UF

Jag har fått frågan från flera håll. Senast av Leo.

Vad är UF? För mig är UF en passion.

UF står för Ung Företagsamhet.

Ung Företagsamhet är en ideell, partipolitiskt obunden förening vars syfte är att samverka med skolan för att införa företagsamhet och ett engagerat näringsliv i det svenska utbildningssystemet. Genom sina utbildningar ger Ung Företagsamhet barn och unga möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Som UF-lärare stöttar, pushar, peppar och stimulerar jag ungdomar att prova på företagandets villkor under ett skolår. Man får starta, driva och avveckla ett företag där man erbjuder riktiga varor eller tjänster till riktiga kunder och handlar med riktiga pengar. Man lär sig formulera affärsidé, skriva affärsplan, skaffa kapital, marknadsföra, sälja, kontakt med leverantörer och kunder, ställa ut på mässor och bygga monter, skriva årsredovisning och mycket annat. Man jobbar i skarpt läge. Och det är oerhört lärorikt oavsett om företaget går med vinst eller inte. Framgång mäts inte enbart i pengar. Framför allt får ungdomarna en erfarenhet för livet som är värdefull och attraktiv. 24% av dem som genomgått Ung Företagsamhets koncept UF-företagande har senare i livet startat ett eget företag.

Nu när jag inte arbetar som lärare längre utan jobbar i det privata näringslivet är jag fortfarande engagerad i Ung Företagsamhet eftersom jag sitter i styrelsen för Ung Företagsamhet Fyrbodal. Ett riktigt hedersuppdrag som jag har tillsammans med kunniga och erfarna människor från näringslivet i regionen. Man kan också stötta UF genom att bli rådgivare åt ett företag.

Här kan du se filmer som Uf-lärare från Norge och Sverige har gjort för att sprida kunskap och glädje om UF! Vem vet, kanske känner ni igen någon av dem 🙂

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>