Filmer sedda 2009

Luftslottet som sprängdes

Avatar

Sisters keeper

Uptown girls

Holiday in handcufs

The Sweetest Thing

UP

Wallander Skytten

Flickan som lekte med elden

District 9

Public enemies

Nothing like hollidays

Spread

Wallander Läckan

Four Christmases

One last thing

This christmas

Julie & Julia

The taking of Pelham 123

Wallander prästen

The ugly truth

Slumdog millionaire

Sunshine cleaning

The proposal

New in town

Johan Falk vapenbröder

GSI gruppen för särskilda insatser

Wallander - cellisten

Day after tomorrow

Mitt Betyg:3/5

In the electric mist

Mitt Betyg:3½/5

State of play

Mitt Betyg:3/5

Sommaren med Göran

Mitt Betyg:3/5 (½ för miljön, inspelad på Sveriges vackraste ö)

The young Victoria

Mitt Betyg:3½/5

Wallander - tjuven

Mitt Betyg:3/5

Kenny begins

Mitt Betyg:3/5

Män som hatar kvinnor

Jag gillade boken mycket, mycket mer. Men filmen är helt ok.

Mitt Betyg:3 ½ /5

Wallander kuriren

Mitt Betyg:3/5

Race to witch mountain
Handling:
En UFO-expert anställer en taxichaufför till att skydda två syskon med paranormala krafter från en organisation som vill använda syskonen för deras planer.


En äkta Disneyfilm med sedvanliga klichéer. Tämligen förutsägbar, men ändå en hyfsad familjefilm, även om 5-åringen tyckte att det var lite otäckt ibland.
Mitt Betyg:3/5

 

 

 

Harry Potter och halvblodprinsen

Handling:
Voldemorts grepp hårdnar om både mugglar- och trollkarlsvärlden. Hogwarts är inte längre den trygga hemvist det en gång var. Harry misstänker att det till och med kan finnas faror inne på slottets område. Under tiden är Dumbledore fast besluten att förbereda Harry för den slutgiltiga kampen, som han vet är i ankommande. Tillsammans söker de nyckeln till att bryta ner Voldemorts försvar. Därför anlitar Dumbledore sin gamle vän och kollega, den berömde levnadskonstnären professor Horace Slughorn, som ovetande lär sitta på viktig information. Under tiden står eleverna under attack från något helt annat, då tonårshormoner börjar härja vilt. Harry dras mer och mer till Ginny, något som även Dean Thomas gör. Och Lavender Brown har bestämt sig för att Ron är den hon vill åt, men hon har inte räknat med effekten av Romilda Vanes choklad! Och så Hermione, som är fast besluten att dölja sin sjudande svartsjuka. Alltmedan romantiken blommar, står en enda elev oberörd vid sidan om. Han är fast besluten att lämna sitt avtryck, om än ett mörkt sådant. Kärleken hänger i luften, men en tragedi väntar också runt hörnet. Efteråt kommer Hogwarts aldrig någonsin att vara sig likt.

Det är fullt ös. Välgjort och fartfyllt. Men det känns som att man snabbspolar boken! Vissa avsnitt ät helt utelämnade. Trots det gillar jag filmen skarpt, och jag fällde en tår när Dumbledore dör, trots att jag visste det. Så det blir ett bra betyg =)
Mitt Betyg:4/5

 

 

 

Ghost of girlfriends past

Mitt Betyg:3/5

17 again

Mitt Betyg:2½/5

Finding Amanda

Mitt Betyg:2/5

The Hangover

Mitt Betyg:4/5

Duplicity

Mitt Betyg:3/5

Night at the Museum: Battle of the Smithsonian

Mitt Betyg:3/5

Fired up

Mitt Betyg:2/5

Sorte madonna

Mitt Betyg:3/5

Cecilie

Mitt Betyg:3/5

Gray matters

Mitt Betyg:3/5

The International

Mitt Betyg:3½/5

Fast and furious

Mitt Betyg:3/5

Rachel getting married

Mitt Betyg:4/5

Burn up

Mitt Betyg:3/5

Wallander skulden

Mitt Betyg:3/5

Swing vote

Mitt Betyg:3/5

Prey for rock and roll

Mitt Betyg:3/5

Allt flyter

Mitt Betyg:3/5

Easy virtue

Mitt Betyg:3/5

Wallander Hämnden

Mitt Betyg:2½/5

Les femmes de l'ombre

Mitt Betyg:3½/5

Closing the ring

Mitt Betyg:3/5

En enkelt til Korsør
Handling:
Rasmus har en akademisk karrär framför sig, med en fil.mag i littertur. Helt plötsligt försvinner en tänkt forskartjänst och han hamnar som komvuxlärare i Korsør, där han träffar en komplex grupp människor och blir en del av deras liv. Han förälskar sig i Signe som drömmer om att få ett barn med sin partner Camilla.

Som alltid intressant och välgjord. I Danmark kan man göra drama!

Mitt Betyg:3/5

 

 

 

Knowing
Handling:
En kvinna begraver en tidskapsel år 1962. Den innehåller datum för mord på historiska figurer, datum för en hotellbrand som dödade en professors fru och en kommande apokalyps. Professorn hittar innehållet och visar upp det för dottern, vilket leder till att hon börjar minnas underliga händelser från sin barndom.

Filmen är spännande men trots det ganska fylld av klicheer och irrationella företelser. Jag underhålls ändå det vill säga ända fram till slutet då det blir alldeles för mycket science fiction för min smak. Jga tror inte på rymdvarelser som kommer i rymdskepp och tar med sig människor!

Mitt Betyg:2/5

 

 

 

Bedtime stories
Handling:
Hotellvaktmästaren Skeeter Bronson brukar berätta sagor för sina syskonbarn och upptäcker en dag att berättelserna på något magiskt sätt blir sanna. Skeeter försöker utnyttja denna otroliga chans att ändra sitt liv till det bättre, genom att brodera ut den ena mer fantastiska sagan efter den andra. Och där kunde det slutat lyckligt som en saga. Om inte barnen envisats med att bidra till berättelserna på ett sätt som får Skeeters tillvaro att vändas helt upp och ner och ut och in.

En söt familejfilm som innehåller alla de rätta ingredienserna.

Mitt Betyg:3/5

 

 

 

The notebook
Handling:
Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta är berättelsen om de unga älskande Noah Calhoun och Allie Hamilton (Ryan Goslig & Rachel McAdams). Tillsammans får de uppleva en passionerad sommar innan de skiljs åt på grund av klasskillnad och Andra världskriget. Efter år på skiljda håll återförenas de oväntat. Historien om parets starka kärlek och om de hinder som står i vägen för den berättas decennier senare för en kvinna på ett sjukhem, en kvinna som tas om hand av en man som regelbundet kommer på besök och under dessa visiter läser högt för kvinnan ur en mystisk dagbok. Filmen är en berättelse om förlorade möjligheter, om att bli vuxen och om kärlekens magiska kraft.

Hur har jag kunnat undgå den här filmen?????? Det är den mest romantiska film jag sett. Vacker. Dramatisk. Sorglig. Den har allt. Och är trovärdig och verkligen äkta.

Mitt Betyg:4½/5

 

 

 

The reader
Handling:
En dag insjuknar den 15-årige pojken Michael Berg på väg till skolan och räddas av den runt 30-åriga Hanna. De förälskar sig oväntat och inleder en passionerad affär fram till den dagen Hanna plötsligt och utan förklaring försvinner. Åtta år senare är Michael en ung juridikstuderande som iakttar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Han träffar sin forna älskarinna igen, underväldigt annorlunda omständigheter. Hanna står anklagad för ett fruktansvärt brott och vägrar rätten till försvar. Michael inser gradvis att hans ungdoms kärlek döljer en hemlighet som hon anser vara mer skamlig än mord.

Jag är helt betagen. Vilken fantastisk film! Jag har läst och hört så myvket, men det här var ändå något helt annat än vad jag väntat mig. och så mycket bättre! Livet är inte bara svart och vitt. Det finns två sidor av ett mynt. Alla har gott sig, även de som begår onda handlingar.
Sen den här filmen!!!!

Mitt Betyg:4/5

 

 

 

Les grand personnes

Mitt Betyg:3/5

Bride wars

Mitt Betyg:2/5

Traitor

Mitt Betyg:3/5

The secret life of bees

Mitt Betyg:3½/5

Marley & me

Mitt Betyg:3/5

Gomorra

Mitt Betyg:2/5

Fatso

Mitt Betyg:2½/5

Wallander- firewall

Mitt Betyg:3/5

Thick as thieves

Mitt Betyg:3/5

Junebug

Mitt Betyg:4/5

Married life

Mitt Betyg:3/5

Wallander- sidetracked

Mitt Betyg:3/5

Nothing but the truth

Mitt Betyg:3/5

Kurt blir grusom

Mitt Betyg:4/5

Yes man

Mitt Betyg:3/5

Gran Torino
Handling:
Den missbelåtne veteranen från Koreakriget, Walt Kowalski, bestämmer sig för att omvända sin granne, en tonåring som försökt stjäla Walts käraste ägodel, hans Gran Torino från 1972.

Jag blev så överraskad. Positivt överrsakad. Trodde att detta var en action som handlade om bilar, just för att det var en ung man som rekomenderade filmen =) Och så får jag se ett fantastiskt drama om liv och död, rätt och fel. Clint Easwood är suverän som den barske Walt. Det är en både intressant och gripande och stundvis även mycket humoristisk som film ger dig en starkt upplevelse.

Mitt Betyg:4/5

 

 

 

Die welle
Handling:
En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Historien är baserad på en sann händelse i USA 1967.

Att det är en tysk film som utspelar sig i Tyskland ger ännu mer substans i handlingen. Jag sitter genom hel afilmer och funderar på om detta är möjligt i verkligheten med mina elever. Kan jag manipulera dem så?
En mycket bra film som jag rekommenderar alla att se.

Mitt Betyg:4/5

 

 

 

När mörkret faller
Handling:
Två unga systrar hamnar i en mardrömslik och livsfarlig återvändsgränd när de går emot sin familjs vilja. Några dörrvakter attackeras av ett gäng kriminella och rena kriget utbryter. En framgångsrik kvinna, vinnare av Stora Journalistpriset, polisanmäler sin man som misshandlar henne och chockas när hon inser att hon därmed får en ny fiende i deras gemensamma journalistkollegor. Men vad ingen av förövarna har förutsett är den enorma kampvilja som nu väcks hos de som hotats en gång för mycket. Och en strid på liv och död kan börja… När mörkret faller är historien om tre människoöden som kretsar kring respekt, lojalitet och hemligheter till varje pris – och om modet att ta strid för det man tror på.

Åh herregud. Filmen träffar dig som ett knytnävsslag i magen! Oavsett vad du har för bakggrund och erfarenhet av livet. Berör som få. Kryper under skinnet. Den här ska du se tillsammans med andra. Och ha möjlighet att diskutera efteråt. En film som är krävande och viktig. Se den!

Mitt Betyg:4/5

 

 

 

Cadillac records
Handling:
Handlar om hur Chess Records startade och ett imperium byggdes samtidigt som den följer många av de artister som gjort stor påverkan på musiken då och idag.

Stilren! Underbar musik! Fantastiska personskildringar av Muddy Waters och Etta James. Se och njut!

Mitt Betyg:3½/5

 

 

 

My sassy girl
Handling:
Romantisk dramakomedi om en kille och hans mer än krävande flickvän som inte gör livet lätt för honom och krossar alla hans drömmar. Men varför kan han inte sluta?

Jag somnade efter en kvart. Det säger väl allt?

Mitt Betyg:1/5

 

 

 

Patrik 1.5
Handling:
Göran och Sven har blivit godkända för adoption. Problemet är att det saknas givarländer som accepterar homosexuella föräldrar. En dag öppnar sig en möjlighet att få adoptera ett svenskt föräldralöst barn, "Patrik 1,5".

Men när Patrik anländer visar han sig vara någon annan än den de trott. Ett kommatecken har hamnat fel i byråkratin och in kliver en femtonårig homofob med kriminellt förflutet.Det finns en nackdel med filmer som är inspelade i Trollywood. Man fokuserar på de olika platserna från hem staden som förekommer i filmen. Men jag gillar historien. Och sjulvklart gillar jag lyckliga slut.

Mitt Betyg:3/5

 

 

 

Rallybrudar
Handling:
En film där leran sprutar och bilarna flyger. Veterinärassistenten Ulla har tagit sitt jobb enbart för att få chansen att få köra snabbt på värmlandsvägarna. Storbondens dotter Birgitta drömmer om Paris men blir istället Ullas kartläsare..

Charmig och lättsam underhållning för stunden. Ingen djup film, men har ändå något att ge. Maria Lundqvist lyser som bitter kedjerökande kaféägarinna. Eva Eöse vacker och stark som vanligt. Och Claes Malmberg är rar som osäker tafflig bilmekaniker =)

Mitt Betyg:2½/5

 

 

 

Frost/Nixon
Handling:
Sommaren 1977 lockade tv-intervjun mellan David Frost och Richard Nixon fler tittare än som någonsin tidigare sett ett nyhetsprogram. Mer än 45 miljoner hade bänkat sig framför tv-apparaterna för att få en glimt av sin f.d befälhavare och president. En man som tvingats lämna sitt ämbete efter grova anklagelser om maktmissbruk. Under fyra kvällar satt Nixon och utfrågaren Frost mitt emot varandra som två sparringpartners i en verbal boxningsmatch. Två män med allt att bevisa och med vetskapen om att endast en av dem kunde gå segrande ur kampen. Deras numera legendariska konfrontation kom att revolutionera intervjutekniken, förändra bilden av politiker och locka fram ett erkännande som inte bara skakade människor världen över, utan möjligen också Nixon själv.

Lysande!

Mitt Betyg:4/5

 

 

 

Sex drive
Handling:
Ian Lafferty har det inte lätt. Info kopierad från discsh op.se! Beställ före 16. Leverans nästa dag. Hans kaxige storebror retar honom, hans 14-årige lillebror får mer brudar än han, och till råga på allt har han ett urpinsamt jobb som reklamdonut i en galleria. Men hans största problem är att han är 18 och fortfarande oskuld! Ian drar därför med hans kompisgäng på en roadtrip från Chicago till Knoxville för att förlora oskulden med en flicka han träffat på Internet.

Jag är för vuxen för det här. Typisk tonårsfilm.

Mitt Betyg:2/5

 

 

 

Absolute power
Handling:
Inbrottstjuven Luther Whitney bryter sig in i miljardären Walter Sullivans villa. Där bevittnar han ett möte mellan Sullivans hustru och USA:s president. Deras tilltänkta kärleksstund slutar med att kvinnan dödas. Allt sker framför ögonen på Whitney som snart är jagad av Secret service som måste tysta honom för gott.

Clint Eastwood är lysande. Man måste inte se bara nya filmer, utan kan ha stor behållning av en thriller från 1997 =)

Mitt Betyg:3/5

 

 

 

 

 

 

Doubt
Handling:
En karismatisk präst, Fader Flynn, försöker tänja på skolans hårda och strikta regler, som länge har vaktats av Syster Aloysius Beauvier, den konservativa rektorn som tror på makt och disciplin. Politiken utvecklas och skolan har precis tagit in sin första svarta student, Donald Miller. När naiva och oskuldsfulla Syster James berättar för Syster Aloysius om sina misstankar om att Fader Flynn ger för mycket privat uppmärksamhet åt Donald sporras Syster Aloysius att börja ett korståg för att få fram sanningen och få bort Fader Flynn från skolan. Info är tagen från discshop.se! Beställ före 16.00. Leverans nästa dag. Utan bevis leder Syster Aloysius en kamp som hotar att förstöra både kyrkan, skolan och människors liv.

Philip Seymour Hoffman och Meryl Streep storspelar i ett enkelt och tätt drama. Miljön är gråoch trist, men man sugs in i handlingen och man får verkligen blandade känslor för Meryl Streeps karaktär.

Mitt Betyg:3½/5

 

 

 

Changeling
Handling:
Christine Collins är en ensamstående mamma vars 9-årige son Walter en dag försvinner spårlöst. En månad senare återlämnas han till den förtvivlade mamman. Men, den 9-årige pojke som återvänt är inte Walter och nu börjar Christines maktlösa kamp för sanningen om vad som egentligen hänt.

Kalifornien 1928. Polisenkåren är rutten och korrupt. En ensam mamma tar strid och står upp mot dessa korrupta poliser som ska skydda sina medborgare. Det här är en film som träffar som ett slag i magen. En otäck historia. Fantastiskt foto och en 20-talskänsla som går ända fram. Clint Eastwood leverar känslor på ett lågmält sätt, som ändå tränger in och kryper under huden på dig. En mycket sevärd film som berör, varken du vill eller ej.

Mitt Betyg:4/5

 

 

 

Stomp the yard
Handling:
Stomp the Yard handlar om den 19-årige street-dansaren Bobby från Los Angeles. För att komma vidare efter den tragiska förlusten av hans bror åker han till Georgia för att gå på Truth University. Där träffar han och går med i ett gäng med andra street-dansare. De nya vännerna vill ha med honom i en nationell danstävling så nu måste han välja mellan att fortsätta sin utbildning och försöka vinna tjejen han gillar eller skjuta allt åt sidan och försöka vinna tävlingen.

Dansfilmer är det gott om. De flesta tämligen mediokra. Den här hör till de bättre. Storyn är tämligen banal och slätsruken. Men jag gillar filmen för danscenerna. Streetdance är så mycket känslor och ernergi. Det är fantastiskt. Jag är en danshoppa. Det är bara att erkänna :)

Mitt Betyg:3/5

 

 

 

High school musical 3
Handling:
Troy och Vanessa oroar sig över att behöva skiljas åt nu när college närmar sig. Tillsammans med resten av Wildcats sätter de upp en vårmusikal om sin oro och sina drömmar inför framtiden.

Jag förstår varför barn och ungdomar gillar det här. Rytmiskt, synkroniserat, medryckande musik och äkta puppy love med en twist av lagom mycket problem. Men ändå ett lyckligt slut. För mig blir det alldeles för påklistrat och tillrättalagt. Plastig musik och alldeles för strömlinjeformat. Men det kanske beror på att jag är 43 och inte 13. Eller?

Mitt Betyg:2/5

 

 

 

The Greatest Game Ever Played
Handling:
Ett drama som bigger på den verkliga historien om golfspelarna Harry Vardon och Francis Ouimet som ställer upp i US Open år 1913 - endast tjugo år gammal.

Disney har lyckats att skapa en film som är känslig utan att vara senitimental. Fastän jag är tämligen ointresserad av golf så fascinerar filmen. Kanske för att det handlar om att nå sina drömmar, kampen som för arbetarklassen att få tillträde till socitetens finare salonger och tron på sin egen förmåga. Sånt går hem hos mig. Och historier som är baserade på verkliga historier får mig alltid nyfiken på att lära mig mer personerna. Harry Vardon som växte upp på Jersey i fattigdom räknas som StorBritaniens störste golfspelare.

Mitt Betyg:3½/5

 

 

Australia
Handling:
Det storslagna australiensiska landskapet utgör bakgrunden till denna historia om brittiska aristokraten Lady Sarah Ashley som kommer till Australien i slutet av 30-talet för att leta efter sin man som åkt dit för att sälja deras ranch. När hon kommer fram finner hon maken död och att hennes enda tillgång är en boskapsranch lika stor som Belgien.

För att rädda sin egendom måste hon tillsammans med en råbarkad boskapsfösare driva boskapen genom det oändliga, karga landskapet. Det blir en svindlande resa och tillsammans upplever de en kärleksaffär, hur andra världskriget drabbar Australien i och medJapanernas bombningar av Darwin och ställs inför val som kommeratt förändra deras liv.


Vilken film! Storslagen. vacker. Spännande och oerhört berörande. Jag garanterar både skratt och tårar. Det är en historia som griper tag i dig. Vilka skådespelare! Missa inte den här filmen!

Mitt Betyg:5/5

The deal

Mitt betyg: 2/5

Center stage Turn it up

Mitt betyg: 2½/5

Max Manus

Handling:
Max Manus är en biografisk film baserad på den verkliga historien om Max Manus. Max Manus var motståndsman och en av de viktiga sabotörerna i Norge under andra världskriget. Filmen skildrar Max liv genom kriget, där han får kämpa med bland annat alkohol.


Otrolig scenografi. Krigsscenerna från slagfältet i Finland är otäcka, skrämmande och väldigt påträngande. Krig är otäckt, farligt och hemskt. Motståndsmännen och kvinnorna kämpade med livet som insats för sitt land och det är svårt för oss som hela vårt liv levt i fred hur deras verklighet såg ut. Filmer ger en god inblick. Min farfar hjälpte till att smuggla norrmän över gränsen i Dalsland och jag förstår hur farligt det faktiskt var nu.
Välspelat och fängslande. Se den här filmen!

Mitt Betyg:4/5

Den siste revejakta
Handling:
Det är i slutet av 70-talet. Hippie-eran går mot sitt slut, och Yuppie-eran gryr i en avlägsen framtid. Carl säljer hasch till stadens fria själar, och anser att hans olagliga verksamhet utgör ett slags uppdrag. Filmen är baserad på Ingvar Ambjörnsens roman med sama namn.


Jag är mycket förtjust i Ingvar Ambjörnsens böcker. Älskar böckerna om Elling, men den här orkade jag inte läsa klart. Vet inte varför. Filmen belyser en del av de problem som kriminaliseringen av narkotika medför, men jag kan inte förstå de som hävdar att filmen är pro-narkotika. För mig är det helt tvärtom. Kanske handlar det mer om vilken åsikt tittaren har om narkotika? Filmen är intressant och sevärd och förmedlar både allvar och skratt.

Mitt Betyg:3/5

Revolutionary road
Handling:
I Connecticut under mitten av 50-talet lever April och Frank Wheeler som är ett ungt, framgångsrikt par som bor med sina barn i en trevlig förort. Men under den polerade och självsäkra ytan bubblar frustrationen hos dem båda. Övertygade om att de vill ha ut mer av livet än sina medelmåttiga grannar, bestämmer paret sig för att flytta till Frankrike, där de hoppas utlopp för sina mer konstnärliga sidor.


Det är så vackert och så smärtsamt. Vacker scenografi och foto. Smärtsam handling. Trots att det utspelar sig på 1950-talet är det så applicerbart idag. Jag känner så igen mig i de äktenskapliga meningslösa grälen och dagen efters överslätande för husfridens skull. De genomgående "är du verkligen på rätt plats i livet"-tankarna kan vi nog alla referera till. Kate Winslet är lysande. Hon fullkomligt strålar.

Mitt Betyg:4/5

The In-laws
Handling:
Jerry Peyser är fotvårdsspecialist och trivs med sin mycket välorganiserade och strukturerade tillvaro. Men nu ska hans dotter gifta sig med CIA-agenten Steve Tobias son. Steve håller ett tempo närmast jämförbart med en värmesökande missil, något som redan har fått hans ex-fru att söka rekreation i en helig ashram. Jerry ryser vid blotta tanken på det kaos som Steve för med sig, men snart är han själv insyltad upp till öronen i ett av Steves farliga uppdrag. Det högst omaka paret är dock tvunget att samarbeta - för barnens skull...


Lättsmält komedi som inte kräver mycket. Kanske vad man behöver en en kväll efter tröttsamt jobb. Man skrattar lite och slipper tänka. Inget fel med det.

Mitt Betyg:2½/5

Happy go lucky
Handling:
Filmen handlar om Poppy som har en förmåga att alltid få ut det mesta av livet. Så som festandet tillsammans med sin lynniga syster Suzy och hennes jordnära väninna Zoe, och Poppys engagemang för sina elever, som också för henne samman med den sympatiske socialarbetande Tim.


Ingen tydlig handling, varken start eller slut faktiskt. Men charmig, uppfriskande och med en fantastisk känsla för det inre. Poppy är överdrivet trevlig och hon ser verkligen det positiva i allt. Som när hennes cykel blir stulen och hon mest blir upprörd över att han inte fick ta farväl av cykeln!
Det är befriande med filmer som inte följer standadmallen.

Mitt Betyg:3½/5

Pride and glory
Handling:
Om en New York-familj där polisyrket gått i arv och som lever efter mottot ”ta hand om de dina”. Familjen råkar ut för skandal och moraliskt dilemma då en av sönerna utreder ett fall som innehåller såväl narkotikabrott som poliskorruption.

Lååång, vilket drar ner på betyget. Men helt klart sevärd.

Mitt Betyg:3/5I could never be yor woman
Handling:
Det är inte så lätt att vara ensamstående mamma på 40. Med en dotter på väg in i puberteten. Och ett jobb som tv-producent av en serie som inte vill se … Men hos Rosie (Michelle Pfeiffer) pekar humörkurvan ändå uppåt. Hennes nya stjärnskådespelare, Adam (Paul Rudd), är lika läcker som han är ung. Han är populär både bland tv-tittare och skilsmässobarn. Och så har han fallit för Rosie. Men om Adam är maj, så är Rosie december. Och med en sådan åldersskillnad kan det vara svårt att tro på kärleken, även när den knackar på dörren med rödvin och blommor…

Lättsmält, banal romcom som roar för stunden. Ibland räcker det.

Mitt Betyg:3/5

The accidental husband
Handling:
Emma, en radiovärd för ett relationsrådgivningsprogram ska precis gifta sig när hon upptäcker att hon redan är gift. Hon tror givetvis att det blivit ett systemfel, men egentligen är det hennes påstådde make som ligger bakom det hela. Han blev lämnad av sin fästmö efter att hon ringt in till Emmas program och när hon letar upp honom för att fixa en annullering ser han till att försöka förstöra hennes förhållande som hämnd.

Mycket bättre än jag förväntade mig. Romantisk komedi kan vara riktigt rolig! Kul att se både Uma Thurman och godingen Colin Firth i andra roller än de man är van att se dem i.Mitt Betyg:3½/5

Veronica Guerin
Handling:
I mitten av nittiotalet var Dublin likt en krigszon med några få mäktiga knarkkungar som slogs om kontrollen. Deras största hot var inte polisen utan den modiga journalisten Veronica Guerin som bevakade stadens kriminalitet. Med sina avslöjanden riskerade hon sin familjs säkerhet men ansvaret mot sina läsare drev henne vidare.Två av mina favoriter: Irland och Cate Blanchett. Stark. Våldsam. Verklig. Berörande.Mitt Betyg:4/5

My best friend´s girl
Handling:
Dustin är dökär i Alexis. Sin vana trogen kör han fullt ös och ger allt. Han är så intensiv att Alexis till slut måste sätta stopp. Dustins liv faller i spillror och hela hans vakna tid går åt att vinna henne tillbaka. I ren desperation vänder han sig till sin bäste polare Tank som är snygg, cool och en riktig skitstövel,allt det där som inte Dustin är. Och han kan hantera tjejer. Planen är att Tank ska visa sin absolut sämsta sida så att Alexis inser vilket kap Dustin är. Men kärleken är svår att styra och smarta planer kan lätt misslyckas.

En helt traditionell romcom. Men ändå ganska fräsch med härliga komiska chener.Mitt Betyg:3/5

Brideshead Revisited
Handling:
Evelyn Waughs roman från 1945 om den unge engelske ateisten Charles Ryder lär känna den högadliga katolska familjen Flyte i mellankrigstidens Oxford. Ryder förflyttas från sin tämligen grå miljö till en värld av heldagsluncher, champagne och vaktelägg. Men tillvaron är inte helt okomplicerad då både sonen Sebastian och dottern Julia i familjen visar intresse för Charles.
Ett genomgående tema är religion, konst och alkoholism.Jag såg den fantastiska tv-serien med Anthony Andrews och Jeremy Irons i början av 80-talet. Mina förväntningar var höga. Och jag blev inte besviken. Jag har gjort mitt bästa för att inte jämföra utan bara njuta av berättelsen. Sorgen ligger som ett filter över hela filmen. Man vet att det kommer att gå åt helvete. Det destuktiva och omöjliga lyser igenom. Men det gör inget. Fantastiskt foto och otroliga kläder lyfter ännu mer.Mitt Betyg:4/5

Appaloosa
Handling:
”Appaloosa” bygger på en roman av bestsellerförfattaren Robert Parker och är en oförglömlig berättelse om lagens män i ett laglöst land, män som är fast beslutna att leva och dö med äran i behåll.När Appaloosas sheriff skjuts till döds anlitas Virgil Cole som stadens nya sheriff och till sin hjälp har han Everett Hitch. Cole är en tystlåten man som inte har många vänner och Hitch har samarbetat med honom under många år. Båda tror att tiden i Appaloosa inte kommer att bli lång. Men ingen av dem hade räknat med att en förtjusande änka vid namn Allison French plötsligt skulle dyka upp i staden.En otroligt bra western med suveräna rolltolkningar av välremiterade skådespelare som Ed Harris, Viggo Mortensen, Jeremy Irons och Renée Zellweger. För att vara en western har filmen en ovanligt lågmäld ton och våldsscenerna är oerhört återhållsamma. Vilket är mycket tilltalande.

Filmåret 2009 har börjat bra =)

Mitt Betyg:4/5