Second hand eller nytt?

Dagligen uppmanas man att handla second hand, att fynda på loppis, satsa på vintage. Att inte handla nytillverkat. Och visst är det bra med återvinning. Vi ska återvinna.

MEN
Om alla gick över till att enbart handla på detta sätt finns det till slut inget att återvinna.

För om vi slutar konsumera slutar företagen att producera. Produktion genererar pengar och sysselsättning. Ingen produktion = inga pengar och sysselsättning. Enkel matematik. Eller ska alla sysselsätta sig med tjänster? Idka byteshandel?

Det vi däremot behöver se över är vad vi konsumerar och hur.

regnar

Sverige ligger på 10-värsta-listan när det gäller resursslöseri. Billigt är viktigare än hälsa, goda villkor för arbetare och miljö. Vi handlar hellre billig skit producerad i lågprisländer än närproducerat av god kvalitet och med en klimatsmart produktionskedja.

Ibland är second hand det bästa. Men inte alltid. Ibland är dyrt bättre ur miljösynpunkt (inte enbart bättre kvalitet)

Så vi kan inte sluta köpa nya saker. Vi behöver bara se över vad vi handlar second hand och vad som är bättre att köpa nytt. Vi behöver fundera på vad vi köper och varför? Tröstshopping? För att man kan? Är uttråkad?

Jag har aldrig varit en tröstshoppare. Har aldrig haft pengar att strö omkring mig. När jag hade bra lön kunde jag handla kläder av bra kvalitet, resa och satsa på mat av högsta kvalitet utan att fundera på priset. Det var ett privilegium. men jag har alltid prioriterat mat och kläder till barnen före min egen konsumtion.  Det har alltid varit ett måste när jag skulle försörja 4 personer på en inkomst.

Jag har inget emot köpa möbler, dukar, porslin eller lampor på loppis eller antikaffär, men plastbunkar, träslevar, strumpor och underkläder skulle jag aldrig köpa begagnat. Frukt och grönt så närproducerat som möjligt. Grönsaker efter säsong.  Ägg köper vi av en lokal producent. Lite dyrare, men färska ägg och glada hönor.

fynd

Hur ser din konsumtion ut? Min kan förbättras betydligt. Det är sjukt att bra och nyttig mat är dyrare än processad skräpmat.

Ta en sak som quinoa. Jag äter quinoa. Det är både nyttigt och gott och innehåller inget gluten eller kolhydrater som är så farligt (numera) Quinoa växer i Sydamerika och har varit fattiga indianers föda i många år. Nu när det har blivit populärt i Västvärlden har priset skjutit i höjden och blivit för dyrt för de fattiga indianerna. Tack Anna Bergenström för informationen jag fick när jag lyssnade på radio häromdagen.  Vi kan ju äta matvete, korngryn eller dinkel, som odlas i Sverige i stället.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Hur medveten är du?

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
4 Responses
 1. Tofflan skriver:

  Hum… jag köper böcker på i andra hand, trots att jag har köpstopp, egentligen. Och så ser jag till att jag kan köpa mat. Kläder köper jag ytterst sällan och när jag köper kläder är det ALDRIG second hand (jo, jag har faktiskt köpt två kavajer på Myrorna en gång).

  Quinoa äter jag inte. Däremot försöker jag gynna lokala producenter när jag handlar mat. På nåt vis känns det bra eftersom närheten förhoppningsvis också minskar utsläppen som långa transporter ger.

  Och ja… Det där hummet i början… Jag tröstshoppar böcker – second hand, mest. 😳

  • Inna skriver:

   Jag köper sällan böcker numera. Mest att ge bort. Jag har inte plats för alla mina böcker. De flesta är nerpackade efter flytten till Östergötland. Så jag nyttjar biblioteket. Vadstena har ett välsorterat bibliotek för att vara en sån pyttekommun.

   Fast jag kom på att jag tröstshoppar nog i alla fall. Jag har en svaghet. Vita linnedukar. Såna finns det många på loppis 🙂

 2. Tatiana skriver:

  Jag har blivit mer och mer återhållsam då det gäller shopping ( kan jue bero på att jag är fattigpensionär ) . Böcker köper jag sällan eftersom det inte fin plats . Och så har vi ett sådant bra bibliotek som är blixtsnabba med alla nya böcker .

  Ibland så står jag och nyper och känner på kläder/skor/väskor/smycken ..och rannsakar mig själv. Behöver jag det här ? Och i nio fall av tio gör jag inte det . Så då får det stanna i affären 🙂

  Tack för upplysningen om quinoa ,tycker att det är för dyrt numera ( vi började köpa det för tjugo år sedan i hötorgshallen och då var det billigt ) . Och med tanke att det är för dyrt för de fattiga..nej, då får det vara för mig . Vi hittade ett trevligt alternativ svenska kvarngryn (havre , vete, råg och korn ) från Frebaco . Väldigt gott !

  Jag tröstshoppar smink då det medföljer veckotidningar . En dam kan aldrig ha tillräckligt med mascara , ögonskuggor, kajal eller läppstift 🙂

  • Inna skriver:

   Tack för dina tankar Tatiana. Precis så, jag rannsakar mig själv. Behöver jag verkligen detta?

   Jag använder allt mindre smink ju äldre jag blir. Oftast blir det bara mascara. Men så är jag inte så mycket dam. Har insett att jag är ett rufsigt barfotatroll, fast jag drömmer om att vara en dam 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>