:: Böcker lästa i år 2007: totalt 85 st

Förlorad av Michael Robotham
En natt dras en svårt nedkyld kommissarie Vincent Ruiz upp ur Themsen, han är skottskadad men minns varken omständigheterna kring skottdramat eller något annat från sitt tidigare liv. Den enda ledtråden han har är ett foto av Mickey Carlyle, en flicka som bortrövades för tre år sedan och som antas, av alla utom Ruiz, vara död. Vad var det egentligen Ruizundersökte när han blev skjuten? Ruiz ställs under utredning, anklagad för att bluffa minnesförlusten. Det som ligger fördolt i hans medvetande blir en fråga på liv och död och Ruiz kontaktar psykologen Joseph O'Loughlin för att få hjälp att minnas. Steg för steg faller bitarna på plats och uppdagar ett drama fyllt av sorg, hämnd och sökande efter försoning. Med huvudpersonerna Vincent Ruiz och Joseph O'Loughlin tar Michael Robotham upp de båda karaktärerna från hans föregående thriller Den misstänkte, men den här gången är rollerna ombytta.

En mycket välskriven och spännande roman.

Helt övergiven av Penny Vincenzi
Martha, Jocasta och Clio möts av en tillfällighet på en flygplats. De är på väg till Asien för att resa runt och blir snabbt vänner. Efter några dagar skiljs de dock åt, men lovar varandra att de ska ses igen. Ett år senare återvänder en av dem till samma flygplats. Hon är gravid och föder i hemlighet sitt barn i en städskrubb. Därefter lämnar hon flygplatsen och sin nyfödda baby bakom sig.

Kate, barnet som övergavs, växer upp i en kärleksfull adoptivfamilj. Men i tonåren blir Kate besatt av att få klarhet i sitt ursprung och påbörjar en jakt efter sin biologiska mor. Martha Jocasta och Clio har alla tre blivit framgångsrika yrkeskvinnor, men har inte setts på många år. Nu korsas deras vägar igen på det mest oväntade sett. Och den stora frågan är naturligtvis: vem av dem är Kates mor ?

Helt ok tidsfördriv.

 

I det tysta av Åsa Nilsonne
Monica Pedersen har avancerat från ordningspolisen och har fått ett vikariat på Krim. Hon får ta itu med ett överraskande mord. Offret är Hermine Gyldenklou, en ung läkare som levde ett lugnt och anspråkslöst liv.

Den unga läkarens död blir Monikas chans att visa vad hon går för. Hon hoppas få fast anställning, men då måste hon visa resultat. Fallet är komplicerat, och när Monika får reda på mer om Hermines forskning blir hon räddare än hon någonsin

En mycket välskriven och spännande roman. Det ska bli kul att läsa fler i samma serie.

Gå ner i vikt med GI-metoden av Ola Lauritsson

Lättläst, pedagogisk och enkla recept. Nu ska bara jag ta mig i kragen och följa metoden också.

Harry Potter och dödsrelikerna av J:K Rawlings
Det sista sommarlovet från Hogwarts är snart slut och Harry Potter väntar otåligt på Privet Drive. Medlemmar ur Fenixorden ska komma och hämta honom och föra honom till en säker plats, utan att Voldemort och hans anhängare får reda på vart han tar vägen. Men när han väl kommit i säkerhet - vad ska han göra då? Hur ska Harry kunna utföra den livsfarliga och omöjliga uppgiften som professor Dumbledore har gett honom? De fantastiska berättelserna om Harry Potter gör succé över hela världen!

Den enda besvikelsen med den här boken är att den och hela berättelsen om Harry Potter tar slut! Jag har som vuxen lika stor behällning som något barn.

Himmelsöga av Arne Dahl
Det är sensommar i Stockholm. Rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, emellanåt känd som A-gruppen, väntar med visst vemod in hösten. Ett föga uppseendeväckande rån i en videobutik på en bakgata ändrar på den saken. En övervakningskamera fångar förloppet, och bakom rånet tonar någonting fram som får vittgående konsekvenser. En märkvärdig, skrämmande form av brottslighet blottas sakta och tvingar A-gruppen att konfronteras med samtidens allt galnare fixering vid yta och sken.

Samtidigt dras den forne A-gruppsmedlemmen Paul Hjelm in i en internationell härva. En högt uppsatt chef inom säkerhetspolisen försvinner abrupt, och Hjelm sätts på att försöka hitta honom. I takt med att han sugs mot de globala konflikternas dolda epicentrum tvingas han hantera frågan om hur man försvarar sig mot ondskan utan att själv bli ond. Måste verkligen demokratin alltid försvaras med odemokratiska medel?
Eftersom Himmelsöga är den tionde boken i Arne Dahls internationellt prisbelönade serie om A-gruppen uppstår här en egen deckargåta: Blir Himmelsöga verkligen den sista boken i sviten? Är den märkliga sagan om pseudonymen Arne Dahl härmed över? Svaret finns i Himmelsöga...

Jag sträckläste! Man fastnar direkt. Språket är välformulerat och fängslande. Intrigen är välskriven och berörande. LÄS!

 

Presidentens val av Anne Holt
Hur kan någon försvinna från en hotellsvit i Oslo utan att dörrar eller fönster öppnats och utan att övervakningskamerorna registrerat något?
Att denna någon är Helen Bentley, USA:s första kvinnliga president, gör saken än mer oförklarlig och skrämmande.
Snart är jakten på kidnapparen i full gång och hela världen följer andlöst sökandet efter den försvunna presidenten.
Så också Inger Johanne Vik, mammaledig psykolog och jurist med ett förflutet inom FBI. När hon får reda på vem inom den amerikanska säkerhetstjänsten som leder spaningsarbetet reagerar hon starkt - och än mer upprörd blir hon när hennes egen man, kriminalkommissarie Yngvar Stubø, kallas in för att arbeta vid sidan av amerikanerna.
Vad är det Inger Johanne Vik vet som aldrig får avslöjas? Vad har det med kidnappningen att göra? Och vilka hemligheter bär presidenten själv på?
Den man som skulle kunna ge ett svar befinner sig någon helt annanstans i världen. Och nu förbereder han nästa steg i sin plan.
Anne Holts trettonde roman Presidentens val är en tät och oförutsägbar thriller som ger eko i såväl världspolitiken som i författarens tidigare utgivning.

Så bra! Läs!


Nästan död man av Åke Edwardsson
En gangster får sin nya bil rejält skadad. Han ser det som sin livsuppgift att spåra upp smitaren. En författare hyr ett avlägset hus för att få ro, men friden störs av grannen. Vår författare bestämmer sig för att prata med honom. Det kommer han att få ångra.
En frireligiös politiker försöker leva som han lär, men det är svårt leva upp till allt under Gud. En dag hittas han i säng med en död man vid sin sida.
En till synes vanlig medborgare ställs inför ett ovanligt val: begå mord, eller dö själv. En kriminalkommissarie börjar arbeta sig igenom en ovanligt vacker höst i Göteborg medan han funderar över hur man ger livet mening. Han lider av återkommande svår huvudvärk, men han vägrar undersöka orsaken till den. Nästan död man är en berättelse om fem män. Deras öden är sammanlänkade av en flicka som en gång försvann. De står alla inför döden, och kommer att förenas av döden.

Jag gillar Erik Winter occh de andra poliserna i Göteborg. De är människor av kött och blod och man får verkligen tränga in i deras innersta tankar. Jag berörs oerhört. Läs!


Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans av Anna Gavalda
Här möter vi den Paris-chica, hypermedvetna kvinnan som stolt avspisar en flirt för en snegling på mobildisplayen under en romantisk middag på kvarterskrogen. Ynglingen av fin familj, som övertalad av sin vän bondsonen lånar pappas lyxbil; råkar köra på ett vildsvin, lastar svinliket i bilen och överraskas av att det fortfarande lever.

Vi får också uppleva den kvinnliga veterinärens raffinerade - och handgripliga - hämnd på manssamhället...

Variationsrikedom präglar dessa noveller, drastiska, grova men alltid med en finstämd, träffsäker psykologi. De kretsar kring allt från syskonkunkurrens och äktenskaplig kyla, tillfällig sex, förälskelser och unga människors möte med etablissemanget.

Ljuvliga, berörande , korta små noveller. Med få ord målar Anna Gavalda oerhört beskrivande. Underbart språk!


En andra smekmånad av Joanna Trollope
En andra smekmånad är en av Joanna Trollopes mest fängslande böcker på länge. Med humor och innerlighet skildrar hon en modern familjs relationer, hon utforskar vad som händer när rollerna förändras, när livet tvingar en åt ett oväntat håll.

När yngste sonen Ben äntligen fl yttar hemifrån blir det tomt och tyst i huset som under så lång tid varit fyllt av stojigt familjeliv. Mamma Edie bryter samman. Hennes man Russell däremot, har sett fram emot denna stund. Han har längtat efter att få mer tid med sin fru, mer tid för resor, middagar, galleribesök.
Precis som föräldrarna gör sig redo förett nytt liv, en andra smekmånad, återvänder sonen Matthew, tätt följd av dottern Rosa och slutligen Ben. Dessutom bor en ung skådespelare i huset tillfälligt.

Det var länge sedan jag läste något av Trollope och jag blev inte besviken nu heller. Hon skildrar relationer i vårt morderna samhälle på en äkta och humoristiskt sätt, med en tro på kärleken som jag tilltalas av.


Rovdjuret av P.D Cornwell
I Boston jobbar rättspsykiater Bentley Weston med ett projekt som involverar redan dömda brottslingar. Det visar sig emellertid att en av dem har begått långt fler mord än han dömts för. Samtidigt håller Scarpetta och Marino på med en undersökning av en försvunnen familj i Florida. En granne har vänt sig till dem eftersom den lokala polisen inte tog försvinnandet på allvar. De inser snart att grannen inte var den han utgav sig för att vara. Det hela är en komplott där någon bevakar deras steg. Doktor Kay Scarpetta får göra skäl för sin lön genom att göra det hon är bäst på: att få de döda att tala.

Otäck, spännande , men samtidigt är det många karaktärer och händelser att hålla reda på. Man måste vara alert när man läser om Scarpetta.

Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde
På släktgården Neshov utanför Trondheim samlas tre bröder vid sin mors dödsbädd. Där är äldste brodern Tor, som i alla år bott kvar och skött gården. Nu överraskar han familjen genom att presentera sin okända vuxna dotter Torunn. Där är den korrekte Margido, begravningsentreprenören, en korrekt och plikttrogen man som möter omvärlden med sträng självbehärskning. Och där är den yngste brodern Erlend, som stöttes bort från familjen på grund av sin homosexualitet. Numera lever han det goda livet i Köpenhamn, men under den lättsamma ytan bultar en smärtsam vrede mot familjen.

Tjugo år har gått sedan bröderna sågs. Tjugo år sedan modern styrde deras liv med järnhand. Tiden är kommen för avslöjanden och kanske för försoning ...

Sari rekommenderade denna ljuvliga denna bok och jag föll som en fura. Den är underbar och jag längtar efter att få läsa fortsättningen Eremitkräftorna.


Den tredje hemligheten av Steve Berry
Fader Colin Michener är påve Klemens XV:s närmaste man och dessutom en trogen vän så han tvekar inte när påven ber honom söka upp fader Tibor i Rumänien och överlämna ett brev. Michener vet inte vad brevet innehåller och han vet heller inte att kardinal Valendra har honom under uppsikt genom journalisten och Micheners forna älskarinna Katerina Lew.
Snart förstår Michener att den tredje hemlighetens innehåll är omvälvande och när den väl avslöjas har den kostat flera liv, skakat om Vatikanen och orsakat Michener att omvärdera hela sitt liv och sin tro.

Välskriven och spännande, men ändå svår att engagera sig i. Jag fick kämpa länge för att komma igenom, bara för att man läser klart något man har börjat med.


Där tvivlet gror av Thomas H Cook
Eric Moore har all anledning att vara lycklig. Han har en rörelse som blomstrar, ett trevligt hem och ett tryggt familjeliv i en amerikansk småstad.En kväll blir hans tonårsson Keith ombedd att sitta barnvakt åt grannens åttaåriga fl icka Amy. Nästa morgon är Amy spårlöst borta.Plötsligt är Eric en av de föräldrar som han har sett på teve, de som bedyrar sitt barns oskuld. Medan polisens utredning allt mer kommer att fokusera på Keith, tvingas Eric konfrontera sin son, skaffa honom en advokat och skydda honom från omgivningens allt starkare misstankar.Det är bara det att han själv inte är övertygad om att sonen är oskyldig. Och om Keith är skyldig - och kanske skulle göra samma sak igen - hur ska då Eric som pappa handla?

Brunstkalendern av Emma Hamberg
I Brunstkalendern får vi möta singeln Marie 41, en blasé barchef som jonglerar med whiskey och håriga karlar till dundret av Iron Maiden, den barnträngtande it-miljonärenÅsa 37, med stor ekande lägenhet och lika ekande mage, och Lena 34 som försöker fixa en överarbetande man, 7 kaniner, en hund, tre katter och fyra ungar. Livet har inte blivit som de tänkt sig och de tre systrarna är alla på gränsen till livets härdsmälta.
När livet gör en av sina sorgliga vändningar svingas systrarna motvilligt ut ur sin skavande vardag. Deras barndomshem, den stora mjölkgården, råmar efter hjälp. Det är en navelsträng de alla med glädje har klippt av för länge sen, men nu måste de tillbaka. Förtvivlat tvingas de ta ansvar för sin bakgrund, ställa upp för sinasystrar och göra nya livsval.
Men kan den gemensamma mardrömmen egentligen vara svaret på systrarnas livsgåtor i en fet flugsmäll?

Farliga frestelser av Penny Vincenzi
Celia Lytton bröt mot alla konventioner när hon som nygift, i seklets början, begärde arbete i maken Olivers bokförlag. Begåvad, modig, viljestark har hon sedan dess i högsta grad bidragit till förlagets stora framgångar. Trots allt hon gått igenom, inte minst en uppslitande kärleksaffär, står hon fortfarande stark och håller samman familjen. Och hon försöker mer eller mindre framgångsrikt lotsa in sina barn i företaget äldste sonen Giles, tvillingarna Adele och Venetia, och den yngste, älsklingssonen Kit.

Andra världskriget är nu slut och i familjen Lytton konfronteras man med alla väl förborgade hemligheter. Kit får veta att hans far inte var Oliver Lytton utan den berömde barnboksförfattaren Sebastian Brooke. Känslan av svek är enorm, men än värre är upptäckten att kvinnan han älskar är hans halvsyster. Barty Miller, flickan som Celia en gång räddade ur Londons slum, har nu hamnat i den märkliga positionen att hon äger aktiemajoriteten i förlaget. Hur ska hon bemöta familjen som alltid fick henne att känna att hon inte hörde dit? Och Celia själv det finns fortfarande hemligheter som bara hon känner till. Så fattar hon ett överraskande och avgörande beslut...

Alkemisten av Paulo Coelho
Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke, som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.

Alice har så länge sagt att jag ska läsa den. Jag blev inte besviken. Boken följde mig överallt i badet, på bussen, på rasten. Coelho skriver så vackert, lätt och med en stor ömhet. Bokens huvudsakliga budskap är att man måste lyssna till sitt hjärta, att lita på tecknen som uppenbarar sig om man bara ger efter lite, och framför allt att följa sina drömmar, för att kunna uppnå och leva sitt levnadsöde.

Elva minuter av Paulo Coelho
Elva minuter bygger på en sann historia och berättar om Maria, en ung och vacker kvinna från en bergsby i Brasilien. Hennes första möte med kärleken slutar olyckligt och hon övertygar sig själv om att hon aldrig vill älska någon igen. Ödet för henne till Genéve, där hon drömmer om rikedom och berömmelse, men slutar som prostituerad.

Med sin enkla bakgrund och lilla livserfarenhet har Maria inte mycket att sätta emot i detta hårda möte med verkligheten. Hon drivs ständigt längre bort från drömmen om kärlek och tillbringar tiden med att försöka utröna vad hennes kunder tänker och känner. Det visar sig att de flesta är ensamma och saknar se - med någon de älskar. En dag dyker konstnären Ralf upp och deras möte blir en vändpunkt för dem båda.

 

Inte lika gripande som alkemisten, men lättläst.Kalla mig prinsessa av Sara Blaedel
n våldtäktsman härjar i Köpenhamnsområdet, polisen har inga spår efter honom och man sätter in alla resurser för att hitta brottslingen som driver sitt djävulska spel i skydd av anonymiteten ute på nätet. Louise Rick förstår att hon måste använda sig av okonventionella metoder för att hitta mannen innan han begår nya brott. Hon ska driva våldtäktsmannen att hitta henne, genom att hon skapar sin egen dating-profil på nätet där hon kallar sig Prinsessa...

Lättläst och spännande om faran med nätdejting...

The black book av Ian Rankin
Den femte roman om min favorit Johan Rebus. Är ej översatt till svenska. Härligt att läsa sin favorit på originalspråk. Engelskan är ett sånt rikt språk.

En andra chans av James Patterson
En elvaårig flicka blir nedskjuten utanför en kyrka, och en symbol från den grekiska mytologin hittas på mordplatsen. En rasistisk galnings verk, är den allmänna uppfattningen bland polis och press men Lindsay Boxer, polisinspektör vid San Franciscopolisen, och hennes väninnor i Mordklubben anar att det brutala mordet inte är ett slumpmässigt dåd. En 2:a chans är en ny gastkramande thriller av världens världens bäst säljande deckarförfattare.

Spänannde och snabbläst.

Jag älskade honom av Anna Gavalda
Naket, avskald berättarteknik, men ååååh så härlig att läsa.

Vinterstaden av Arnaldur Indriadson
En kall januarikväll kallas polisen till en betongförort i Reykjavik där ett lik hittats mellan höghusen. En mörkhyad, tioårig pojke ligger där framstupa i en blodpöl, fastfrusen i isen. Pojken har stuckits i magen med ett vasst föremål och lämnats att dö i den kalla vinternatten. Ett fruktansvärt brott verkar ha begåtts. Flerfaldigt prisbelönte deckarförfattaren Arnaldur Indridason är tillbaka med ett nytt fall för den melankoliske kriminalinspektören Erlendur.
Välskriven med en fängslande intrig och levande personbeskrivningar. Läs!

I minnenas tecken av Reginald Hill
Lika spännande och välskiriven som alltid.

Violinisten av Mats Ahlstedt
Att historien utspelar sig i för mig välbekant miljö är lockande och gör att man kommer personerna närmare.

När ingen ser av Elisbeth George
Lynley och Havers brottas med en serienmördare, motarbetas av högsta ledningen på ett mycket frustrerande sätt och och berörs ytterst tragiskt på ett personligt sätt. Du blir berörd. Läs!

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson
Vilken underbar berättelse! Jag blev så berörd! Har du inte läst denna vackra historia så ge dig ut att skaffa boken genast!

Lekrummet av John Connor
Otäck pedofilhärva med samhällets stöttepelare inblandade.

Olycksfågeln av Camilla Läckberg
Lättläst och spänannde.Som väntat.

De dödas ljus av Stuart McBride
Han skriver så bra.

Sommarbarn av Katerina Janoch
Jag läser och blir berörd. Minnet vaknar och barndomen kommer till mig. Lika, men ändå så olika. Fin skildring och tankeväckande.

Systrar emellan av Kristin Hannah
Lättläst amerikansk kärlekshistoria.

Blocket av Karin Wahlberg
En kväll på hemväg blir Cecilia, Veronicas dotter, brutalt nedslagen. Medan Veronica vakar vid hennes sida, hittas en man strypt i en städskrubb på det väldiga sjukhuset i Lund, kallat Blocket. Claes Claesson försöker nysta i den mördade mannens förflutna, då den idylliska staden skakas av ännu ett våldsdåd. Kan det finnas något samband? Och vad är det egentligen som pågår i den krets av unga läkare där Cecilia rör sig?

Wahlberg är en favorit. Välskrivet och spännande.

Svart stig av Åsa Larsson
"Stormbyarna förde med sig lössnö. Ingen mjuk fin nysnö utan skarpslipade diamanter av drivsnö. Den for över marken som en vit kattpiska, slog sönder hans skinn i en långsam ond rytm.
Ute på Torneträsk låg arkarna, de små fiskekojorna på medar, ordentligt förankrade i isen. Folk kurade där inne, lät gasolvärmen gå på högvarv.
Leif Pudas sprang runt sin ark för att komma i lä från vinden och ställde sig att pissa. Lä för vinden, men kallt så in i norden. Han borde inte ha sprungit ut i bara kalsongerna. Pungen stramade ihop sig till en stenhård kula. Pisset kom i alla fall. Han väntade sig nästan att det skulle frysa på sin väg genom luften. Förvandlas till en gul båge av is.
Precis när han var klar hörde han som ett råmande genom vinden och så hade han plötsligt arken i ryggen. Det var nästan så att den knuffade omkull honom och i nästa sekund hade den farit iväg.
Det tog någon sekund innan han riktigt fattade. Stormen hade tagit arken. Han såg fönstret, fyrkanten av varmt ljus i mörkret, och hur det for iväg från honom."

En halvnaken man försöker rädda sitt liv ute på isen och finner en mördad kvinna i en ark. Vem är hon? Hur har hon hamnat i arken? Vad är det för märklig bandformad brännskada hon har runt vristen?
Detta är upptakten till Åsa Larssons tredje spänningsroman om juristen Rebecka Martinsson och kirunapoliserna Sven-Erik Stålnacke och Anna-Maria Mella.

Har du inte läst något av Åsa Larsson så har du härliga stunder framför dig. Jag säger bara läs!Bounty av Val McDermid
En spännande psykologisk thriller om en mordhistoria i vår tid med rötter i Bountymyteriet på 1700-talet. I Engelska Lake District spolar de kraftiga sommarregnen fram ett märklig och bisarrt tatuerat lik på en bergssluttning. Ryktesspridningen tar fart, och det gamla tanter skvallrat om i årtionden talas det plötsligt högt om. Det har sagts att Fletcher Christian en gång i tiden iscensatte massakern på Pitcairn Island, där Bountymyteristerna bosatte sig, för att han skulle få komma hem igen. Väl hemma i England berättade han hela historien för sin gamla vän och skolkamrat, William Wordsworth, som använde historien som stoff till ett långt episkt poem. Ett poem som hållits gömt för att inte avslöja att Wordsworth hållit en förrymd brottsling i förvar, ett avslöjande som kunnat få honom dömd till döden.
Wordsworth-specialisten Jane Gresham, själv uppvuxen i Lake District, känner sig lockad att en gång för alla ta reda på om manuskriptet någonsin har existerat, och huruvida det fortfarande finns bevarat. Men för varje ledtråd närmare lösningen blir någon i hennes omgivning dödad och plötsligt är Jane mitt uppe i ett tvåhundra år gammalt mysterium som fortfarande har förmåga att få folk trilla av pinn. Med Lake Districts dramatiska landskap som bakgrund utspelar sig det här dramat om liv och död, vars upplösning är värt miljoner.

Spännande och välskriven, som alltid. Inte så många döda, för en gångs skull.

En man med litet ansikte av Helen Tursten
De två poliserna utanför gatuköket tror knappt sina ögon. Rakt mot dem kommer den nyss efterlysta BMW:n i rasande fart. De tar upp jakten och blir vittne till hur bilen mejar ner en fotgängare. Polisen sätter in alla resurser och får upp ett spår som leder till en mörk gammal jordkällare och ett makabert fynd. Jakten på en ung flickas mördare för kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor in i en värld av iskallt människoförakt. Man handlar med kroppar, och ett liv saknar helt värde.
Verksamheten bedrivs där polisen minst anar det och har förgreningar i hela Europa.
Hemma försöker Irene få vardagslivet att fungera. Tvillingdöttrarna Jenny och Katarina är redo att ta steget ut i vuxenvärlden. Irenes mamma har vacklande hälsa och är ständigt ett dåligt samvete. Att Irenes man Krister är deltidssjukskriven från sitt kökschefsjobb blir nästan en lättnad för henne - men vad händer när inte han orkar dra hela lasset längre?

Samtidigt ägnar Irene dagarna åt att bekämpa grov internationell kriminalitet - och nu verkar det som om en av traffi ckingvärldens mest hänsynslösa hallickar befinner sig i Göteborg.

LÄS!Det tolfte kortet av Jeffrey Deaver
En ung svart flicka blir brutalt överfallen när hon sitter på ett arkiv i New York och försöker ta reda på vad som hände en av hennes förfäder, en frigiven slav som stod anklagad för stöld. Flickan klarar sig undan och motivet är länge höljt i dunkel, men det är uppenbart att polisen har med en professionell mördare att göra.

Snart dör fler människor. Jakten på att avslöja mördarens identitet, hans uppdragsgivare och det verkliga motivet bakom hoten mot flickan, tvingar den här gången kriminaltekniker Lincoln Rhyme och hans medhjälpare Amelia Sachs att börja gräva i nationens historia.

 

En dröm om frihet av Ken Follett
Utspelar sig i 1770-talets Skottland. Uppror och passion. Lättläst , lättsmält bok att ha till hands när man solar.


Dödens plats av Stephen Booth
"Snart ska någon dödas. Det kan ske inom de närmaste timmarna. Vi skulle kunna synkronisera våra armbandsklockor och räkna ner minuterna ... Den där lukten känns just nu. Visst gör den? Den är så mäktig, så söt. Så oemotståndlig. Det är dödens doft.""
En anonym telefonröst har flera gånger ringt till polisen i Derbyshire och antytt att ett mord snart kommer att begås. Till en början ser man det mest som ett dåligt skämt, men när en ung kvinna kidnappas och försvinner utan ett spår börjar kriminalinspektör Diane Fry ana att det ligger allvar bakom hoten.
Samtidigt håller kollegan Ben Cooper på att försöka fastställa identiteten på de likdelar man funnit i skogen utanför Edendale. Snart dyker fler och fler kopplingar upp mellan hans och Dianes fall. Men vad är egentligen den döda platsen? Vilka hemska brott har begåtts där? Och ännu värre - vad kommer att hända där om mannen i telefonen gör allvar av sina hot?

Stephen Booth är en annan av mina favoriter. Du blir inte besviken den här gången heller. Läs!


I det tysta av Andrew Taylor
Brott i det förflutna kan glömmas, men de kan aldrig göras ogjorda ...
Den sista person i världen som James vill återse är Lily. Men nu ligger hon döende i cancer, och han är helt oförberedd på vad hon har att berätta: tjugofyra år tidigare födde hon en flicka som fick namnet Kate, och det är James som är far till barnet.
James var fortfarande i tonåren när han och Lily, som var styvmor till hans bäste vän Carlo, hade sin kortvariga men intensiva kärleksaffär. James tillhörde praktiskt taget familjen och brukade tillbringa sommarloven i deras stora egendom på landet och njuta av friheten och spänningen.
Men kanske blev friheten lite för stor. Den tiden slutade med en fruktansvärd händelse som James har försökt glömma ända sedan dess.
Nu avslöjar Lily ännu en sak: deras dotter Kate är efterlyst av polisen. Hon är misstänkt för mord och befinner sig på flykt.
James tvingas ta itu med sitt dunkla förflutna och inse den plågsamma sanningen.

Varken deckare eller roman, men lättläst och spännande.


Nyckeln till sanningen av Nora Roberts
Är du sugen på lite spänning och kärlek så är det här en perfekt bok.

I de dödas namn av Ian Rankin
Juli 2005. G8:s ledare är samlade i Skottland. Dagliga demonstrationståg och kravaller sätter polisen under hård press.
Kriminalkommissarie John Rebus är ute i kylan men hamnar åter i hetluften när man hittar kopplingar mellan en politikers självmord och en seriemördare på fri fot. Myndigheterna vill omedelbart mörklägga utredningen av rädsla att det ska överskugga det globala mötets betydelse.
Rebus är en man som sällan håller sig till reglerna, och när hans kollega Siobhan Clarke tar upp jakten på den ordningspolis som överfallit hennes mor, ser det ut som om Rebus och Clarke hamnar på varsin sida av konflikten.

Ian Rankin hör till mina absoluta favoriter. Jag njöt hel aboken igenom och sörjde när den var slut. Lyckligtvis har jag en oläst Rebus (på engelska) är kasta mig över.


Tusen skärvor tillit av Helena von Zweigbergk
Tom och Jessica är bägge i trettioårsåldern. De träffas på en fest och inleder ett förhållande som präglas av stark och innerlig kärlek, men också av svartsjuka och rädsla för närhet.

När dottern Greta föds ställs nya, tuffare krav på relationen. I sitt arbete som kurator träffar Jessica Rose-Marie, en kvinna som riskerar att bli fråntagen sin dotter Bianca. Ingen kärlek går att ta för given.

Med Tusen skärvor tillit har Helena von Zweigbergk skrivit en stark och inkännande roman om kärlek och lojalitet, om svek och tillit. Om att älska varandra, men ändå göra varandra illa.

Den träffar som ett slag i magen av igenkännande, men ändå inte. Tankarna vandrar och oavslutatde saker stiger till ytan...


Den brinnande flickan av Mark Billingham
För tjugo år sedan försökte någon sätta eld på den unga Jessica Clarke. Hon överlevde, men har sedan dess varit förvisad till ett liv i isolering och smärtsamma plågor. En man erkände sig genast skyldig och dömdes till ett långt fängelsestraff.
Carol Chamberlain som var ansvarig polis vid tillfället får plötsligt anonyma meddelanden som antyder att det var någon annan som låg bakom det fruktansvärda övergreppet. Hon vänder sig till kriminalkommissarie Tom Thorne för att få hjälp och han ser det som ett välkommet avbrott i den utredning om bråk mellan rivaliserande gäng i norra London han just nu håller på med. Vad han inte anar är att fallet med den brinnande flickan kommer att dra in honom i en värld av hat, ondska och organiserad brottslighet som är mer skrämmande och fasansfull än någonting annat han tidigare har upplevt.

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda
Camille gör sitt bästa för att försvinna. Hon äter knappt, hon arbetar natt som städerska och bor i ett minimalt oeldat vindsrum. Hennes kontakt med andra människor är ångestfylld och begränsad. Philibert de la Durbellière är en stammande men beläst aristokrat som säljer vykort utanför ett museum. En kväll lyckas han övervinna sin plågsamma blyghet och rädda den medvetslösa Camille från hennes utkylda rum. Han installerar sjuklingen i sin stora eleganta våning en trappa ner, fast han rodnar när han avlägsnar hennes feberfuktiga kläder.
Snart möter Camille kocken Franck, Philiberts inneboende, som är mycket stilig men butter och ohyfsad. Sakta men säkert börjar de tre att krypa ut ur sina skal. Camille börjar teckna - i själva verket har hon en betydande konstnärlig begåvning, fast hon har svurit att aldrig teckna igen. Philiberts svåra stamning minskar då hanberättar för Camille om sin beundran för drottning Marie Antoinette. Franck däremot blir dagligen mer otrevlig, tills det visar sig att hans vrede bottnar i skuldkänslor över att ha placerat sin älskade mormor på ett ålderdomshem. Camille kastar fram det halsbrytande förslaget att mormor Paulette ska flytta in med de andra i våningen, vilket hon också gör.
Så småningom inser Camille och Franck att de håller på att förälska sig i varandra. Blygt och trevande berättar de sina historier för varandra: Franck har blivit förskjuten av sin mor, medan Camille vuxit upp med en deprimerad mor och en far som inte ville leva, och mer eller mindre tvingats att arbeta för en expert på konstförfalskningar. Mot alla odds lyckas dessa kantiga och kantstötta människor hela varandra: Franck hjälper Camille att njuta av mat igen, Camille tar hand om Paulette och återupptäcker förmågan att älska...

Handlingen i Anna Gavaldas nya roman utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Boken berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan fyra personer som bor under samma tak. Fyra personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats, men som allaharstora hjärtan.

Åh så underbar! En ljuvlig berättelse som man blir alldeles varm av att läsa!Vargnatten av Tom Egeland
I direktsändning i TV kapas Norges populäraste debattprogram av tjetjenska terrorister. Beväpnade med pistoler och bomber kräver de ett fritt Tjetjenien och att gisslandramat ska direktsändas i tv-kanaler världen över. Bland de fångade i studion finns den norska utrikesministern , en ledande stortingspolitiker och den populära programledaren Kristen Bye. Under nio intensiva timmar kämpar polis och regering för att rädda så många som möjligt. Allteftersom natten lider blir situationen alltmer pressad. Thomas Fjell, polisens förhandlare, står inför sitt livs svåraste uppdrag där människors liv är insatsen. Terroristernas ledare, Ramzan Jevlojev, är en hård förhandlare men under vargnattens timmar berättar han också historien om sin sorgliga uppväxt i ett krigsdrabbat Tjetjenien.

Vargnatten är en politisk thriller som håller spännin gen vid liv minut för minut, timme för timme. Egeland placerar sin högaktuella thriller mitt i det mediala centrumet och gör det otänkbara verkligt.En visa för de döda av Patrick Dunne
Över County Meaths kylslagna höjder faller snön i täta flingor. Det är mitten av december och julen närmar sig med stormsteg. Men detta år ser den ut att bli allt annat än fridfull.
Arkeologen Illaun Bowe håller på att undersöka en grav som innehåller rester av en kvinnokropp. Det är en uppgift som hon är van vid att utföra, men den här gången blir allting annorlunda. Kvinnan i graven har inte dött någon naturlig död, hon har blivit lemlästad på ett sätt som i det närmaste verkar vara ett ritualmord.
Upptäckten sätter igång en kedja av obehagliga händelser. En efter en återfinns personer som varit med vid utgrävningen mördade - skändade på samma fruktansvärda sätt som liket i graven. Någon vill uppenbarligen inte att man gräver vidare, varken i markerna eller i de hemligheter som döljer sig där.

Sista jouren av Karin Wahlberg

När Veronika Lundborg-Westman cyklar till arbetet en vanlig torsdagsmorgon kan hon knappast ana vad som väntar henne. Vårsolen tittar fram, det finns hopp om ljusare tider. Men när hon kliver in i sjukhusets omklädningsrum förändras allt i ett slag. I personalduschen hittar hon kirurgen Maria Kaahn nedhasad i en obekväm ställning mot den blöta kakelväggen. Med van klinisk blick konstaterar Veronika att hennes kollega är död. Den ansträngda situationen på sjukhuset - stress, ständig personalbrist och nedskärningar - förbättras knappast av den tragedi som inträffat. En obehaglig, tryckt stämmning breder ut sig och snart börjar spekulationerna ta fart. Var det en olycka eller rentav ett mord ? Och vem hade i så fall önskat livet ur Maria ? Kriminalkommissarie Claes Claesson och hans kolleger börjar förhöra personer i Maria Kaahns omgivning och så småningom växer bilden av en komplicerad människa fram, en kvinna som inte var helt omtyckt på sin arbetsplats - åtminstone inte av alla.

Lättläst och tilltalande. Detta är Wahlbergs debutroman. Jag har läst flera andra av hennes böcker bl a fantastiska Flickan med majblommonar och Fruset liv.

En dans på rosor av Reginald Hill
När Patrick Aldermanns gamla faster Florence faller ihop död i sin rosenrabatt blir han ensam arvtagare till Rosemont house och dess stora ägor. Och ingenting kunde väl passa en naturälskande livsnjutare bättre än att få en av landets mest fantastiska trädgårdar att ströva omkring i.
Men lyckan blir inte långvarig. Någon i omgivningen fattar misstankar och tipsar kriminalkommissarie Peter Pascoe om att allt inte står rätt till. När han undersöker saken närmare finner han ett oroväckande antal märkliga dödsfall som på ett eller annat sätt har gynnat Patrick.
Medan överintendent Andy Dalziel är fullt upptagen på annat håll tvingas Peter Pascoe brottas med ett av sina mer svårlösta problem. Är den till synes så sympatiske Patrick Aldermann en man som bara haft osedvanlig tur här i livet? Eller är han en kallblodig mördare som inte skyr några medel för att få det han vill ha?
En dans på rosor är en spännande och underhållande kriminalroman, där Reginald Hill som vanligt visar prov på sin skickliga författartalang. Denna gång får den annars så dominante Andy Dalziel ställa sig i bakgrunden och låta kollegan Peter Pascoe sköta det mesta av utredningen.

Förbjuden mark av Lesley Horton
Bradford är en stad som förskonats från barnprostitution - det har de styrande i alla fall alltid hävdat. Men det är ett påstående som inte stämmer särskilt bra med verkligheten.
När flera unga pojkar och flickor hittas svårt misshandlade och mördade inom loppet av bara några månader, dras kriminalinspektör John Handford och hans assistent Khalid Ali in i en fullkomlig mardröm. Utredningen avslöjar inte bara den fruktansvärda situationen för barnen som är fångade i Bradfords hårda undre värld, utan även korruption och ondska bland kommunens mest respekterade medborgare.
Handford och Ali måste kämpa både mot sociala spänningar och egna samarbetsproblem för att kunna stoppa en kallblodig seriemördare från att fullborda sitt verk. Men den skyldige befinner sig kanske närmare än vad man tror...

Den här boken är skyldig till förlorad nattsömn. Jag kunde inte sluta läsa. LÄS!

Orkestergraven av Unni Lindell
Siv Ellen Blad, tonårsmamma, postkassörska och passionerad violinist, hittas mördad en natt i början av januari. Det tar inte lång tid innan kriminalkommissarie Cato Isaksen hittar möjliga misstänkta. En utflyttad äkta man. En potentiell älskare. Och det har funnits fler män i offrets närhet, män som haft möjlighet att döda och sedan låta sig uppslukas av natten utan att bli sedda.
Men vilket är motivet? Alla uppslag tycks glida som kvicksand mellan Cato Isaksens fingrar, gång på gång hamnar han i en återvändsgränd och får börja om från början.
Och hemma väntar familjen. Hustrun Bente, deras två tonårssöner och så minstingen Georg. Sjuåringen som Cato Isaksen har med en annan kvinna. Barnet som alltid kommer i kläm, pojken med den livliga fantasin.
När Georg börjar tala om farbrorn som hämtar honom på fritids avfärdar hans far det som ännu en låtsasvän. Men så går det upp för Cato Isaksen att den farbror Georg pratar om är den mördare han letar efter.
Unni Lindell är lika bra som alltid. Boken var lika fängslande och välskiven som förväntat. Hon skriver så nyanserat och tränger in i manniskors psyke. LÄS!

Gränslandet av Thomas Kanger
Det är mars 2005. Elina Wiik ger sig iväg på en lång resa med bil genom Europa. Hon hamnar slutligen i den lilla staden Monte Ángelo i Tarantobukten. Där på stranden nedanför staden möter hon kärleken i Alex Niro. En dag beger hon sig till huset där han bor och finner honom död, mördad. Elinas
liv slås i spillror. Hon återvänder till Sverige och upptäcker efter ett par veckor att hon är gravid.

Vem var Alex Niro, han som är far till hennes barn, och varför ville någon mörda honom? Elina börjar jakten på svar och på den som mördade hennes älskade. En ny resa, som leder henne på allt farligare vägar, där hon tvingas passera många gränser på väg mot sanningen.Svart som natten av Ann Cleeves
Det är en kall januarimorgon och staden Lerwick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Korparna seglar framöver den ensamståendemamman Fran Hunter som just har lämnat sin dotter i skolan och är på väg hemåt när hennes blick plötsligt dras till den frusna marken och ett konstigt bylte som ligger i snön. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner genast igen henne som grannflickan Catherine Ross. Shetlandspolisen kallar genast på förstärkning från Skottland. Bland invånarna sprids nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla - men en av dem är en mördare. Vem?

Den här boken ska du läsa! Fängslande från första till sista ordet!


Den ryske vännen av Kajsa Ingemarsson
Under en resa till Tjetjenien besöker biståndsministern Katja Löfdahl ett barnhem och blir djupt berörd. Trots omgivningens varningar beslutar hon avdela en större summa pengar till bistånd. Men den första delbetalningen försvinner spårlöst, och Katja inser att hon blivit lurad. Medierna börjar nysta i affären och Katja blir alltmer desperat. När en amerikansk diplomat på informella vägar erbjuder sin hjälp tackar hon ja. Konsekvenserna blir ödesdigra.

Både bok och föfattare är höjda till skyarna. Jag har svårt att komm ain i den, börjar om gång på gång och lägger den sedan åt sidan. Andra böcker lockar mer nu.


Angelas dotter av K. Hannah
Angela Malone är yngst av tre systrar och har alltid varit familjens ""prinsessa"", säker på att livet skulle vara en dans på rosor. Hon mötte tidigt sin stora kärlek Conlan, de gifte sig, fick intressanta, välavlönade jobb och levde ett utåtriktat storstadsliv i Seattle. Men inga barn. Angela försökte desperat att bli gravid, men fick flera missfall. Så äntligen föddes lilla Sophia, men efter några dagar orkade inte hennes hjärta, och barnkammaren stod åter tom.
Nu är Angela trettioåtta år och hennes äktenskap har inte klarat påfrestningarna. Efter skilsmässan återvänder hon till sin livliga familj med en trygg mamma och systrarna med var sin stor barnaskara. Hon flyttar in i ett litet hus vid havet och börjar arbeta i familjens italienska restaurang. Så småningom börjar livet se ljust ut igen och hon återser den man som en gång väckte hennes kärlek. Men så möter hon en ung flicka som kommer att förändra hennes liv...

Lättläst tjejbok. Vill du gråta en stund så är den utmärkt.

Döden är en schlager av AC Bärnsten
Inom loppet av ett dygn mördas två homosexuella schlagerartister i Stockholm.
Polisens speciella mordutredningsgrupp blir snabbt inkopplad på fallet och utredningen leds av de erfarna kriminalinspektörerna Martina Di Gombri och Johan Ramel.
Ganska snart inser de att det är en seriemördare de jagar. Men vilket är sambandet mellan de mördade? Är det verkligen homosexuella som är målgruppen? När ytterligare ett mord begås rubbas bilden av gärningsmannens val av offer och utredarna famlar i blindo.
För att finna den skyldige måste de även kunna läsa mördarens tankar. Vad betyder de kors man hittat i pannan på offren? Vad försöker mördaren säga? Och kan polisen, tillsammans med Sveriges Television, garantera säkerheten för artisterna som om två veckor ska delta i Eurovision Song Contest i Globen - ett evenemang som kommer att följas av miljontals åskådare världen över?

Spännande.

På måndag död av Kathy Reichs
Temperance Brennan, rättsantropolog, har kommit till Montreal en grå decemberdag för att vara expertvittne i en mordrättegång. Hon borde egentligen gå igenom sina anteckningar, men istället ligger hon på alla fyra och gräver i källaren på en pizzeria, där man hittat tre skelett av unga kvinnor. Hur hamnade de där, och när dog egentligen kvinnorna?

Mordutredaren Luc Claudel menar att benen är gamla eftersom restaurangägaren hittade 1800-talsknappar tillsammans med skeletten. Men det är något som inte stämmer. Tempe undersöker benen i sitt laboratorium och fastställer ungefärlig ålder med kol 14-metoden. Ytterligare studier av tändernas emalj säger henne var kvinnorna var födda. Om hon har rätt, så har Claudel tre färska mord att lösa.

Under tiden så beter sig kriminalinspektör Andrew Ryan märkligt. Vad handlar telefonsamtalen han inte vill kännas vid om, och varför försvinner han plötsligt just som Tempe börjar hoppas att han ska bli en mer permanent del av hennes liv?

Medan Tempe söker efter svar både professionellt och privat, finner hon sig själv intrasslad i ett nät av ondska, från vilket det inte verkar finnas någon väg ut.

Spännande och snabbläst. Jag har inte sett tv-serien så jag har inget att jämföra med. Men läser gärna fler böcker om Tempe.


Av kött och blod av John Harvey
För femton år sedan försvann Susan Blacklock spårlöst och trots en massiv insats lyckades polisen aldrig hitta henne. Två män, Shane Donald och Alan McKeirnan, greps men var tvungna att släppas i brist på bevis. Ett år senare blev de båda dömda för våldtäkt och mord på en ung flicka.
Kriminalkommissarie Frank Elder som ledde sökandet efter Susan har nu dragit sig tillbaka från polisen för att leva ett stillsamt liv långt borta från storstaden. Men när han får höra att Shane Donald har blivit villkorligt frigiven väcks de plågsamma minnena av det olösta fallet åter till liv.
Då ytterligare en ung kvinna hittas mördad får polisen vykort från en som säger sig vara gärningsmannen. Frank känner sig tvingad att ingripa, ovetande om att han utsätter hela sin familj för livsfara.

Läskig och bra. Jag är helt såld på otäcka mord.

Mördande hetta av Nora Roberts
Som elvaåring bevittnar Reena Hale hur familjens restaurang bränns ner till grunden av en pyroman. Hon bestämmer sig för att lära sig bekämpa eld och gör med tiden karriär som brandutredare. Hon kopplas in då en serie mystiska bränder rasar. Bränderna visar sig ha koppling till henne själv och förövaren saknar hämningar.

Snabbläst med både spänning och kärlek. Lite förutsägbar intrig.


Kungsholmsmorden av Lars Bill Lundholm
En ung kvinna hittas mördad i Kronobergsparken i Stockholm av några lekande barn. Det är mitt i sommaren och kommissarie Hake kallas in från sin skärgårdssemester för att leda utredningen. Media är inte sena att haka på mordet har trots allt begåtts i parken bakom rikspolisens högkvarter på Kungsholmen och brottsplatsen döps snabbt om till Polisparken. Plötsligt visar det sig att en kvinnlig domare i Högsta Domstolen är inblandad och pressen på polisen ökar. Vad kan dessa till synes väldigt olika kvinnor ha haft gemensamt?

Kungsholmsmorden är den tredje delen i Lars Bill Lundholms uppskattade deckarserie om kommissarie Hake, som hyllats av kritiker för sina vackra Stockholmsskildringar och spännande intriger. Tidigare böcker i serien är Östermalmsmorden och Södermalmsmorden.

Oh I like it!


Nattens grymma stjärnor av Kjell Eriksson
En oktobermorgon 2003 hittas en äldre bonde, Petrus Blomgren, ihjälslagen i sin lada i byn Jumkil. Bara någon dag senare hittas ännu en bonde mördad i sitt kök i en annan by. I ingetdera fallet hittar Ann Lindell och hennes kolleger vid Uppsalapolisen något motiv eller något mordvapen. Och inte minsta spår av någon gärningsman. I en ruffig villa bor den 35-åriga Laura med sin far, Ulrik Hindersten, en akademisk särling och expert på Petrarcas diktning. En dag går Laura till polisen för att anmäla sin far försvunnen. Det tycks gå henne hårt till sinnes, hon börjar uppträda underligt på arbetsplatsen och blir allt mer besatt av sin arbetskamrat Stig Franklin. Han finner Laura lite skrämmande men kan ändå inte motstå henne. Hans förhållande till hustrun Jessica råkar i allvarlig gungning. Så begås efter en tid ett tredje mord, denna gång på en äldre fritidsryttare, som först ser ut att ha sparkats ihjäl av en häst. När polisen börjar misströsta får de hjälp från en kollega som tror sig se ett överraskande samband mellan morden. Om detta är sant kan det yttersta målet för mördaren vara en mycket högt uppsatt person.

Han skriver så bra! Jag bara läser, ryser och njuter.

Kall som granit av Stuart McBride
Kriminalinspektör Logan McRae har varit sjukskriven i över ett år och hans första dag tillbaka på arbetet kunde ha börjat bättre. Det svårt misshandlade liket av en treårig pojke, som länge varit försvunnen, återfinns i ett dike. Avdelningens nye chef, kriminalkommissarie Insch, är allt annat än vänligt inställd. Och dessutom tvingas McRae samarbeta med sin före detta flickvän som nu har avancerat till chefspatolog.
När även en flicka hittas mördad och två små pojkar anmäls saknade börjar polisen frukta att de har att göra med en pedofil. Man får upp en del spår men de verkar inte leda någonstans. Medan snön vräker ner över Aberdeens gator och vinterkylan blir alltmer påträngande börjar paniken sprida sig bland allmänheten. Polisen måste agera snabbt - annars kommer fler barn att försvinna, och fler kommer att dö.

Herregud så bra! Jag blev helt uppslukad. Det gick inte att lägga ifrån sig boken. Jag läste så fort jag fick chansen, trots att jag var på besök hos vänner över helgen. Så vill Du läsa något som välskrivet, spännande och otroligt gripande så skadu läsa denna boken!

I cirkelns mitt av Dan Brown (julklapp)
Lättläst och spännande, men lika fort bortglömd när sista meningen var läst.

Mannen i sjön av Arnaldur Indridason
Vattnet sjunker undan i sjön Kleifarvatn på Island. Och på sjöbotten, fastbundet vid en rysk spionutrustning, hittar man liket av en man. Det står genast klart att skelettet är gammalt, och allt pekar på att brottet har begåtts under tiden för kalla kriget. Samtidigt som Erlendur och hans kollegor jobbar sig bakåt i tiden med hjälp av olika indicier berättas en annan historia. Den handlar om en ung isländsk student i östtyskland på femtiotalet och slutar så småningom i vår tid. Händelser från två tidsplan vävs samman i en spännande berättelse om hur en grupp isländska ungdomar, uppfyllda av drömmar och hopp, ger sig av för att studera i det kommunistiska himmel-riket Östtyskland – där de dock möts av moraliskt förtryck och ett allestädes närvarande angiverisystem.

Adress Fleshmarket Close av Ian Rankin
En man hittas brutalt knivhuggen till döds i en av Edinburghs förorter. Han är av utländsk härkomst och saknar identitetshandlingar. Missmodigt tar sig Rebus an fallet och börjar nysta upp en härva av rasism, mutor och byråkrati men utan att komma närmare mannens identitet. Samtidigt hittas två skelett i en källare under en pub. När det visar sig att ett av dem är av plast och det andra ett sedan länge saknat undervisningsskelett börjar Rebus och hans närmaste medarbetare Siobhan ana att någon försöker spela polisen ett spratt. Men tyvärr är skeletten bara ytterligare ett bevis på att när det g äller girighet drar sig vissa personer inte ens för slavhandel. I Adress Fleshmarket Close måste Rebus ta sig an ett fall som tvingar honom att ifrågasätta både sina egna och poliskårens värderingar. Ian Rankin lyckas med konststycket att ta upp samhällsproblem utan att förlora i spänning vilket gör Adress Fleshmarket Close till omskakande läsning i dubbel bemärkelse.

Rebus är min favoritkarl. LäS!


Timglaset
av julie Parsons
På den vackra men avskilda herrgården Trawbawn bryts Lydia Beauchamps ensamhet när Adam, en ung främling, anländer. Han blir snart Lydias uppskattade kontakt med omvärlden. När hon ber sin nye förtrogne om hjälp med något både märkligt och komplicerat ställer han genast upp. Lydia vill att han ska fara till Dublin för att hitta hennes dotter Grace som fjärmat sig och vägrar upprätthålla någon kontakt med modern. Uppdraget präglas av obehagligt grumliga orsaker. Vad i det förflutna har tvingat en dotter att ta farväl från sin mor? Och varför gör Adam detta utan övertalning, trots att han måste inse uppdragets säregna natur? Snart har Lydia och Adam, de omaka vännerna, inlett ett spel på liv och död. Lydias önskan om en möjlig försoning förvandlas sakta men säkert till ett obevekligt behov av hämnd. Julie Parsons femte bok på svenska är en lysande uppvisning i högklassig psykologisk spänning.

På det fjärde ska det ske av Kajsa Ingemarsson
Paula är en ung kvinna i 30-årsåldern som nyss har återvänt till Stockholm efter en längre tids kringflackande på jakt efter äventyr. Väl hemma dröjer det inte länge förrän rastlösheten börjar gnaga igen i takt med att en känsla av vilsenhet infinner sig. Vad vill hon egentligen göra med sitt liv?
Paula finner sig plötsligt vara ur fas med bästa vännerna Anna och Rakel som är upptagna med planer på barn och karriär, och hon har dessutom börjat tvivla på sina känslor för sin pojkvän sedan flera år, Johan. Men i samma stund som Paula känner sig som mest uppgiven får hon ett oväntat erbjudande att provspela för en filmroll. Hon inser att hon står inför ett avgörande. Tänk om hon inte får rollen, eller nästan ännu mer skrämmande: tänk om hon faktiskt får den ...
Mycket lättläst. Varken bu eller bä.

Drömmarnas land av Tamara McKinley
Välskriven och underhållande. Perfekt läsning en söndag på soffan.

Svinalängorna av Susanna Alakoski
Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag.
Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.
De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.
Vinnare av Augustpriset 2006.
Otroligt fängslande. Jag kunde inte sluta läsa. Den har en härligt språk som är enkelt men ändå mycket målande. På ett starkt sätt får vi läsa hur det är att växa med alkoholiserade föräldrar. Hela boken genomsyras av en optimism och en styrka , mitt i allt elände och nattsvart tragedi.

fjärran eko av Val McDermid
Snön ligger tung över den skotska staden St Andrews när studenten Alex Gilbey och hans tre polare hittar en kvinna knivskuren och döende på kyrkogården. De fyra killarna misstänks för mordet och trots att de aldrig döms blir de märkta för livet. Tjugofem år senare hoppas polisen att den nya DNA-tekniken ska kunna lösa det mystiska mordet. Men när man börjar röra i det förflutna avslöjas nya grymheter och snart svävar fler människor i livsfara.
Spännande och välskriven. Jag förstod direkt att de fyra var oskyldiga, men det tog ganskalång tid innan jag räknade ut vem som eg. var skyldig. Klart läsvärd.

Fly för livet av Helena von Zweigbergk
Det går inte att fatta hur det är att få ett vapen riktat mot sig. Hur många gånger du än har sett det, på teve och bio, nej du kan inte. Man krymper, blir svag, försvinner. Saliven lämnar munnen, styrseln smiter från knäna, kraften rinner ur händerna. Man blir stum och svag.
På ett ögonblick blir mardrömmen verklighet. Tre tungt kriminella fångar hotar sig ut ur fängelset, och med sig på flykten har de fängelseprästen Ingrid. Hon är deras gisslan.
Polisen sätter in alla resurser i jakten på rymlingarna. Hemma väntar maken Anders och dottern i en förlamande ovisshet som stegras allteftersom timmarna blir till dagar. Den desperata flykten blir snabbt till ett dubbelbottnat psykologiskt drama på liv och död.
Fly för livet är Helena von Zweigbergks fjärde kriminalroman om fängelseprästen Ingrid. Det är en gripande berättelse om utsatthet och att bryta sig loss från det som håller en fången.

Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig, men var ju tvungen ibland för att jobba och sova :-)
Hennes berättarteknik är suverän. Hela historien är berättad utifrån Ingrids tankar och inre upplevelse. Ingrids tankar för hela tiden historien framåt. Hennes tillbakablickar och drömmar förklarar vem hon är och varför.

Fördömd av Johanne Hildebrandt
Ett öde fjällandskap i norra Sverige. Den unga arkeologen Helena Torvald gör ett sensationellt fynd: en kvinna som brutalt offrats och gömts i en mosse.
Men när kroppen förs till Stockholms universitet sätts okända krafter i rörelse, och hon tvingas inse att något har gått fruktansvärt fel. Vetenskapen kolliderar med det oförklarliga. Vad hände egentligen för elvahundra år sedan, då tre män sökte sig till fjället med en kropp de kallade Satan?
För sent förstår Helena att offret borde ha förblivit begravt och att hennes band till det förgångna är starkare än hon anat. Nu måste hon besegra det hon släppt lös.
Fördömd är en andlöst spännande skräckroman med inslag av uråldrig samisk mytologi. Det är också en berättelse om kampen mot demoner, en dotters längtan efter sin far och vikten av att försonas med det förflutna, hur fasansfullt det än är.

Den här måste du bara läsa! Hildebrandt är en skicklig berättare som väver ihop historia och fantasi på ett spänannde sätt. Lika bra som hennes tigigare böcker. Karaktärerna är oslagbara.

Gåtornas palats av Dan Brown (julklapp)
Kryptoteknikern Susan Fletcher kallas in av The National Security Agency (NSA), en topphemlig organisation. NSA:s dator TRANSLTOR har hittat en kod som den inte kan forcera. Susan upptäcker att NSA hålls som gisslan med hjälp av en kod som är så komplex, att om den släpps fri oskadliggörs USA:s hela underrättelsetjänst.

Inte den bästa jag läst, men underhållande och spännande. Intrigen var dock lite förutsägbar.

Blodröd våg av Rennie Airth
John Madden är nu pensionerad från sin tjänst på Scotland Yard och lever ett fridfullt liv på Englands landsbygd, tills han bokstavligen snubblar över liket av en ung flicka, brutalt våldtagen och misshandlad. Det brutala brottet väcker obehagliga minnen till liv, från Maddens senaste fall (i Mörkrets flod), där han jagade en psykotisk krigsveteran som brutalt utplånat en hel familj. Trots att han lovat sin fru Helen att hålla sig borta från polisarbetet dras han nu åter igen in i jakten efter en ytterst hänsynslös brottsling, besatt av ett hat av sällan skådat slag. Längs sin väg genom det engelska landskapet lämnar mördaren en blodröd våg efter sig, som verkar ha förgreningar ända upp i den engelska hierarkin.

Välskriven, spännande och tankeväckande.

En del av mitt hjärta av Peter Robinson
Rockfestivalen i Brimleigh Woods sommaren 1969 är årets absoluta höjdpunkt. Biljettförsäljningen slår rekord, massor med kända artister finns på plats och stämningen är på topp. Men slutet blir desto mörkare: i en sovsäck hittas den unga Linda Lofthouse brutalt knivhuggen till döds. Kommissarie Stanley Chadwick får i uppgift att utreda mordet. Han har själv en dotter i samma ålder och han blir närmast besatt av att hitta den skyldige. Trots folks ovilja att vittna och knapphändiga bevis lyckas han till slut gripa en man som döms för brottet. Tjugofem år senare undersöker kriminalkommissarie Alan Banks mordet på en musikjournalist. Anteckningar avslöjar att han höll på med en artikelserie om ett av banden som spelade i Brimleigh Woods. Och snart blir kopplingarna till fallet Linda Lofthouse alltmer tydliga. Var det när allt kommer omkring inte rätt gärningsman man hittade den där gången? Och i så fall: går det fortfarande omkring någon därute, beredd att till varje pris tysta den som är sanningen på spåret?

Välskriven och spännande som vanligt, men int eriktigt lika toppen som föregångaren. Börjar jag att bli bortskämd med bra böcker? Eller är det att fokus är flyttat ifrån Alan Banks? intressant är det i alla fall att låta de parallella historierna växla oc vävas in i varandra.

Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
Den andra kriminalromanen med journalisten Mikael Blomkvist och hackertjejen Lisbeth Salander. När Lisbeth återvänder till Sverige dras hon in i en mördarjakt som får henne att bestämma sig för att göra upp med det förgångna. Mikael Blomkvist kommer över avslöjande fakta i en traffickinghärva.

Jag har inte varit så uppslukad av en bok på länge. Jag önskar att den kunde vara för evligt. Högsta betyg.

En märklig affär av Peter Robinson
Efter den våldsamma branden som ödelade hans hem har överkommissarie Alan Banks varit sjukskriven. Han är trött, deprimerad, och vet inte om han någonsin orkar återgå till arbetet vid Yorkshirepolisen. När brodern Roy, som inte hört av sig på många år, plötsligt tar kontakt ser Alan en chans att börja om. Han beger sig till London, men när han kommer dit är Roy spårlöst försvunnen.
Samtidigt utreder kollegan Annie Cabbot mordet på en ung kvinna som har hittats död i sin bil med ett skotthål i huvudet. Ingen vet vem hon är och hon har inga handlingar på sig. Det enda man finner är en papperslapp med Alan Banks namn och adress.
Den döda kvinnan visar sig vara Roys flickvän och Alan anar ganska snart ett samband med broderns försvinnande. Och ju djupare han gräver i Roys förflutna desto mer inser han hur lite de två bröderna egentligen visste om varandra.

Robinson är en av mina favoriter. Du blir inte besviken den här gången heller. Läs säger jag bara.

Östermalmsmorden av LarsBill Lundholm
Hon kommer från en fin familj, har gått på de bästa skolorna, varit förlovad med samma kille i flera år och bor på det fashionabla Östermalm i Stockholm. Cathrine Haldeman-Spegel är helt enkelt en typisk överklassflicka. Men plötsligt hittas hon mördad i sin lägenhet, huggen till döds med en jaktkniv. På badrumsspegeln står det, skrivet med läppstift: slyna. Vem var egentligen Cathrine och vad döljer sig bakom Östermalms fina fasader?
Kommissarie Axel Hake blir ansvarig för att leda utredningen. Hake har aldrig känt sig helt bekväm bland människor som har allt. Men nu måste han röra sig i deras miljö för att kunna lösa mordgåtan. Han tvingas bekanta sig med människor han aldrig annars skulle ha träffat, människor som inte drar sig för att göra vad som helst för att få som de vill.

Spännande, välskriven med tät intrig. Helt klart läsvärd.

Danteklubben av Matthew Pearl
Boston 1865. Den högste domaren i Massachusetts hittas mördad utanför sitt hus. Han är naken, kroppen har legat i fyra dagar och blivit svårt angripen av insekter. Mordet väcker stor uppståndelse bland såväl stadens invånare som dess poliskår. Det är sällan som personer ur de högre samhällsklasserna utsätts för sådana fruktansvärda brott. När dådet dessutom följs av flera, lika obegripliga och grymma mord, sprider sig paniken.

Tråkig och svår att komma in i. Efter ett par kapitel slutade jag att läsa. Varför tvinga sig, när det finns så mång andra bra böcker att läsa.

Klassiker av Tomas Tengby
Kockrock

2 härliga kokböcker med fantastiska recept och härliga bilder. Klart njutbart.

Mias hemlighet av Maria Eriksson
När Mia Eriksson och hennes barn får asyl i USA 2003 är familjen sargad efter tretton år på flykt. Under ett skilsmässogräl avslöjar Mias man Anders hennes djupa familjehemlighet.
- Er mamma kommer att lämna er. Hon har redan gjort det förstår ni.
Anders kalla ögon på mig.
Mitt hjärta som stannade.
- Hon har redan lämnat ett barn i Sverige.
En gång tvingades Mia svika sitt eget barn. Han är nu en vuxen man och vet inte varför mamma försvann.
Frågan är om han vill förlåta.
Och kan hon förlåta sig själv?
Mias hemlighet är den tredje boken - efter Gömda och Asyl - om Maria Erikssons liv på flykt. De tidigare böckerna har Maria Eriksson skrivit tillsammans med författarinnan Liza Marklund. Den här gången står Maria på egna ben och berättar gripande hur hon bygger ett nytt liv - och gör upp med sitt förflutna.

Den berör lika mycket som Gömda och asyl. Tårarna sprutade på mig samtidigt somjag beundrar en stark kvinna som offrar så mycket för sina barn och sitt eget liv. LÄS!!!

Nobels testamente av Liza Marklund (julklapp)
En mördare i aftonklänning tar sig obemärkt in på Nobelfesten i Stockholms stadshus. På dansgolvet i Gyllene Salen skjuter hon Nobelkommitténs ordförande Caroline von Behring rakt genom hjärtat.
Annika Bengtzon ser den skjutna kvinnan dö, samtidigt som den andra flyr genom ett varuintag och vidare i en båt över Mälaren. Stockholm och Sverige lamslås. Terrorismen har nått Skandinavien. En polisjakt utan like inleds. Annika Bengtzon hamnar mitt i dramat - inte som journalist, utan som vittne. Hennes liv är rörigt: maken Thomas får jobb på justitiedepartementet, familjen flyttar, vänner sviker. Genom sin nya granne, forskaren Ebba Romanova, får hon tillträde till en främmande värld: vetenskapens och läkemedelsindustrins. Ett drama med våldsam bråd död genom fl era sekler rullas upp. Vart Annika än vänder sig hittar hon spåren efter samme man: Alfred Nobel, den ensamme och olycklige industrimagnaten som lämnade sin omåttliga förmögenhet att delas ut till mänsklighetens fromma. Till slut inser hon var gåtans lösning finns: I Nobels testamente.

Intressant och spännande, menjag kommer på mig med att vara mer intresserad av Annikas privatliv än själva mordgåtan. Det är mer intressant. Hur kommer det att gå? Slutet är rumphugget på något sätt. Det känns som att det saknas några sidor?

Den försvunna bruden av Victoria Clayton
Humoristisk, opretantiös roman som utspelar sig på den engelska landsbygden. Jag tror att jag har läst den tidigare. Passar utmärkt som några timmars verklighetsflykt eller när man sitter på sjukhus och väntar.

:: Böcker lästa 2006

Så fort jag hinner. Det är 75 stycken !