:: Just nu läser jag:

Rapsbaggarna av Karin Brunk Holmqvist
Innan döden kom av Elisabeth George

:: På nattduksbordet ligger även:

Drømmernes bok av Sylvia Browne
Flickorna i Riyadh av Alsanea Rajaa
Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson

Boklistan 2007

:: Böcker lästa i år:

Levande död av Linda Fairstein

Aprilväder av Viveka Lärn

Elva av Arne Dahl

Blunddockan av Jeffrey Deavers

Den hand som skälver av Kjell Eriksson

Kall som graven av Peter Robinson

Den sista vintern av Åke Edwardsson

Inte ens det förflutna av Anna Jansson

1222 över havet av Anne Holt

Till stoft och aska av John Harvey

Rebus sista fall av Ian Rankin

En plats i solen av Liza Marklund

Livstid av Liza Marklund

Spökskrivaren av Robert Harris

80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange =)

Sommardöden av Mons Kallentoft

Levande begravd av Peter James

Karamellskorna av Joanne Harris

Det lömska nätet av Helene Tursten

I terrorns skugga av Val McDermid

Min bästa väns dotter av Dorothy Koomson

Mord.net av Buthler & Öhlund

På slaget tolv av Nora Roberts

Tid att dö av Jeffrey Deavers

I de lugnaste vatten av Wiveka Steen

En död mans hemlighet av Iris Johansen

Ligge I grønne enger av Anne B.Ragde (talbok läst på underbar norsk dialekt)

Sjöjungfrun av Camilla Läckberg (talbok)

Pojke försvunnen av Anna Jansson

Pulver av Sara Blaedel

Mamma, mormor och jag av Kim Kärnfalk

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Självförvållat av Jan-Sverre Syvertsen

Johnny Cash- självbiografin

Dalziels död av Reginald Hill

Motljus av Annika Thor

Sonat för Miriam av Linda Olsson

Smömannen av Jo Nesbö

Kristendom för ateister av Olle Carlsson

Panzer av Sten Langstrup

Ett djävulskt pris av George P. Pelecaos

Hon som tittade in av Karin Wahlberg

Flyga drake av Khaled Hosseini

En härva av skuld av Leslie Thornton

Persoligt entreprenörskap av Stefan Ohlssson och Marcus

Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson

Lyckans hjul av Kajsa Ingemarsson

Högt spel av Gösta Unefält

Att finna sin roll av Barabara Taylor Bradford

Ministermordet av Gretelise Holm

Honungsfällan av Unni Lindell

Svampkungens son av Marie Hermansson

Självtäkt av Tove Klackenberg

Mordet i Sussex av Minette Walters

Värmebölja av Viveka Lärn-Sundvall

I skydd av mörkret av Stephen Booth

Shadow man av Cody Macfadyen
Smoky Barrett är en tjänstledig FBI-agent med ärr på både kropp och själ. Hon måste snart bestämma sig: Ska hon återvända till sitt jobb eller göra slut på sitt liv? En seriemördare som Smoky jagade bröt sig in i hennes hem, våldtog henne och mördade hennes man och dotter. Hon undrar nu hur hon ska kunna gå vidare när allt hon älskade, allt som gjorde livet värt att leva har gått förlorat. Någon annan gör valet åt henne. En man som påstår sig vara ättling till Jack Uppskäraren begår ett bestialiskt mord på en av Smokys vänner som en utmaning till Smoky - och hon antar den. Det hela utvecklas till en thriller som tar sig innanför huden på läsaren, där rollerna aldrig är självklara: jägaren kan i nästa stund själv vara villebrådet. Men det handlar också om hur man går vidare när tillvaron har rasat samman. I sin jakt på mördaren tvingas Smoky konfrontera undertryckta minnen från den dag hennes liv slogs i spillror...

Ju hemskare och otäckare det är, desto mer dras jag till det bestialiska och morbida. Jag kan läsa om otäcka mord och sjuka mördare hur mycket som helst. Den här är otäck. Men välskriven.

Mias systrar av Maria Eriksson
Mia Eriksson fick en fristad i USA, men ända sedan hon tvingades gå under jorden har hon stått i kontakt med medsystrar. Kvinnor som likt Mia själv slåss för sin och barnens överlevnad. Några av dem vill hon försöka hjälpa...
Mia Eriksson - från Gömda, Asyl och Mias hemlighet - berättar här tillsammans med Kerstin Weigl om tre vanliga svenska kvinnors liv på flykt undan våldsamma män.
Veronika lever med misshandel och hot från sin förre pojkvän, men det är han som av tingsrätten ges vårdnaden om deras gemensamma son. När hon får pojken tillbaka blir konflikten livsfarlig.
Leila flyr den svenska småstaden samma dag hon ska gifta sig. 17 år gammal börjar hon sitt ensamma liv, utan familj och vänner.
Anette lämnar Sverige för USA i hopp om att kunna skapa ett nytt liv för sig och dottern. Men för att få stanna i landet måste hon ingå ett riskabelt skenäktenskap.

Jag läser och faller ner i ett svart hål. Verklighet. SÅ hemsk och otäck. Jag minns. Inte fysiskt våld. Men hur jag blev nertryckt och fick min självkänsla bortskalad. Många tårar föll under denna läsningen. Alla borde läsa. Detta är verkligehet för många idag.

Skugga av Karin Alvtegen
Nobelpristagaren Axel Ragnerfeldt har allt han någonsin kunnat drömma om. Älskad, beundrad och högaktad för sina böcker kan han se tillbaka på ett långt liv kantat av framgång och respekt. Han är arbetarsonen som tack vare sin flit och sina uppoffrande föräldrar blev en nationalikon för hela det svenska folket, en man vars ryktbarhet skulle bli så stor att ingen i hans närhet kunnat undgå att påverkas av den.

Välskriven, som alltid. Gripande och intressant. Framgångens pris är högt ibland.

Den sista metern av Håkan Bergman
Detta är en berättelse om kärlek och sorg, men framförallt om mod. Detta är en modig bok. Mitt mod. Vad hade jag för drömmar som barn? Vad hade du för drömmar? Vad väntar vi på? Varför kväver vi längtan och låter andra lägga korten på bordet till oss? Min dröm var att få träffa den stora kärleken, och att få hylla den i en bok. Den sista metern är en hyllning till modet och kärleken. Det kan låta konstigt att ha en sådan dröm som barn, men det var faktiskt min dröm, inte din. Det är också en bok om cancer. Vi är inte längre än en diagnos bort från helvetet. Vi är inte längre än ett beslut bort från någonting i livet.

Åh herregud så vackert du skriver Håkan. Du är en konstnär som målar med ord. Orden berör och kryper under skinnet. Tack för din gåva.

Ansikte mot ansikte av Gunnar Staalesen
"Det satt en död man i mitt väntrum." Så inleds Ansikte mot ansikte, den senaste romanen med privatdetektiven Varg Veum i huvudrollen.

Det dröjer inte länge förrän det står klart vem den döde i Veums väntrum är. Trådarna leder tillbaka till ett mystiskt dödsfall fjorton år tidigare. En kvinna tog sitt liv genom att dränka sig, men vad var egentligen anledningen? Spåren pekar mot ett studentkollektiv i Bergen på 1970-talet. Både politiska och erotiska konflikter kommer i dagen.
Vad är det med detta dödsfall som inte tål dagens ljus, och varför är det så farligt att någon börjar gräva i saken? Steg för steg närmar sig Varg Veum mysteriets kärna, den mörka hemligheten som till varje pris inte får avslöjas. För någon blir priset helt enkelt för högt.

Det är något särskilt med norsk krim. Det vindpinade landet, de olika dialekterna och karaktärerna. Jag gillar det återhållsamma och djupa. Ibland måste man få tänka själv.

 

Vindarnas ö av Elisabeth Nemert
Den makthungrande Sargon, son till den babylonske härskaren Nebukos, blir på väg till Egypten tillfångatagen och förslavad ombord på ett piratskepp. Han flyr och spolas medvetslös i land på Kreta - sagornas och myternas ö. Det Sargons upplever där förändrar för all framtid att hans syn på sig själv och sin omvärld.Vid det mytomspunna palatset i Knossos får han för första gången syn på Astarte, Kretas främsta tjurakrobat. För några svindlande ögonblick står tiden stilla ...

Inte lika fängslande som Bortom stjärnan men helt klart läsvärd. Man blir väl lite bortskämd.

Den sjätte klagosången av William Broderick
En äldre man uppsöker Larkwood kloster i Suffolk och ber om kyrkans beskydd. Hans namn är Eduard Schwermann och han är eftersökt av polisen för krigsförbrytelser under andra världskriget. Klosterbröderna ställs inför ett dilemma. Hur ska de hantera den gamle mannens önskan? Fader Anselm får i uppdrag att undersöka saken. Han upptäcker snart att beslutet inte är så enkelt som det först tycktes. Klostret har nämligen skyddat Schwermann en gång tidigare. Men varför? Samtidigt börjar Agnes Aubrets liv närma sig sitt slut och hon bestämmer sig för att inviga barnbarnet Lucy i de hemligheter hon burit på ett helt liv. För femtio år sedan levde hon i det ockuperade Paris och var medlem i en liten grupp som riskerade livet för att smuggla judiska barn i säkerhet. Gruppen blev avslöjad av en ung SS-offi cer: Eduard Schwermann... När Lucy börjar söka i sin familjehistoria möts Anselm och Lucy i sin jakt på sanningen. Hemligheterna avslöjas snart, en efter en...

För en historienörd är detta en härlig berättelse. Lite trögstartad , men sen blev jag fast...

Otrogen på öppen gata av Belinda Olsson
Gravidchocken har lagt sig och efter en förlossning som hedrar den stjärnreporter hon är - notoriskt skeptisk till alla auktoriteter och allt vad de försöker tala om för henne att hon ska göra - föder hon en son. Han är fantastisk. Förutom att han är helt fi xerad vid hennes tuttar. Och Teo är världens bästa pappa, men hans familj! Den är så stor. Och fi xerade vid hennes tuttar, inte ens den groteska fejkade låtsasbröstvårtan får hon tampas med ifred. Agata kan inte hjälpa det, hon längtar tillbaka till jobbet.

Den senaste tidens dassbok. Inet så djup och långt ifrån mitt liv, men en och annan poäng.

Tyskungen av Camilla Läckberg (ljudbok)
Hur mycket vet vi egentligen om våra föräldrar? Vilka hemligheter i det förflutna kan förklara handlingar i nuet? Dessa frågor tvingas Erica brottas med när hon inser att hennes döda mor under andra världskriget umgicks i samma krets som den äldre man som hittas mördad i sitt hem i Fjällbacka.
Trots att Erica egentligen borde skriva på sitt nya bokmanus kan hon inte låta bli att gräva djupare i fallet. Och trots att Patrik precis inlett sin pappaledighet dras även han in i utredningen.
Erica börjar läsa moderns dagböcker och upptäcker att Elsy varit med om fruktansvärda upplevelser. Dramatiska, sorgliga händelser som förklarar varför hon var oförmögen att knyta an till sina döttrar. Men många frågetecken kvarstår. Vad var det som väcktes till liv när Erica några månader tidigare sökte upp den mördade mannen? Vem eller vilka var beredda att döda för att sanningen om det förflutna inte skulle komma fram?

Första gången jag lyssnar en ljudbok och jag blir mycket positivt överaskad. Det är en njutning att ligga i sängen på kvällen/natten och lyssna. Katarina Ewerlöf är en skicklig uppläsare som gör njutningen större. Den enda nackdelen med ljudbok är väl att det tar så mycket längre tid att "läsa" boken. Men kanske också nyttigt för en snabbläsare som jag.