis blivit singel, men ibland är det skönt att gråta & skratta. Bara följa med utan att engagera sig på djupet. För det här är ingen djup film, men charmig på sitt sätt. Och Irland är mitt drömland. En riktig tjejfilm ;)Mitt betyg: 3/5

Låt de små barnen
Handling
Claes och Britt har förlorat sitt enda barn i en trafikolycka, och ett halvår senare försöker de var och en på sitt eget sätt att gå vidare i livet. Britt återvänder till arbetet som socialsekreterare och engagerar sig djupt i en ung ensamstående mamma och hennes lilla dotter. Claes har problem att klara av sitt arbete och hans chef tvingar honom att ta tjänstledigt, något som han inte berättar för Britt. I smyg söker han upp den kvinnan som körde på dottern. Men i efterhand går bådas förehavanden i överstyr, och Britt och Claes tvingas inse att ingen annan kan förlösa dem ur deras sorg. Vad ska de nu ta sig till?

Ännu ett bra dansk drama. Det går inte att föreställa sig hur det är att förlora ett barn. Hur man reagerar. Hur Britt och Claes hanterar sin sorg är irrationellt och störande, men samtidgt så oerhört mänskligt. En film som berör på djupet.Mitt betyg: 3½/5

Ladies in lavender
Handling
Två äldre systrar i en fiskeby i 30-talets Cornwall finner en ung polack som lidit skeppsbrott på stranden. Han får bo hos dem och de båda blir mycket förtjusta i honom. När en tredje, yngre, kvinna intresserar sig för honom är konflikten ett faktum.

En charmig liten film med lågmäld ton men med stort skådespeleri. Judi Dench och Maggie Smith är briljanta som de äldre systrarna. Det är en typisk brittisk film med idyllisk landsbygd. Temot är långsamt, men jag finner filmen mycket tilltalnde. Det återhållsamma, subtila och outtalade är också värdefullt.Mitt betyg: 3/5

Järnets änglar
Handling
Järnets änglar är en dramakomedi av Agneta Fagerström-Olsson. Filmen handlar om tre kvinnor som alla jobbar på järnverket i Luleå, om deras liv, drömmar och besvikelser - om kärlek, jobb och fritid. Deras drivkraft och gemensamma nämnare är deras band - Black Island Sisters.

En film om vanliga människor, som ser ut som vanliga människor och som alla kan känna igen. Det är befriande att se en film med arbetakvinnor i fokus. Den har nästan dokumentär karaktär. Den bittra Mona är filmens allra bästa personskildring.Mitt betyg: 3/5

Love and other disasters
Mitt betyg: 3/5

What happens i vegas
Mitt betyg: 2/5

The bank job
Mitt betyg: 4/5

Charlie Wilson´s war
Mitt betyg: 3/5

Nattrond
Mitt betyg: 3/5

Serendipity
Mitt betyg: 3/5

Rouge assasin (war)
Mitt betyg: 2/5

Mr Woodcook
Mitt betyg: 2/5

Clubland
Mitt betyg: 3/5

The Hunted
Mitt betyg: 3/5

Bring it on -In it to win it
Mitt betyg: 1/5

The wind that shakes the barley
Mitt betyg: 4/5

 

Penelope
Handling
Den unga Penelope Wilhern föds in i societén. Penelope är dock påverkad av en hemlig familjeförbannelse som bara kan brytas av han hon älskas av någon "av hennes egen sort". Undangömd i familjens majestätiska hem tvingas hon möta en rad blåblodiga unga män tills hennes föräldrar lyckas hitta någon som kan älska henne för den hon är.

En charmig liten film . Med lyckligt slut. Så klart.Mitt betyg: 3/5

 

Vantage point
Handling
Vid ett stormöte i Salamanca utförs ett attentat mot USA:s president. Bakgrund och upplösning berättas ur åtta olika personers perspektiv.

Det här är enkel film. Utan några finesser. Den handlar inte om politiska konflikter. De är bakgrund åt filmskaparnas uppvisning i klippteknik.

 

 

 


Mitt betyg: 2/5

 

 

Kickin it old school
Handling
Året är 1986. The Funky Fresh Boyz rockar i skoltalangjakten, och toppbreakaren Justin inleder precis en baklänges saltomortal som ska få tjejen han älskar att falla för honom. 20 år senare vaknar Justin upp ur den koma som en baklänges saltomortal med huvudlandning kan medföra. Han är en 80-talsbreaker fången i ett nytt årtusende, och situationen blir inte bättre av att hans gamla gäng har blivit familjefäder och att hans hjärtas utvalda ska gifta sig.

Det här var den sämsta skit jag sett på länge. Inte värd en titt.Mitt betyg: -/5

 

Step up 2
Handling
Rebelliska street-dansaren Andie börjar på en ny skola vilket innebär problem med hennes gamla crew. Hon och skolans popularaste kille Chase bestämmer sig för att starta ett eget crew med skolans mer anonyma dansare.

Den här filmer sen du inte för den fantastiska ploten. Den är enkel, banal, förutsägbar, klicheartad osv. Men dansen! Dansen är filmen s stora behållning. Gillar du dans i allmänhet och streetdance i synnerhet så har du en härlig stund framför dig.


Mitt betyg: 3/5

 

Miss Potter
Handling
Miss Potter handlar om barnboksförfattaren Beatrix Potter. Hon var en modig och fritänkande kvinna som jobbade hårt mot dåtidens alla sedvänjor. Filmen berättar om hennes liv då hon gjorde succé som författare till den klassiska barnboken ”Sagan om Pelle Kanin”.


Det här är en charmig skildring av en speciell kvinna. Jag fascineras av kvinnor som vågar stå upp mot den gängse uppfattningen om hur man ska vara och leva. Den här filmen handlar om en kvinnas rätt att leva sitt eget liv, tjäna sina egna pengar och vara skapande. Något som bara var möjligt för en ogift kvinna ända in på 1900-talet. Beatrix Potter fick kämpa hårt för att uppfylla sin dröm och för kärleken. En fin förbild för oss alla. Och jag tycker att Renée Zellweger lyckas bra i att skildra henne. Hon ÄR miss Potter, naken och osminkad.

Mitt betyg:3 /5

The other Boleyn girl
Handling
När ett rykte sprids om att kung Henrik VIII slutat vara intim med sin hustru, då hon misslyckats med att ge honom en manlig arvinge, ser Sir Thomas Boleyn sin chans att återföra lite status till familjen. Hans plan går ut på att dottern Anne ska förföra kungen och ge honom en son. Tyvärr går planen snett när kungen istället attraheras av systern Mary. Mary, som efter en tid tillsammans med kungen finner att hon hyser känslor för honom trots allt, blir snart gravid och kungens första manliga arvinge föds till världen. Anne å andra sidan har väckt en makthunger inom sig som överskuggar sin kärlek till systern. De två systrarnas vänskap och kärlek slits av makthunger och svartsjuka och såväl familjen Boleyn som nationen kommer att splittras som resultat av händelserna.


Självklart inte lika bra som boken, men helt klart sevärd. Jag har väntat så länge på filmen och blev inte besviken. Fastän jag vet vad som ska hända, så är det ändå en fängslande historia. Jag gillar Philippa Gregorys böcker och den här filmen bättre än tv-serien Tudors. Det finns en historisk trovärdighet, även om jag är fullt medveten om att filmen är en blandning av fakta och fantasi.
Jag påminns ännu en gång om hur svårt livet var för kvinnor. De behandlades som handelsvara och var enbart brickor i ett politiskt maktspel. Människan sågs aldrig. Anne Boleyn var en maktgirig kvinna som var välutbildad med stark vilj och som siktade högt. Hade hon varit en man hade hon nått stor framgång.

Mitt betyg:3½ /5

Into the wild
Handling
Into the Wild är den sanna historien om Christopher McCandless, en toppstudent på Emory University i Atlanta. Efter avslutad utbildning skänker han bort alla sina besparingar och välgörenhet och liftar till Alaska där han bosätter sig mitt i vildmarken.


Det var länge sedan jag såg en film som berörde så mycket! Känslor rördes upp och vilda diskussioner tag fart. Vi fick sätta filmen på paus emellanåt p g a av häftiga diskussioner. Jag kan inte låta bli att tyck att han är självisk. T hävdar att det än mamman i mig som tycker så. Men jag kommer inte att ändra min ståndpunkt. Filmen är helt otrolig. Foto, scenografi, persongalleri. Sean Penn har gjort ett gediget arbete, som alltid.
Den här filmen ska du bara se. Den är fantastisk!

Mitt betyg: 5/5

En mand kommer hjem
Handling
Den lilla staden på landetsbygden ska fira sin 750-årsjubileum. Stadens store son, den världsberömde teonren sk aåtervända och alla slår knut på sig i sin iver att behaga honom. Den unge kökslärlingen Sebastian träffar en gammal flickvän och är otrogen mot sin fäsmö. Han blir förvirrad och vet inte vad han vill. Det uppstår rykten om relationer och kaos utbryter.....


Filmen kallas ett muntert drama i Danmark och det stämmer. Jag gillar danskt drama väldigt mycket, men detta är av det mer lättsmälta slaget. Inte helt utan krydda, men det är inget som dröjer sug kvar. Fast du blir undrehållen så länge filmen pågår.

Mitt betyg: 3/5

Becoming Jane
Handling
Baserad på en sann berättelse ur Jane Austens liv, som har präglat hennes framgångsrika och mycket älskade författarskap. Filmen utspelar sig då Jane är 22 år gammal och ännu inte har gift sig, något som främst oroar hennes föräldrar. Men så frågar en av Hampshires mest välbärgade män om hennes hand och Janes fattiga familj tackar ja åt henne. Samtidigt förälskar sig Jane i irländaren Tom Lefroy som tillfälligt spenderar sommaren hos sina släktingar i Janes hembygd. Tom har misskött sina studier i London och som straff har han skickats ut på landet. Paret inleder en romans. Men med Toms rykte och Janes familjs beslut kan kärlekshistorien bara sluta på ett sätt...


Det här är verkligen en sevärd film för alla som gillar Jane Austen och historiska mijöer. Dialogen är suverän och ögat njuter av både vacker miljö och skickliga skådespelarprestationer.
Kvinnors villkor var inte så lätta på 1700-talet. Hade du inte pengar så var du beroende av andra som bestämde ditt öde. Att följa sitt hjärta är inte alltid så självklart. Inte ens män utan pengar kunde självklart välja vem de skulle gifta sig med. Idag kan kvinnor försörja sig själva och välja vilket liv de vill leva. Jane var modig som valde att förbli ogift. Hellre leva ensam än utan kärlek. Jag förstår henne, men är glad att jag lever idag. Jag har ett större val än kvinnorhade på på den tiden.

Se den här filmen!

Mitt betyg: 4/5

The kite runner
Handling
Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Men trots att de uppfostras sida vid sida lever de två i helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man. Medan Hassan, son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.

Kort därefter invarderar Sovjetstyrkor Kabul och Amir och hans far måste fly landet, på grund av en del anti-kommunisktiska uttalande fadern gjort, för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna. Men han lyckas inte lämna minnet av Hassan bakom sig.

Filmen är oerhört gripande om vänskap, lojalitet och svek. Den handlar om bandet mellan fäder och söner - deras kärlek, lögner och uppoffringar. Allt detta ovan på historien om ett land som går från välmående till ödelagda land som det är idag.


Det här är den bästa film jag sett på länge! Den är vacker, otäck och berör på djupet. Det är en oerhört gripande historia, utan att vara sentimental. Jag uppmanar dig att se den här filmen. Du blir inte besviken!

Mitt betyg: 5/5

Save the last dance 2
Handling
En ung balettdansös (Sara) vid Juliards performing arts skola kämpar för att lyckas med sin passion samtidigt som hon har intressen som sträcker sig bortom balett. Är hennes passion stor nog att rymma hela hennes dröm?

 


Det är sällan uppföljaren är bättre , men här får du så mycket mer dans. Och jag älskar dans! Den fortsätter där förra filmen slutade. Jag saknar inte ens Julia Stiles i huvudrollen.
Visst får du den klassiska kärlekshistorien, men den är underordnad. I Save the last dance 2 har dansen huvudrollen och jag älskar kombon balett och street dance. Gillar du dans det minsta så gillar du den här filmen. Jag lovar!

Mitt betyg:3/5

 

Jump in!
Handling
Brooklynkillen Izzy Daniels (Corbin Bleu från High School Musical ) tränar för att bli boxningsmästare - eftersom det är hans pappas dröm. Men när han ser alla coola hopp som ingår i hopprepsgrenen Double Dutch, går han med på att hjälpa sin granne Mary (Keke Palmer) när hon behöver en fjärde medlem i sitt hopprepsteam. Sporten kräver mer talang och teamwork än Izzy väntat sig, men med tiden lär han sig att det viktigaste är att följa sitt eget hjärta.

 


Följ ditt hjärta. Så enkelt är det.
Är du som jag : en hopplös romantiker som gillar både dans, musik och "puppy love" så är det här en perfekt film. Ibland behöver vi harmlös romantik. Det spelar ingen roll om du är 14 eller 40. I´m a sucker for happy endings, so what??????

Mitt betyg:3/5

 

Flags of our fathers
Handling
Det förmodligen mest reproducerade fotografiet i historien togs den 23 februari 1945 på stillahavsön Iwo Jima, när sex amerikanska soldater reste stjärnbanéret på toppen av berget Surabachi. Bilden blev ögonblickligen en del av amerikansk självförståelse och mytbildning, och den trycktes i hundratals tidningar och tidskrifter. Den kom senare också att anta fast form i marinkårens berömda krigsminnesmärke i Arlington, Virginia.

 


Det här är en realistisk krigsfilm som inte värjer sig för att visa krig i dess smutsiga, otäcka dräkt. Jag undrar hur många krigsfilemr man egentligen kan göra, utan att folk tröttnar. Är det samhällets behov av hjältar som styr?

Mitt betyg:3/5

 

Solstorm
Handling

I hjärtat av Kirunas andlöst vackra vinterlandskap mördas frikyrkopastorn Viktor Strandgård. Han ligger på rygg i Kraftkälla Kyrka och ser norrskenet genom de enorma takfönstren medan hans liv tynar bort. Rebecka Martinsson, en ung ensamstående advokat i Stockholm, får ett telefonsamtal från sin barndomsvän Sanna. Hon har just funnit sin bror brutalt ritualmördad i kyrkan och vädjar om Rebeckas hjälp. Motvilligt återvänder Rebecka till sin barndomsstad och sina traumatiska minnen av suggestiv åtrå och beundran för frikyrkans karismatiska ledare som hon med stor möda gjort sig fri ifrån.Det här är den enda av Åsa Larssons böcker som jag inet läst (av någon aledning) och där är nock nyckeln till att jag gillar filmen. Jag skiter i snåla reccencenter som beskt skrivit ner filmen. Jag blev underhållen och satt spänt och tittade hela tiden. Däremot kan jag hålla med om att jag är trött på att se Krister Henriksson och Mikael Persbrandt. Det finns fler spådespelare.

Mitt betyg:3/5

 

27 dresses
Handling
Jane är en romantisk och totalt osjälvisk kvinna som varit brudtärna inte mindre än 27 gånger och hennes egen lycka tycks inte finnas inom räckhåll. När hennes lillasyster, Tess, börjar förbereda sitt bröllop med Janes chef börjar dock Jane omvärdera sitt "alltid-brudtärna-liv"...

 


Jag blev positivt förvånad. Visst, jag är svag för romantiska komedier, men den här hör till de bättre. Visst är en del förutsägbart, men är ändå fräscht och inte allt för banalt. Det är bett i dalogen och humorn är härlig.

Mitt betyg:3/5

 

Step up
Handling
Snyggingen Tyler Gage är en rebell från fel sida av Baltimore som döms till samhällstjänst som vaktmästare på en högt ansedd skola som bland annat utbildar dansare. Han är utanför men utstrålar självförtroende vilket gör att den vackra balettdansösen Nora Clark får upp ögonen för hans talang för street dans. Nora söker desperat efter en danspartner till examensshowen, medan Tyler söker en väg till ett bättre liv. De kommer från skilda världar men när deras öden sammanlänkas slår det gnistor om dem - både på och utanför dansgolvet!

 


Klassisk (förutsägbar) kärlekshistoria med killen från "fel" sida stan och välartade flickan på fina skolan. Dottern gillar filmen jättemycket för dess story och jag för dansscenerna. Släng in bra dans i en skitfilm och jag gillar den :) Jag gav filmen en 2:a och dottern en 4:a. Ibland har 17-åringen och 42-åringen olika smak ;) Och jag kan inet förneka att det var en stunds härligt tidsfördriv, även om den ente lämnat djup aavtryck. Så ä rdte just vad man behöver: en stunds verklighetsflykt.

Vårt betyg: 3/5

 

Bury my heart at wounded knee
Handling
Historiskt drama som skildrar utplåningen av Amerikas ursprungsbefolkning under senare hälften av 1800-talet.


Det här är en mycket välgjord skildring av en av mäsklighetens stora skamfläckar. Tänk så mycket ont som är gjort av den vite mannen i Guds namn för att kunna roffa åt sig och få makt över runt om i världen. Människor som tvingas att ge upp sin kultur, sitt språk , sitt namn , sin värdighet i girighetens namn. Jag sitter med en klump i magen och med en inre skam över att jag är vit och kristen, trots att jag inte personligen är ansvarig.

Mitt betyg:4/5

 

Angels fall
Handling
En kock flyttar till en småstad i Wyoming efter att hennes restaurang i Boston har stängts pågrund av en dödsskjutning. Hon får jobb på den lokala restaurangen och lär känna befolkningen, men idyllen slås sönder när hon bevittnar ett mord.


En besvikelse. Fotot höjer betyget. Läs boken i stället.Mitt betyg:2/5

 

Flood
Handling
Action/drama om en tidvattensvåg som tillsammans med en ovanligt stor storm i det närmaste dränker hela London med hundratusentals döda i översvämningen som följer i denna vågs väg.Till en början innan man fått klart för sig att London kommer att bli översvämmat så har man en allt för stor tro till sina hydrauliskt manövrerbara vågstoppare som visar sig vara en lätt match för denna gigantiska våg att forcera.Det här är en bra och trovärdig film om något som faktiskt kan hända med tanke på klimatförändringarna idag. Robert Carlyle gör en fantastiskt insats, som vanligt. jag gillar brittisk film. Det enda som störde mig var att nästan varenda skådespelare har jag sett i någon av alla engelska polisserier som jag gillar att :)

Mitt betyg:3/5

 

Last Holiday
Handling
Georgia Byrd lever ett stillsamt och tillbakadraget liv. Hon arbetar på ett varuhus där hon demonstrerar köksutrustning. Men en dag får hon en medicinsk diagnos, att hon bara har några veckor kvar att leva. Hon bestämmer sig för att göra det hon alltid drömt om, men aldrig vågat. Utan att tveka tömmer Georgia sitt sparkonto och reser till Europa för en sista, men ack så spektakulär, semester.Det här är en riktig feelgood-film. Den ger dig både skratt, gråt och eftertanke. Visst är handlingen förutsägbar och enkel. Men härligt förpackad med skådespelare som Queen Latifa , Gérard Depardieu och Timothy Hutton.

Mitt betyg:3/5

 

The bucket list
Handling
Miljardären Edward Cole och mekanikern Carter Chambers lever i varsin värld. Deras vägar korsas när de får dela rum på ett sjukhus och snart upptäcker de att de faktiskt har två saker gemensamt: en önskan att använda den tid de har kvar till att göra allt som de alltid ha velat gjort innan de lämnar jordelivet samt ett begär att hitta sig själva. Tillsammans gör de sin livs resa och under resans gång blir de vänner som lär sig att leva livet.Morgan Freeman och Jack Nicholson är suveräna i sina roller. Det är en helt underbar film. Du skrattar så tårarna trillar! Bucker list betyder alltså en lista med saker de vill uppleva innan döden. Och visst börjar jag fundera på hur min bucket list skulle se ut...

Mitt betyg3½:/5

 

The last legion
Handling
Medan det Romerska riket stapplar flyr den unge Romulus Augustus från staden och ger sig av på en resa till Britannien för att finna en legion som stöder Rom.En blandning av historia och myt som kunde bli så mycket bättre än en medelmåttig film. Intrigen har potential. Men en sån enkel sak som att en romersk senator pratar med skotsk dialekt stör mig i alla fall, även om jag gillar John Hannah. Krigsscenerna är välgjorda och jag måst eerkänna att jag blir underhållen genom hela filmen och börjar genast efteråt slå i mina historieböcker för att kolla vad som är myt och vilka händelser som skedde på riktigt :)

Mitt betyg:3/5

 

Getting played
Handling
Tre sexiga och smarta väninnor har tröttnat på struliga karlar som ljuger, bedrar och hoppar i säng med vem som helst när de istället borde dyrka marken de går på. Tillsammans kokar de ihop en raffinerad hämnd på det manliga släktet. Den första attraktiva mannen som kommer in på restaurangen blir ”den utvalde”. De får varsitt försök att förföra honom och allt ska videofilmas för att kunna förödmjuka honom efteråt. Men det går inte riktigt som tjejerna planerat. Mark får reda på deras plan och han har några egna trick på lager…Full av plattityder, förutsägbar och inte speciellt rolig.

Mitt betyg:2/5

Enchanted
Handling
En ung flicka möter och förälskar sig i sina drömmars stilige prins. Nyheterna om romansen irriterar prinsens mor, den onda drottningen, som använder sin svarta magi för att skicka ut flickan från den animerade världen till den enda platsen i Universum där sann kärlek inte existerar: nutida Manhattan. Den nu verkliga flickan måste överleva i New York och hitta vägen hem till sin sanna kärlek.Sockersött disneydrama som har sitt underhållningsvärde. En perfekt förströelse för den som suktar efter lite romantik och några goda skratt. Susan Sarandon är en superelak drottning och så är det härligt att se Patrick Dempsey förvandlas från cynisk och praktisk till superförälskad och lycklig.

Mitt betyg:3/5

Kaerlighed på film
Handling
Jonas är en gift familjefar med två barn, som längtar efter ett annat liv. Familjen är inblandad i en bilolycka, som Jonas tror att han har skulden till. Tyngd av skult besöker han offret i olyckan på sjukhuset, som ligger i koma. Det är den vackra Julia, som precis kommit hem från en resa i Asien, där hon mött sitt livs kärlek: Sebastian.. Hennes familj tror att Jonas är Sebastian. Han säger inte vem han är, fascinerad som han är av Julia och dras allt mer i i en historia som han inte kan styra....Välgjord, som alltid när det är en dansk film. Fantastiskt foto. Men den är mer ett surrealistiskt drama än thriller. men det gör inget för filmen är så poetiskt fångande.

Mitt betyg3:/5

Cake
Handling
Pippa McGee är brudtärna. Igen. Den tjugonioåriga supersingeln är tillbaka från en av sina otaliga forskningsresor - på väg till ett av de otaliga bröllop som hon hatar med hela sitt singelhjärta. Men ödet står redo att ge Pippa en rak höger. Hennes far är allvarligt sjuk, och nu måste hon vara barnvakt åt hans medieimperium och sitta som chefredaktör för bröllopsmagasinet Wedding Bells. Inte lätt när ens valspråk i livet är "Jag tänker, därför är jag singel". Men med en charmig liten hjälpreda eller två ska det väl gå lätt som en plätt. Regissören Nisha Ganatra (Cosmopolitan) har använt samma ingredienser som gjorde filmer som Bridget Jones dagbok och Min bästa väns bröllop till megahittar i receptet till Cake. Resultatet är en söt, rolig och smaklig historia med ständigt lika charmerande Heather Graham (Austin Powers, Boogie Nights) i huvudrollen som den högtflygande singelkvinnan Pippa McGee som har mycket att lära innan hon kan mjuklanda som bröllopsredaktör.Ibland är det väldigt härligt att se en typisk tjejfilm med kärlek, fnurra på tråden, vänner och allt annat som till och ett (förutsägbart) lyckligt slut så klart. Alla drömmer om äkta kärlek och happily ever after, eller ;)

Mitt betyg:2½ /5

Irene Huss- Den krossade tanghästen
Handling
Den välbärgade Richard von Knecht faller från en balkong och landar på en taxi på gatan. Det enda ögonvittnet är hans egen fru som lamslås av skräck. Köp den på www.discshop.se idag!.
När kriminalinspektör Irene Huss kommer till platsen visar det sig snart att det som såg ut som ett tragiskt självmord i själva verket är ett brutalt mord på en av Göteborgs rikaste män. Och det följs av fler mord.

Spåren leder Irene Huss in i en farlig värld av kriminella mc-gäng, droghandlare och utpressare. På hemmaplan utkämpar hon en annan fight; hennes upproriska dotter Jenny har en ny pojkvän med starka nazistiska åsikter.Jag gillar Angela Kovacs tolkning av Irene Huss, men filmen är inte alls lika bra som boken. Det är ofta mitt problem; jag har läst boken, kan intrigen och blir besviken.

Mitt betyg:3 /5

Varg Veum Din til døden
Handling
En film om Varg Veum, en norsk hårdkoktt privatdektektiv: fattig, desillusionerad, men med ett hjärta av guld och en flaska akvavit som skydd mot ensamheten.

Den yngsta klient som Varg Veum någonsin haft, en en liten kille på 9 år, Roar, dyker upp på kontoret en mild februaridag. Ett ungdomsgäng har stulit hans cykel. Varg Veum rycker ut, tar tillbaka cykeln och blir bekant med pojkens mamma.
Men så sker det ett mord och Wenche- pojkens mamma blir arresterad. Mordoffret är ingen mindre än hennes ex-man. Varg veum gör allt för att hitta lösningen och bevisa hennes oskuld...Veum är en man i min smak, så självklart gillade jag den här filmen också. Jeg liker norsk krim :)

Mitt betyg:2½ /5

In the valley og Elah
Handling
Soldaten Mike Deerfield kommer hem från krigets fasor i Irak och försvinner sedan utan spår. Hans far(Tommy Lee Jones) känner inte igen sin sons beteende och åker dit för att ta reda på vad som har hänt. Han lyckas att engagera en lokal polis(Charlize Theron) i undersökandet.Tommy Lee Jones äger. Det här är en lågmäld, men ändå oerhört kraftfull, självkritisk antikrigsfilm som berör på djupet. Krig förstör familjer. Krig förstör. Punkt slut.

Mitt betyg: 4/5

Dan i real life
Handling
En romantisk komedi om en engagerad ensamstående pappa, som även har en egen frågespalt i en tidning. När hela hans familj samlas stöter han oväntat på Beth , hans drömkvinna. Hon är intelligent, rolig och råkar dessutom vara hans brors flickvän... Dan, mannen som har alla svar, upptäcker snart att det är väldigt svårt att följa sina egna råd.En film som får mig att både skratta och gråta ÄR bra. Ingtrigen känns äkta ochfilmen har en bra dialog, mer drama än komedi och den berör på riktigt. Sen är jag en sucker för happy endings. Det går inte att komma ifrån :)

Mitt betyg: 3/5

Lions for lambs
Handling
Historien börjar efter att två bestämda elever vid ett universitet på västkusten, Arian och Ernest, följer inspirationen från sin idealistiska lärare, Dr. Malley, och försöker göra något viktigt av sina liv, men när de två tar det modiga beslutet att ansluta sig till kriget i Afghanistan blir Malley både rörd och illa berörd...Politiskt drama som inte lyckas beröra mig. Det hjälper inte med superbra skådespelare som Meryl Streep och Robert Redford. Kanske beror det på formen. Det här är en pratig film och en bild säger mer än tusen ord.

Mitt betyg: 2½/5

Shooter
Handling
Bob Lee Swagger ansågs vara en av de bästa krypskyttarna i världen. Hans karriär fick dock ett abrubt slut när under ett uppdrag han orsakat en oskyldig persons död. Han har nu dragit sig tillbaka från civilisationen och lever ensam i en stuga ute i skogen.En dag dyker hans gamla uppdragsgivare upp och ger honom ett uppdrag han inte kan tacka nej till- den före detta yrkesmilitären ska nu förhindra ett mordförsök på USAs president. Genom hans unika erfarenhet och kunskap ska han kartlägga mördarens plan och förhindra den. Men något går fruktansvärt snett och nu är det i stället han som är den jagade.En helt ok actionfilm. Såg den tillsammans med en gäng unga killar som alla tyckte att det var superbra :) Tämligen förutsägbar intrig, men man blir ändå underhållen.

Mitt betyg: 3/5

Systrar i jeans
Handling
I Systrar i jeans får vi följa fyra mycket olika tjejer i 17-årsåldern. De har mirakulöst nog blivit vänner efter en ödets nyck som har fört deras mammor samman. På ett lika mirakulöst sätt spelar ödet dem åter ett spratt när de kommer över ett par jeans som skulle få en modedesigner att gråta av lycka. Jeansen passar nämligen samtliga av de fyra tjejernas varierande kroppsfigurer. Under deras första sommar åtskiljda bestämmer de sig för att ha jeansen en vecka var och på så sätt hålla kontakten.En tjejfilm som har djup mitt i allt det typiska i amerikanska ungdomsfilmer. Det känns äkta och jag blev berörd.

Mitt betyg: 3/5

Cloverfield
Handling
Rob (Michael Stahl-David) ska ta sitt pick och pack och flytta till Japan (ironiskt nog Godzilla-land) och vännerna har samlats för en dundrande överraskningsfest. Där finns hans ex Beth (Odette Yustman), brorsan Jason (Mike Vogel), dennes tjej Lily (Jessica Lucas) och så hans bäste vän Hub (T.J Miller) som dokumenterar allt på kamera. Det dricks, det festas och en del intriger hinner skapas innan ni vet vad bestämmer sig för att göra entré. Och det är inte heller förrän då som filmen verkligen kommer igång. En jordbävning skakar marken och helt plötsligt kommer huvudet på frihetsgudinnan flygande. Så är kaoscirkusen igång.Årets hype. Monsterfilm. Alla har höjt den till skyarna, men jag tyckte att den var aptråkig. Orkade inte se klart. Smaken är som baken...

Mitt betyg: 1/5

We own the night
Handling
Ett drama som utspelar sig i 80-talets New York, där det håller på att bryta ut ett krig mellan polisen och den ryska maffian. Chefen för poliskåren har två söner, den ena sonen( Mark Wahlberg) jobbar inom poliskåren. Den andra sonen(Joaquin Phoenix ) är något av familjens svarta får, han driver en klubb och har vissa kontakter med den ryska maffian. Den gode brodern (polisen) blir utsatt för ett attentat, då bestämmer sig det svarta fåret för att byta sida och hjälpa sin far i kampen mot maffian..En bekant intrig, men ändå sevärd. Joaquin Phoenix lyfter filmer rejält tycker jag. Slutet är tyvärr lite förutsägbart, men filmen är underhållande och två timmar försvinner förvånasvärt fort.

Mitt betyg: 3/5

 

Guess who
Handling
När Theresa (Zoë Saldaña) tar med sig fästmannen Simon Green (Ashton Kutcher) hem till sina föräldrars 25-åriga bröllopsdag, har hon glömt att nämna en liten detalj... att Simon är vit. Bestämd att bryta sin dotters förlovning, tar Percy Kones (Bernie Mac) till alla knep för att Simon ska känna sig ovälkommen och ej önskvärd i familjen. Han gör allt från att kolla upp svärsonens ekonomi till att låsa in honom i källaren över natten. Men när Percy skadeglatt avslöjar Simons pinsammaste hemlighet, leder detta till en serie av galna komiska förvecklingar som i slutändan bevisar att med en pappa som Percy Jones, så vet pappor inte alltid bäst.

En variant av en klassisk film, men den har inte samma höga kvalitet. Jag ska dock erkänna att jag blev underhållen och är du ute efter några skratt och ren underhållning så är detta filmen för det. Ashton Cutsher är min behållning ;)

Mitt betyg: 2½/5

 

The curse of the golden flower
Handling
Filmen utspelas i Kina i början av 900-talet under Tangdynastins sista år.Det är dagen före Chong Yang-festivalen och det kejserliga palatset fylls med gyllene blommor. Informationen är tagen från disc shop.se! Leverans nästa dag om du beställer före 16.00. Men bakom den vackra fasaden utspelas en maktkamp mellan kejsaren, hans tre söner och kejsarinnan.Förräderi, svek och passion ställer make mot maka och far mot söner.


Jag är förtjust i kinesiska filmer. Crouthing tiger hidden dragon är min favoritfilm. Det här är ett klassiskt drama i sann Shakespeareanda. Maktkamp och intriger. Allt vackert packeterat i en fantastisk scenografi och underbara kostymer. Stridsscenerna är oerhört vackra samtidigt som blodet sprutar och huvuden rullar. Och precis som hos de gamla grekerna och Shakespeare dör folk som flugor. Och det är inte alltid som det goda besegrar det onda...

Mitt betyg: 4/5

 

Eastern promises
Handling
Anna är en idealistisk ung barnmorska som inte skyr några medel för att ta reda på sanningen om en rysk flicka som dör i hennes armar under en förlossning. De enda ledtrådarna som Anna har är innehållet i flickans handsväska – en dagbok och en tändsticksask. Det hela leder Anna rakt till den ryska maffians innersta kretsar där hon presenteras för dess nyaste medlem Nikolai (Viggo Mortensen: Trilogin om Härskarringen, A History of Violence). Vad Anna inte vet är att Nikolai är den som tar hand om ”det som blir över”, det vill säga, han är mannen som säkerställer att lik är omöjliga att identifiera och att mördarna inte går att spåra. För att göra det hela ännu värre visar det sig att dagboken både innehåller bevis mot Nikolais chef och information som kan hjälpa till att rädda många människors liv.

Det är svårt att finna ord. Jag sitter med en obehaglig klump i magen av det råa, otäcka våldet. Rysk maffia i London. Filmen är både lågmäld och otäck på samma gång. Fantastiskt välspelad. Den här filmen rekommenderar jag varmt.

Mitt betyg: 4/5

 

The Interpreter
Handling
FN-tolken Silvia Broome(Nicole Kidman) arbetar i FN-huset i New York. Av misstag får hon höra planerna på att mörda en afrikansk statschef. Om hon för denna information vidare riskerar hon att bli nästa måltavla. Motvilligt inser Broome att det enda rätta är att omintetgöra mördarnas planer och hon tar kontakt med FBI-agent Tobin Keller(Sean Penn), men något får honom att tvivla på sanningshalten i hennes berättelse.

Intrigen är tämligen platt och stundtals oerhört förutsägbar, men filmen håller tacka vare Sean Penn och Nicole Kidman. Till sin hjälp har de en vackert foto. Sean Penn blir bara bättre och bättre som skådespelare.

Mitt betyg: 3/5

 

Varg Veum Tornerose
Handling
Privatdetektiven Varg Veum får i uppdrag att hitta 16-åriga Lisa som rymt hemifrån. Han finner henne i horstråket i Köpenhamn. När han återför henne till hemmet och föräldrarna blir han kontaktad av grannarna som vill att han hittar deras försvunne son Peter, som även varit Lisas pojkvän. Varg hittar Peter död på ett hotellrum och för att hitta mördaren måste han leta i familjerna förflutna., där det finns mörka hemligheter.

Jag har läst flertalet av böckerna om Varg Veum och gillar dem skarpt. Just denna har jag inte läst så det var en positiv bekantskap. Trond Espen Seim gestaltar Veum på ett trovärdigt sätt. Veum är på ytan hårdkokt, men har ett stort hjärta och värnar om sina utsatt amedmänniskor. Det psykologiska spelet i filmen dominerar och låter dialogen styra dramaturgin.

Mitt betyg: 3/5

 

 

Rambo
Handling
Vi befinner oss i Asien. En grupp missionärer övertalar Rambo att smuggla in dem i Burma via hans båt. När de sen blir tillfångatagna och prästen för deras kyrka ber om hjälp känner Rambo ett ansvar och tillsammans med en grupp legosoldater ger han sig in i Burma för att rädda missionärerna.

Jag blev positivt överaskad av den här filmen. Action hör inte till min favoritgenre( Jag har bara sett Rambo first blood av alla Rambofilmer) Den här filmen är både politisk och tankeväckande. Stallone belyser det hemska kriget i Burma och scenerna är både våldsamma och otäcka. Krigets brutalitet tränger sig på och det går inte att värja sig. Det är riktigt uppfriskande med en actionfilm som inte glorifierar våld utan som visar våldet i dess mest råa och smutsiga form. Det är obehagligt och våldsamt och lämnar ingen oberörd. John Rambo är en våldsam, men trovärdig hjälte med hjärta.

Mitt betyg: 3/5

 

 

Rendition
Handling
vad skulle hända om någon du kände bara ”försvann”?

Den tanken blir verklighet för gravida Isabella när hennes make, med utländskt påbrå, misstänks för att vara terrorist. Han grips på en flygplats och förs bort, försvinner utan ett spår. Medan Alwar El-Ibrahim genomgår allt tuffare förhör om saker han inte känner till, startar hans fru en egen utredning kring vad som kan ha hänt.

Det här är en film som är både trovärdig och välgjord. Den visar att alla amerikaner är inte goda hjältar och alla utlänningar (muslimer) är onda terrorister. Det finns en nyanserad bild av ett superaktuellt ämne. Detta händer i verkligheten. Tempot drar dock ner lite på betyget. Filmen är drygt 2 timmar lång och skulle vinna på att kortas ner lite tycker jag. Men du ska se den här helt klart. Meryl Streep är glänsande som högt uppsatt CIA-chef, som inte skyr några medel för att få de resultat hon förväntar sig.

Mitt betyg: 4/5

 

 

A prairie home companion
Handling
En komedi av Robert Altman där vi får ta del av vad som händer bakom kulisserna på en av USA:s mest kända radiostationer, där sista avsnittet av varietéshowen ”A Prairie Home Companion” ska sändas. Allt är verklighetsbaserat och det riktiga radioprogrammet leds av Garrison Keillor som här har skrivit manus och spelar sig själv. Typiskt för Altman är att han blandar riktigt stora skådisar med musiker och radiofolk som spelar sig själva.

Det här är en härlig film. Man rycks med i tempot. Det är små historier i historien och massor av kända skådespelare. Liv, död., sorg och glädje i en salig blandning.

Mitt betyg: 3½/5

 

 

A good year
Handling
När Max Skinner förlorar sitt jobb på en finansbyrå i London flyttar han till Provence och en vingård han ärvt av en bortgången släkting. Just som han börjat finna sig till rätta med sin nya tillvaro dyker en kvinna upp som också gör anspråk på egendomen...

Ridley Scott har regisserat och Russel Crowe i huvudrollen. Men det här är så långt från Gladiator vi kan komma. Det här är en feelgood-film. Men den följer schablonerna alldeles för mycket anser jag. Det som ger filmen liv är Max barndomsminnen som flimrar förbi. De ger filmen substans.

Mitt betyg: 2½/5

 

 

In the land of woman
Handling
Carter Webb, en manusförfattare på TV, som bor i California, har just blivit dumpad av sin skådespelande flickvän. Han bestämmer sig för att ta ett break och hälsa på sin mormor i Detroit, men grannkvinnorna har andra planer. Modern, tonåringen och den unga flickan förändrar varandras liv för alltid.

Filmen är befriande fräsch. Man har skippat den vanliga klicheerna och fokuserar på en vettig dialog. Olympia Dukakis är makalös som senil mormor. Dessutom är fotot suveränt och Meg Ryan oförskämt vacker.

Mitt betyg: 3/5

 

 

Sweeney Todd
Handling
Sweeney Todd anländer tillbaka till ett London där hans fru togs ifrån honom femton år tidigare. Åldrad, sårad och likblek efter åratal i fängelse på falska grunder, har han bara hämnd på hjärnan. Den gamle barberaren har tappat all tro på mänsklighetens goda, och planerar att åter ta till sina rakblad, denna gång för att korta inte bara polisonger – utan även livet på alla som förtjänar det det minsta.

Tillsammans med hyresvärdinnan Mrs. Lovett, som enligt egen utsago står för de värsta pajerna i stan, börjar de att eliminera folk en efter en. Mrs. Lovett inser också hur man kan gå med vinst när priset på kött är högt och pajaffären står tom på kunder. Men hur långt kan man gå i sin strävan efter hämnd innan konsekvenserna hinner ikapp?

Jag har längtat efter att få se den här filmen. Den är snygg och välgjord. Både animeringar och scenografi är superba. Mörkt och dystert i äkta Burton-stil. Johnny Depp och Helena Boham-Carter är ypperliga, något annat hade jag inte väntat mig. Det är en fröjd att se den här filmen baserad på musikalen som jag såg i Karlstad på 80-talet. Och det är musikalen som gör mig lite besviken. För man håller krampaktigt tag i musikalformen. Det är ingen vettig dialog, utan man följer strikt Sondheims musikaltexter. De är både skruvade och vitsiga, men tänk om Burton vågat gå utanför musikalens ramar! Då hade det blivit en garanterad 4:a!Mitt betyg: 3½/5

 

Blue crush
Handling
Anne Marie har bestämt sig. Hon kan surfa och hon tänker bevisa det. En dag kommer hon att vinna Pipe Master, en av världens farligaste, mest aggressiva och mansdominerade surftävlingar. Med hjälp från sina bästa vänner satsar hon all energi och allt mod för att följa passionen och uppfylla sina drömmar, tills hon möter Matt och tappar balansen...

En bra film om du vill koppla av en stund och njuta av härliga suftscener. Banal intrig, men ibland är banalt precis vad man behöver :)

Mitt betyg: 2/5

 

 

Beauty shop
Handling
Gina har flyttat till Atlanta och jobbar i en skönhetssalong som drivs av den snorkige Jorge. Hennes dröm är att öppna en egen skönhetssalong, och en dag får hon nog av den odräglige Jorge och öppnar en egen salong med en väninna. Ginas skönhetssalong blir framgångsrik, och när kunder börjar strömma in från Jorges utkräver han hämnd. Men Jorge underskattar Gina och hennes kollegor.

Bitsk och rolig. En härlig tjejfilm som piggar upp.

Mitt betyg: 2½/5

 

 

 

Elizabeth: The Golden Age
Handling
Cate Blanchett gör ännu en gång rollen som Elizabeth I, Geoffrey Rush spelar hennes vän och rådgivare, Sir Francis Walsingham och Shekhar Kapur återvänder till regissörstolen för denna uppföljare till Oscar-belönade Elizabeth (1998). I The Golden Age medverkar även Clive Owen i en stor roll som öventyraren Sir Walter Raleigh.

Cate Blanchett är briljant. Hon är en fantastisk skådespelare och filmens största behålning. Tyvärr blev jag lite besviken. Det är mer fokus på kostymer än vad som verkligen hände. Klart sevärd, men jag blir besviken när man ändrar på.historiska händelser bara för att det ser bra ut på film.

Mitt betyg: 3/5

 

 

Ice Princess
Handling
Smarta Casey Carlyle har aldrig riktigt passat in. Fångad mellan sina förhoppningar om att bli en vinnande konståkerska och sin stränga mor som inget hellre vill att dottern ska gå på Harvard, kan hon bara drömma om att en dag bli som Nikk, Tiffany och Gen - tre elittävlande skridsko-underbarn som tävlar på nationell nivå. Men när hon får chansen att träna ihop med Gen och hennes coach, som även är hennes mamma (Kim Cattrall) måste Casey korssa sin egen mors planer för att kunna följa sina egna drömmar.

En helt ok tjejfilm som har en hyfsad dialog och som för ovanlighetens skull inte handlar om intriger mellan tjejer.

Mitt betyg: 2½/5

 

 

Sleepover
Typisk tjejfilm, men den har sina ljusa stunder. Lättsmält underhållning för stunden.

Mitt betyg: 2/5

Sydney White
Handling
En vacker ny elev på college försöker gå med i samma systerförening som hennes mor en gång var med i, men efter att ha upptäckt att föreningen har förändrats kraftigt med åren finner Sydney en ny fristad hos sju utstötta. Med hjälp av sina nya vänner inleder hon arbetet med att förändra skolans hierarki.

En helt ok tjejfilm.

Mitt betyg: 3/5

 

 

 

Phat Girlz
Handling
Jazmin Biltmore är en snygg, kaxig och mullig modedesigner som är trött på att höra ordet "nej". Hon har nämligen stora planer för stora damer - en sexig klädkollektion för kurviga tjejer! När hon varken lyckas skaffa finansiering till sina designidéer eller hitta en man som uppskattar hennes fysik, håller Jazmines tålamod verkligen på att ta slut. Men så vinner hon en resa till Palm Springs - där kanske mannen i hennes liv kan finnas...

Bättre än jag hade förväntat mig, men hade varit ännu bättre om den inte slutat så förutsägbart. Gå utanför ramarna!

Mitt betyg: 3/5

 

No Country for Old Men
Handling
Jägaren Llewelyn Moss (Josh Brolin) stöter en dag på något väldigt ovanligt. Mitt i öknen ligger en massa sönderskjutna lik, skjutvapen, tomhylsor, ett stort parti heroin, och närmare tre miljoner dollar. Llewelyn ser sin chans i livet och väljer att stoppa pengarna i egen ficka. Det tar inte lång tid förrän han inser att det var fel mans pengar att sno, och han får den minst sagt mystiska lönnmördaren Chigurh på halsen.

Fantastisk! Tänk att kunna förmedla så mycket spänning, utan musik i bakgrunden. Fastän det är massor av action så har filmen ändå ett långsamt tempo. Helt klart en mästerverk av bröderna Cohen.

Mitt betyg: 4/5

 

Juno
Handling
Visst är det så. Juno är gravid. Den varma smarta komedin JUNO kretsar kring den 16-åriga Juno (Ellen Page) som av misstag blir gravid med sin bästa vän (Michael Cera). Hon bestämmer att det klokaste beslutet är att lämna bort barnet för adoption till den perfekta familjen vilket visar sig svårare än väntat...

Härlig, kärleksfull och charmig.

Mitt betyg: 3/5

 

 

 

 

Shopgirl
Handling
Vad gör man egentligen när två män verkligen kämpar om ens gunst? Ska man välja den distingerade och välbärgade affärsmannen med privatflyg, som kan få en att känna sig som "pretty woman", eller den spontane, oberäknelige ynglingen som faktiskt är rätt charmerande …?

Inte ens ljuvliga Claire Danes fick mig att se klart filmen. Aptråkig. Jag somnade efter 10 minuter.

Mitt betyg: 1/5

 

 

 

A Lot Like Love
Handling
Vissa finner kärleken vid första ögonkastet - andra inte. Vi följer Oliver och Emily som träffas för första gången på en flight mellan New York och LA - båda säkra på att de är varandras totala motsatser. Tiden går och de träffas med jämna mellanrum under de kommande sju åren, men timingen är aldrig rätt. De kämpar med förhållanden, karriärer och separationer, de träffas oftare och oftare och berättar allt för varandra. I sökandet efter den stora kärleken kommer de på att det som de har tillsammans kanske är just det...

Det här är en härlig tjejfilm. Anshton är ju sååå så och agerar bra dessutom. Lyckligt slut som tur är, annars hade jag blivit sur :)

Mitt betyg: 3/5

 

 

The Last Kiss
Handling
Vi har alla ett val. Vilket är ditt? Michael och Jenna är ett par, och liksom alla andra 30-something-par står de inför en rad val i sitt parförhållande. Men samtidigt som förpliktelserna blir allt fler, träffar Michael den unga skönheten Kim ...

Börjar lovande, men sackar betydligt i mitten och hämtar upp sig i slutet som tur är.

Mitt betyg: 2½/5

 

 

 

 

The Departed
Handling
Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), en ung färsk polis som växt upp i South Boston, blir utvald att infiltrera Costellos liga. Samtidigt som Billy försöker få Costello att lita på honom gör en annan ung polis snabb karriär hos delstatspolisen. Colin Sullivan (Matt Damon) är också från gatorna i ”Southie” och är en av en handfull elitpoliser i den specialstyrka som ska få Costello på fall. Vad hans överordnade inte vet är att Colin egentligen jobbar för Costello och ser till att gangsterbossen alltid är ett steg före polisen. Båda männen blir djupt indragna i sina dubbelliv och samlar information om alla planer och motdrag i den verksamhet de infiltrerat. Men när det står klart för såväl gangsters som polis att det finns en mullvad ibland dem, lever Billy och Colin under ständigt hot om att bli avslöjade av fienden. Båda måste nu snabbt avslöja identiteten på den andre i tid för att rädda sig själva.

Spännande och välgjord. Flera har klagat över hur den slutar, men för mig är det fullkomligt logiskt.

Mitt betyg: 3½/5

 

 

Pride and Prejudice
Handling
De fem systrarna Bennet är uppvuxna med sin mor och har ett enda mål i livet - att hitta en man att gifta sig med. Den näst äldsta systern Lizzie kan dock komma på hundra anledningar till varför hon inte vill gifta sig. När Fru Bennet nås av den spännande nyheten att en förmögen ungkarl i sällskap med en grupp sofistikerade vänner skall tillbringa sommaren i en herrgård i närheten, fylls både hon och hennes döttrar av hopp om ett stort urval av presumtiva friare. Nykomlingen Charles Bingley blir omedelbart intresserad av äldsta dottern Jane. Historien tar dock en annan vändning när Lizzie träffar den stilige, mörke och snobbige Herr Darcy och det som till en början verkar som en lyckoträff blir snart en kamp om stolthet och fördom. Lyckas de ta sig över detta oväntade hinder och kommer Lizzie att gifta sig till sist?

Det är något speciellt med Jane Austen. Det subtila. De återhållsamma känslorna. De vackra vyerna och musiken förflyttar mig utan problem till 1700-talet.
Och Kiera Knightley är underbar.

Mitt betyg: 3½/5

 

Försoning
Handling
England, året är 1935. Det är varmt, den varmaste dagen hittills denna långa sommar. Trots att nazismen växer sig starkare i Tyskland och världen står på tröskeln av ännu ett världskrig, spenderar Briony Tallis och hennes familj några lata dagar ilyx i deras enorma viktorianska hus utanför London. Hettan är kvävande och de sedan länge undertryckta känslor som familjemedlemmarna bär på, hotar att brisera under det att veckoslutet fortskrider. Briony är en nybliven författarinna med livlig fantasi. Genom en rad missuppfattningar utpekar hon hushållerskans son, Robbie Turner, för ett brott han inte begått. Robbie och Cecilia, Brionys syster, är förälskade i varandra och Brionys anklagelser får inte bara konsekvenser för det unga kärleksparet, utan förändrar familjen Tallis liv för alltid.

Det var länge sedan jag blev så berörd av en film. Den är vacker och brutal på samma gång. Den suggestiva musiken förmedlar stämningen på ett elegant och och skickligt sätt. Allt är subtilt och mycket brittiskt. Känslorna kryper under skinnet på mig och jag är fast.

Mitt betyg: 4/5

Away from Her
Handling
En gift men glömsk kvinna förälskar sig i en annan patient på ett sjukhus.

Vackert och välspelat, men lite väl lång.

Mitt betyg: 3/5

 

 

 

 

Nina Frisk
Handling
Nina Frisk är flygvärdinna. Hon älskar att flyga.Ninas mor Jill älskar Irish coffee och Krister.
Krister älskar att jävlas, helst med Ninas bror Linus.Nina trivs bäst i det blå, långt borta från sin snurriga familj.
Tills hon en dag möter Marcus och hans son William.Och en längtan föds efter en alldeles egen familj.
Men livet på jorden visar sig inte vara lika enkelt som i himlen.

Den har sina ljusa stunder. Jag roas emellanåt. Men slutet är konstigt, men man måste väl inte alltid få färdiga lösningar.

Mitt betyg: 2½/5

Bring It On: All or Nothing

The Brave One
Handling
Radioprataren Erica Bain älskar sitt liv och lever med en fästman som hon avgudar. Lyckan tas dock ifrån henne efter att paret utsätts för en brutal attack då hon själv skadas svårt och hennes fästman omkommer. Sorgen sätter sina tydliga spår och Erica klarar inte av att lämna tragedin bakom sig. Istället tillbringar hon nätterna på New Yorks gator för att leta upp förövarna.

Jag hade höga förväntningar, men den var seg.

Mitt betyg: 2/5

 

 

The Kingdom
Handling
The Kingdom är en verklighetsbaserad actionthriller som utspelar sig i Mellanöstern. Efter en inledande kronologisk lektion i regionens våldsamma historia och USAs inblandning i densamma, utspelar sig en större självmordsattack. Året är 2003 och västerlänningar som jobbar på ett oljebolag i Riyahd i Saudiarabien attackeras av terrorister i deras hårt bevakade och inhängnade bostadsområde. Bland offren finns barn, mödrar och militärer. Vem ligger bakom attacken och varför?

En riktigt bra action, som har substans. Lite extra intressant eftersom den utspelar sig i Riyadh, där min bror med familj bor och arbetar.

Mitt betyg: 3 ½/5

 

 

National Treasure: Book of Secrets

Handling
I denna uppföljare till succéfilmen National Treasure ger sig skattletaren Ben Gates (Nicolas Cage) åter ut på ett spännande och actionfyllt uppdrag för att avslöja gömda skatter och glömd historia. När en förlorad sida ur Bens gammelfarfars dagbok återfinns blir John plötsligt inblandad i Abraham Lincolns död. Besluten att bevisa att hans släkting är oskyldig följer Ben ledtrådar som tar honom från Paris till London och tillbaka till Amerika. Resan tar inte bara Ben och hans medhjälpare till överraskande upptäckter utan även till världens mest dyrbara hemligheter.

Underhållande. Helen Mirren är strålande.

Mitt betyg: 3/5

 

 

Gone Baby Gone

Spännande, välspelad, helt enkelt väldigt bra. Känslan och stämningen i Lehanes bok förmedlas på ett givande sätt.

Mitt betyg: 3½/5

 

 

 

 

 

I Am Legend

Den har sina goda stunder, men det här är väl inte min favvotyp =) Helt ok.

Mitt betyg: 2½/5

 

 

 

 

 

Niñas Mal

En typisk tonårsfilm som inte blir helt platt tack vare spanskan. Det är befriande att höra något annat än amerikanska på film

Mitt betyg: 2½/5

 

 

 

 

 

Persuasion
En ljuvlig romatisk film som tydligt speglar tidsandan. Bra kemi mellan huvudrollsinnehavarna.

Mitt betyg: 3/5

 

Irina Palm

En stillsam, lagmald brittisk film om vanliga manniskor. Det finns nagot mycket tilltalande i att det handlar om vanliga, grå mäanniskor som drivs av karleken till sina narmaste. För sina barn kan man gora vad som helst. Men det är inte latt medandras fordomar...
Jag förstår Maggie och hade förmodligen gjort samma sak, men jag förstår sonens reaktion helt och fullt. Livet är inte enkelt.

Den bästa scenen är när hon berättar för sina väninnor om sitt jobb ;)


Mitt betyg: 3/5

 

 

 

In Good Company
trevlig film, som lyckligtvis inte har det förutsägabara klassiska slutet.

Mitt betyg: 3/5

Arn - Tempelriddaren
Vacker, välspelad och följer böckerna bra. Ser fram emot de följande filmerna.

Mitt betyg: 3/5

Tidigare filmer

Vem vet, jag kanske får massor av fritid och skriver om alla filmer här :)