Archive for the Category »jobb «

Ett foto i timmen fredag 26 juni 2020

Plötsligt händer det!

Efter ett långt uppehåll har jag börjat blogga igen.

Så idag blir det efit från Vadstena. Sedan några veckor tillbaka bor jag ensam i innerstan. H bestämde i våras att han inte ville leva med mig längre.  Så jag har flyttat. Till en drömvåning i innerstan i denna lilla idyll.
Varmt välkomna till efit nr 223!

7-tiden

Fredagar jobbar jag hemifrån. Det är ganska skönt att stämpla in på kontoret i pyjamas.Och ja, jag ser ut som ett penntroll varje morgon.

8-tiden

Frukost: kvarg, jordgubbar, mango och rostad kokos. En favoritfrukost.

9-tiden

Jobba sig lite med registrering av VUX-elever i vårt administrativa system. Det är bra med system som man kan jobba i oavsett var man är.

10-tiden

Möte på banken för att placera pengar åt personen jag är god man för.

11-tiden

Går igenom och bokar besiktningstider för några av kommunens bilar. Jag har en spretig tjänst: 75% arbetsledare/koordinator på AME (arbetsmarknadsenheten) 25% administration/fakturering på VUX (Vuxenutbildningen)


12-tiden

Dagens administrativa uppgifter är avklarade. Resten av dagen är jag tillgängligt på mejl och telefon. Så jag kan pyssla med lite annat hemma samtidigt. Som att städa. Som singel är veckostädningen inte så betungande. För det finns ingen som sprider sina saker överallt. Jag gillar ordning. Utan att vara pedant. Men var sak på sin plats.

13-tiden

Lunchpaus vid pumphuset. Först ett lunchdopp i Vättern. Dagens temp var 21, vilket är varmt för att vara Vättern. Sen en smarrig lunchmacka köpt hos Gilroys på stora torget. Surdegsbröd med rökt röding från Borghamn. Nom nom.

14-tiden

Dricker kaffe och besvarar jobbmejl i skuggan på min uteplats.

15-tiden

Facetime med mitt älskade barnbarn Luna 3 år OCH hennes mamma så klart <3 Jag längtar tills de kommer hit på semester. Karlstad är alldeles för långt bort.

16-tiden

Nu är det helg! Inget kan vara bättre inledning av helgen än ett dopp i sjön. Tempen har stigit till 23. Vem behöver en pool när det är 200 m till badplatsen????

Vadstenaviken vid pumphuset.

17-tiden

Jag har bestämt mig för att tacka ja till att bli god man för ännu en person och fyller i blanketter för det. Sen ska tingsrätten godkänna mig innan processen drar igång.

18-tiden
Sitter med fakturering i det egna företaget. H och jag är vänner och driver fortfarande vårt företag tillsammans. Det fungerar bra. Om det förändras får vi hantera det då.

19-tiden
Middag. Ensam. En av de svåra sakerna med en separation är ensamheten. Helt plötsligt så står man utanför. Bortvald. Får inte ingå i umgänget med gemensamma vänner och grannar. Det gör ont. Mina egna vänner bor långt bort. Jag har många bekanta här, men de närmaste vännerna var H’s vänner från början.

20-tiden

Dagens 5:e dopp avklarat. Jag sitter och njuter av utsikten när jag får frågan av en kompis om vi ska ses för en drink på Borgmästaren. Javisst svarar jag . Vi ses om en kvart!


21-tiden

Det är skillnad på mängden i glaset när man dricker öl och cava. Jag föredrar alltid cava. Trevligt att få träffas och prata en stund.

22-tiden

Jag avslutar min efit-dag med ett sista dopp i solnedgången. Idag helt magiskt vacker. Underbart att ligga och plaska i sjön och titta på solen som sjunker ner i horisonten. Så vackert vi bor!

 

Jag blir jätteglad om du vill ta dig tid att lämna en kommentar! Tack!

Jobba lite idag

Dags att vara handledare för fina sommarlovsentreprenörer idag. Invigning av sommarcafé kl.11.00.

Härliga ungdomar! Kom och fika!

Så nu blir det reklam!

Café Mums, Stinsen,  Mellerud, Sweden
mån – tis:11:00 -16:00
ons – fre:12:00-18:00

I sommar driver Pauline Sundin, Erika Salomonsson och Sara Andersson ett sommarcafé i Stinsenlokalen vid järnvägsstation i Mellerud.
Vi erbjuder bland annat fika i våra lokaler men även en ”Rese-fikapåse” som man kan ta med på tåget eller bussen för ”personer i farten”.

Vi driver detta genom Sommarlovsentreprenörer 2011 som hålls av Melleruds Navet och Dahlstiernska gymnasiet.

Prov

Jag är ingen vän av prov och läxor.

I dess traditionella mening.

Däremot tror jag på repetition för att lära sig och olika sätt att redovisa sin kunskap.

Praktisk tillämpning, skarpa uppgifter och eget ansvar hör till mina rättesnören.

Nu är det slutredovisning av kunskaper i datakommunikation. Under läsåret har eleverna visat sina kunskaper genom inlämningsuppgifter, praktiska labbar, diskussioner och arbete på lektioner. De har planerat och genomfört ett lan med över 50 datorer, så jag har gott om underlag för bedömning.

Eleverna har fått välja redovisningsform. De flesta valde hemtenta, men några har valt traditionellt prov. Så nu sitter jag här och skriver när de kämpar med  sina uppgifter.

Det finns många i skolan, både lärare och elever som bara värderar det som går att mäta i form av betyg. Temadagar och idrottsdagar betraktas som något onödigt, för man ”lär sig inget” och tar värdefull tid från viktig undervisning.

Då glömmer man en sak.

I skolans uppdrag finns även en fostrande funktion. Vi ska fostra goda samhällsmedborgare. Man brukar tala om värdegrundsarbete dvs fostra eleverna. Värdegrundsarbetet ska genomsyra skolans verksamhet, men sker också i form av temadagar.

”Skolan har uppgiften att till eleverna överföra värden, förmedla kunskaper och förbereda dem för att arbeta och verka i samhället”

”Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder eller för annan kränkande behandling. Tendenser till trakasserier och annan kränkande behandling ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.”

Ur Läroplan för den frivilliga skolformerna lpf94

Imorgon har vi temadag kring etnicitet, religion och sexuell läggning. Tema värdegrund helt enkelt.

Det är en av de viktigaste dagarna på året.

Det är viktigt att vi värderar de kunskaper och färdighet som inte kan mätas i ett betyg.

Det är viktigt att vi ger ungarna självkänsla, mod, empati, ansvar och kritiskt tänkande.

Som pedagog kan jag inte strunta i läroplanen bara för att jag anser att jag har så mycket erfarenhet att jag vet bättre. Eller att läroplanen inte stämmer överens med min politiska uppfattning.

Sånt sitter jag och funderar på nu när killarna sitter och skriver. Det har nog aldrig varit så tyst i klassrummet.

Djup koncentration.

Och lite kakor.

Det är bra att ha lite kakor att mumsa på =)

 

 

Dan före dan

Imorgon är deadline för projektarbetet.

Det innebär att jag får många frågor om hur man ska skriva och formulera sig.

Av någon anledning väntar en del till sista sekund =)

Så samtidigt som jag sitter och skriver på min egen hemtenta (ska vara inne på söndag) handleder jag mina egna elever.

Vad vore livet utan facebook och skype?

Tisdag morgon

Många tankar som snurrar.
Men jag har fått så mycket kärlek och positiv respons att jag växer igen.

Nu är det dags att åka till världens bästa jobb.
Idag blir det städning och uppföljning av lanet på klassrådstiden, sen följer en genomgång av php-includes på webdesignen, om någon funderar på vad vi ska göra. Fika för Te3. Planeringstid och lunch. Sen följer elevråd och matråd. En ansökan om projektpengar ska förfinas.

Hur ser din dag ut?

Halvvägs

Mina teknikgodingar är komplediga idag, så jag är ”bara” religionsfröken idag.

Dagens religionspass är avklarat.

Härliga ungdomar. Trevliga diskussioner. Fördjupningsuppgifter utdelade. Film (väldigt trevlig serie) Det finns så mycket bra man kan använda i undervisningen på svt.

Jag har fått betyg av eleverna: du är inte så tjatig.
Ganska bra för någon som är så pratglad som jag =) Men det finns de som är värre, därav betyget 😉

Resten av arbetsdagen ska ägnas åt skrivarbete.

Planering. En ansökan ska knåpas ihop. En hemtenta ska tänkas ut. Dags att tänka på utvecklingssamtal.Möte med chefen.

Det råder ingen brist på arbetsuppgifter om man säger så.

Jag trivs. Helgens positiva aktiviteter har givit mig massvis med energi.

Vilka elever vi har!

Jag är en mycket stolt fröken.

God morgon!

Solen skiner ute, men jag sitter inne i mörkret med alla ungdomar.

De flesta är vakna och sitter och spelar. Några enstaka sover på en soffa eller tvärs över några stolar.

Okej då, jag erkänner.
Jag orkade inte kämpa emot. Kvart över fyra gick jag och lade mig. Sov som en klubbad oxe i 5 timmar och vaknade fräsch som en nyponros 9.

Fräsch är kanske att ta i. Jag har sovit med kläderna på. Har inte duschat (det är för veklingar säger killarna) håret står åt alla håll. Men jag är pigg och glad, trevlig och snäll.

Fröken har kokat kaffe och serverat sina pojkar. Frukosten är framdukad. Så klart att man får serva sin crew. Ja, nu får ni kalla mig curlingfröken.

Snart hägrar final i DotA. Och fröken städar lite . Men först ska det drickas kaffe.

Trögt

Vissa dagar är det lite trögare än vanligt.

Man måste vara övertydlig med instruktioner.

Och det är ändå ingen garanti att det som ska göras blir utfört.

Frihet under ansvar är min devis.

Ibland får jag helt enkelt blunda och hoppas att polletten ramlar ner till slut.

Det är tur att de är begåvade och världens trevligaste.

Rapport

Tofflan förväntar sig rapport och eftersom jag är en lydig flicka kommer således en rapport.

Vi kan börja med SJ.
Först var jag sur på SJ, för att affärssäljaren sålde på mig biljetter som jag inte ville ha, utan att upplysa mig om det. Det fördyrade resan med ca 1000 kr. Sen visade det sig att biljetterna hem inte alls var öppna som jag hade bokat och fått besked av försäljaren att de garanterat var. Några behövde åka hem tidigare än den tid som stod på biljetterna. Lite panik i gruppen. Så det var till att stövla in på biljettförsäljningen på Göteborgs central. Jag var laddad för en strid med puckoföretaget sj.
Där förklarar jag lugnt och stilla vad som hänt och ber om att få det fixat. Biljettförsäljaren är serviceminded ut i fingerspetsarna, så han fixar nya biljetter för de som inte vill åka med det senare tåget som står på biljetterna och helt plötsligt har vi 500 kr i avdrag på fakturan.

SJs anseende har stigit från botten idag.

Våren har kommit till Göteborg. Ingen snö, sopade gator, solsken, flickor i solglasögon och en djävulsk västvind. Men det blåste hav, så jag klagade inte (det hjälpte att ha på sig vinterjacka med luva uppfälld)

Vi tittade på monument1 och monument 2 på Stenpiren och Babs berättade om svenskar som reste över Atlanten till Amerika och om sjömän under andra världskriget. Vi blåste nästan bort.

Sen besöktes stadsmuseet till min stora glädje och somligas fasa. Historieeleverna besökte vissa utställningar och löste uppgifter medan  religionseleverna fick gå en snabb runda och sedan ge sig ut på stan de som ville. Några valde att göra mig sällskap och jag kunde briljera med mina historiekunskaper.

När vi satt och fikade gick det förbi en karl, som jag tyckte såg så bekant ut.

Vi tittade på varandra igen och igen och se brast vi ut i skratt. Det var ju min kusin D, som jag inte träffat på flera år!  Vi fick chans att prata en stund och jag fick hälsa på hans ljuvlige son.

Så vidare mot nästa ställe. Då vi hade gott om tid blev det en snabb runda i butiker. Babs köpte tvålar, badolja i en specialbutik. Jag tittade på alla vackra tvålar, bakbomber och krämer (det var för dyrt för mig idag) och funderade på om hemgjord tvål och badbomber inte är en smart affärsidé? Och ska tvål verkligen har ett kilopris på 590 kr, även om det bara är naturliga ingredienser?

Halv ett var det dags för besök i Synagogan. Mycket intressant. Synagogan byggdes på 1850-talet och är en mycket vacker byggnad i morisk stil. Vackra tak- och väggmålningar och inredning i turkos sammet. Jag lärde mig mycket nytt och inser att den kristna kyrkans liturgi verkligen bygger på den judiska. Likheterna är mycket större än jag trodde. Eleverna ställde intressanta frågor och vi lärde oss att man kan bli jude dvs konvertera om man vill. men det är en lång process och föregås av minst ett års studier innan man kan konvertera. Judendomen är ingen missionerade religion till skillnad från de andra ambrahamitiska religionerna kristendom och islam.

Tyvärr har jag inga bilder, eftersom man inte får ha med sig kamera.

Efter en stunds väntan i entrén fick vi sätta oss till bords på Jensens böfhus och med ett extra öga på klockan hann vi som skulle ta det tidiga tåget äta upp i lugn och ro och sedan gå till Centralstationen. Lunchen var god och servicen bra. Trevlig personal!

På tåget somnade jag. Skräll! Vaknade i Trollhättan med ont i nacken.

Det har varit en trevlig utflykt med trevliga elever. För alla  är det inte självklart att ta tåget till storstan eller gå på restaurang. Det är viktigt att göra saker utanför 50-skyltarna, oavsett var man bor. I ett globaliserat samhälle behöver vi ha perspektiv och erfarenhet för att inte halka efter. Där har skolan ett ansvar. I vårt uppdrag ingår att fostra goda samhällsmedborgare. Där ingår att ”tvinga” totalt ointresserade ungdomar att gå på museum. För att vidga deras perspektiv.

Sen gillar jag att träffa eleverna utanför skolan. Det mötet ger så mycket mer.

Nu önskar jag bara att snöhögarna i Vänersborg försvinner. Snart går isen upp på Vänern och gatorna blir sopade. Nu är det ett grustag under fötterna när man går genom stan.

 

En ängel

I två dagar har jag svurit över Surftown.

Mina elever har klagat för att jag varit sur och tyken.

Droppen var ett mail från surftown, som inte alls förstår problemet med att en kommunal verksamhet inte kan slänga fram ett betalkort och betala online, utan vill få fakturan skickad till en fysisk adress och inte en e-postadress.

Då får jag hjälp av bästaste Birgitta, som sköter vår administration. Hon är en ängel som säger att det går att ordna. Jag fixar det!

Tack Birgitta!

Nu kan jag har käcka konferenser aka tråkiga möten resten av arbetsdagen!