Archive for » juli, 2013 «

Pannkakor

pannkakor
Både goda och nyttiga pannkakor 2-3 st( räcker till 1-2 personer)

2 ägg
2 dl valfri grädde (soja, havre eller ko)
1 msk fiberhusk
1 nypa salt
Lite äkta vaniljpulver Får ej förväxlas med vaniljsocker!

Vispa ihop alla ingredienser. Låt stå en stund och stek sen i smör. Pannkakorna blir  fluffiga, ung. som amerikanska pannkakor, fast helt fria från gluten. Använder du soja eller havregrädde och steker i olja blir de helt laktosfria också.
Servera med färska bär och ev. lite agavenektar. Bacon är gott till tycker jag. Andra föredrar en klick grädde.

Lite gnäll

Mitt i allt det underbara och härliga i paradiset finns det lite smolk i glädjebägaren.

Jag har hälsporre. För den som inte vet det gör det jävligt ont och jag linkar fram som en bedagad utsliten marathonlöpare.

Ont som fan och kan inte springa, gå långt eller stå länge. Då värker det som sjutton.

Jag vill kunna träna. Springa, gå fort och röra på mig!

Samtidigt känns det förmätet att gnälla, för jag har en frisk kropp för övrigt. Själen mår jättebra och huvudet är  det inget fel på. Jag sover bra, får kärlek och omsorg, skrattar varje dag och äter god mat. Jag får stimulans och kan cykla.

Men jag vill inte ha ont i foten.

Det suger purjolök.

fot
 Skitfoten

Semestersambo

Nu börjar fjärde tredje veckan (bra koll jag har) på landet. Så länge har jag inte bott tillsammans med någon (om man bortser från mina barn) sedan jag var gift. Herregud det är över 12 år sedan!

När man har levt ensam i så många år kan man tro att det ska vara svårt att anpassa sig till att leva t i l l s a m m a n s med någon igen.

Det är inte svårt.

När man har levt i förhållande  som har gått åt skogen vore det väl sjutton om man inte drar lärdom av sin erfarenhet och undviker fallgroparna.

Så var lyhörd, lyssna på varandra och ge varandra u t r y m m e. Resten fixar kärleken. En relation handlar om att ge och få. Inte att ha rätt eller alltid få sin vilja igenom. Inte låta sig trampas på eller trycka ner för att höja sig själv. Behandla varandra med respekt.  Med kärlek och respekt kommer man långt.

Jag har ju turen att vara ledig, medan Kärleken arbetar. Så jag pysslar lite, lagar mat och städar. För att jag kan och vill. Det finns mycken tid över till att chilla, upptäcka och läsa. Och umgås med bonussonen.

Jag kan inte ha bättre semester. Och jag njuter innan det är vardag igen och det är dags att åka tillbaka till livet på tredje våningen med lång arbetsdagar och  cheferiet med snabba beslut, ständiga möten och fördelning av resurser. Både kropp och själ behövde semester. Mer än jag trodde. Så det är bra att jag är ledig.

Nu är morgonkaffet urdrucket. Kanske läge för att väcka tonåringen?


Blågul skönhet på landet.

Efit lördag 27 juli 2013

En sommarlördag i ett rött hus på landet. Stadsfröken har sakta förvandlats till en riktig lantis. Livet är gott.


06-tiden
Jo, men visst ska man vakna tidigt när man är ledig. Ont i kroppt, ont i huvud. Lika bra att somna om.


09-tiden
Vi ligger och myser. Huvudvärken vill inte försvinna.


10-tiden
Okammad och osminkad och tämligen utsövd.


11-tiden
Frukost på verandan. Koltrasten sjunger för oss och jag njuter av livet i paradiset.


12-tiden
Dags att plocka hallon. Det är varmt och nu har molnen lättat så solen börjar gassa rejält.


13-tiden
Dagens skörd.


14-tiden
Målar läkt. Jag har blivit riktigt bra på att måla.

15-tiden
Glömde jag fota, men jag målade 🙂


16-tiden
Har målat klart. Nu ska brädorna kapas och sättas upp på huset.


17-tiden
Nu smakar det bra med mat. Utan mat blir jag kinkig 🙂


18-tiden
Väntar på att kärleken ska bli klar så att vi kan åka och handla.


19-tiden
Vi fick tag på allt på listan och lite till i mataffären.


20-tiden
Jag får ju leva upp till min hemmafru-image så det blir en liten hallonpaj.


21-tiden
Njuter av svensk sommarkväll med ett glas vin på verandan.


22-tiden
Syrsorna spelar och solen sänker sig i Vättern. Livet är underbart här i paradiset på landet.

 

Som alltid följer fler bilder under dagen, så kom gärna tillbaka!

Och Du, lämna gärna en kommentar. Det är så trist med alla som bara smyger förbi. Säg hej!

Slow motion

Igår: Uppe med tuppen, skördade hallon och målade plankor före frukost. Pigg och full av energi. Strålande solsken och fuktig värme. Museum med svärmor. Glass i hamnparken. Bad och lek med bonussyskonbarn. Kontemplation på stranden. Strålande vacker solnedgång. En underbar dag. Bilder på Instagram.

Idag: trött som ett snöre, ont i foten, ont i höften, ont i skuldran, ont i armen. Ont i hela jävla högra halvan av kroppen! Gråväder. Över 22 grader, men bara moln på himlen. Regn från och till.

Jag som planerat att måla idag.  Orken är fullständigt bortblåst. Ont. Trött. Vill helst bara dra täcket över mig och stanna i sängen.

Men det går ju inte. Så jag tvättar, städar och lagar mat. Lyssnar på Bo Kaspers.

I slow motion.

#villhaenungochfriskkropp

Lycklig

Mitt i semestern. Harmonisk. Positiv. Avslappnad. Lycklig.

Tillvaron är helt fantastisk.

Jag bara är.

Sover. Äter. Älskar. Vilar. Pysslar. Läser. Cyklar. Badar. Solar.

Lever.

Somnar lycklig. Vaknar lycklig. Är lycklig.


Dagens frukost: lchf-pannkakor med nyplockade hallon. Gott.

 

Trivs

Jag ser bilder från salta bad och kala bohuslänska klippor. Båtar och krabbfiske. Utlandsresor, konserter, fester och festivaler.

Och inser att jag saknar det inte. Jag har fått bada i havet, se solen  gå ner i havet, äta frukost på bryggan, äta nyrökt makrill, fått frisyren bortblåst i den fiska vinden, varit hos bästa vännen i Norge, myst med mina barn och det räcker faktiskt.

Jag mår så bra här i mitt paradis på landet. Bonnlandet med åkrar och ängar så långt ögat kan se. I horisonten glittrar Vättern och solen är så vacker varje kväll att jag vill gråta. Jag trivs på landet.

Ingen stress. Snacka om perfekt semester. Denna dagen har hittills innehållit sovmorgon, långfrukost, städning, samtal, hallonskörd (till paj och frysen) och hantering av tvätt. Utan att stressa. Underbart.

Jag får vara tillsammans med den bästa. Mannen i mitt liv. Mitt Kålmordstroll. Kärleken <3

Sara <3

Idag har den finaste dottern i hela världen namnsdag.

Sara-dagen.

Hon är stark, vacker, omtänksam , snäll, busig och rolig. Hon gör mig glad och stolt.

Sara betyder härskarinna. Det stämmer. Hon är chefen i sitt hem =)

Sara betyder även prinsessa. Det Stämmer. Hon är min prinsessa. Har varit sedan hon låg i magen och sparkade.

Puss Sara. Jag älskar dig så mycket <3

Ut på tur – aldrig sur

Cykel är ett alldeles utmärkt fortskaffningsmedel.

Inte bara för att jag hör till dessa skumma typer som inte har körkort, utan för att det är ett sånt härligt sätt att uppleva vårt vackra land om sommaren. För att inte tala om hur smart det är för någon som har hälsporre och som är skitsur för att foten gör ont så fort man går en stund.


Jag blir inte mätt på ängar fulla av klöver, åkrar som prunkar av vete, ärtor och råg. Vidsträckta rapsfält med vallmo och blåklint som färgsprakande accenter. Det är kanske bonde-generna som talar. För det slår mig att jag är första generationen av många som inte växt upp på en gård. I min släkt har man brukat jorden på samma ställe i många hundra år.

Från ett rött hus på landet in till stan är det 6 km. En lagom cykeltur på grusväg, småväg och sen cykelbana sista biten in till stan. Den här tiden på året är det mest turister överallt. Jag som älskar historia njuter av att se och upptäcka, lära och uppleva. Cykla på kullerstensgator, titta in i trånga gränder, beundra gamla vackra hus och känna doften av rosor gör en nörd lycklig.

Jag har vandrat i Örtagården och sett både kända och okända växter.


Självklart fanns det ett antal giftiga växter. Som den här: Trolldruva.


Nyttoväxter som Libbsticka, Humle och pepparrot.
En ny favorit: Rölleka ’paprika’

Så fortsatte jag min vandring runt klosterområdet och beundrade de praktfulla träden runt klosterkyrkan. Klosterkyrkan är makalöst vacker  och genast far tankarna iväg till hur det var en gång när man började bygga denna stora byggnad.

Historiestunden avslutades vid klosterruinen där jag funderade på hur det var att vara munk och nunna för 600 år sedan.

Till slut cyklade jag hem och undrar hur kraftig motvind på ditvägen kan bli svag motvind på hemvägen???
Borde det inte vara medvind på hemvägen? Rent logiskt alltså. Men vind kanske inte är logisk. Kärleken säger att det är motvind för att jag cyklar. Punkt.

I morgon ska jag leta reda på biblioteket i den lilla staden. Jag har redan hittat församlingshemmet, coop, gågatan och biografen 🙂

Hej

Hej bloggen hur mår du? Jag mår bra.

Tillvaron är fylld av mat, sömn och kärlek.

På nätterna drömmer jag mycket, ligger vaken en stund mitt i natten för att sedan stensomna på nytt och drömma ännu mer. Kärleken påstår att jag snarkar. Jag vaknar inte ens när hans väckarklocka ringer. Och det gör inget om jag vaknar 6, 8 eller 10. Kroppen får styra.

Lite småpyssel på morgonen. Plocka ur diskmaskinen, hänga tvätt, fixa frukost.

Det är ett lugnt och behagligt tempo och jag mår så gott. Sen vet jag att jag skulle klättra på väggarna av att vara hemmafru på riktigt, men nu är det skönt.

Det är skönt att betrakta världen utanför lite på avstånd. Läsa debattinlägg och reaktioner, men ändå inte kasta sig in i hetluften. Men ibland undrar jag hur en del tänker. Som debatten om bh till barn. Det handlar inte om bh till barn i sig. Om en 8-åring BEHÖVER en bh är det ingen som ifrågasätter det. Det som ifrågasätts är SEXUALISERINGEN av våra barn. Det är där fokus borde ligga. Tycker jag.

Hur långt har vi kommit med jämställdhet om unga killar tycker att det är självklart att deras systrar kommer att tjäna flera miljoner mindre under sitt yrkesliv på grund av kön, inte utbildning. -Så är det och har varit. Gilla läget är killarnas svar.

Eller att kvinnor tar för givet att en man ska betala när man går ut tillsammans på dejt. Det är förlegat och har sitt ursprung i det ännu mindre jämställda samhället där kvinnor hade minimal inkomst eller ingen. Vill vi tillbaka dit? Och tänk om jag som kvinna med hög lön dejtar någon som är arbetslös eller lever på existensminimum kräver att han betalar? Det är förlegat tycker jag.
Och hur ska man göra om två killar dejtar? Eller två tjejer? Obs ironi är väl bäst att påpeka.

Jämställdhet ska bygga på lika värde och att man är överens utan att någon blir nedtryckt. Hur många föräldrar förväntar sig att döttrar hjälper till mer hemma än söner? Det gjorde jag utan att reflektera över det. Könsrollsmönster är svåra att bryta.

Såna funderingar har jag inom mig när jag planerar vad jag ska laga till middag, vilken sommarpratare jag ska lyssna på och vilken bok jag ska välja att läsa i solstolen.

Jag lever i den lilla världen i lugnet på landet och jag mår så bra.