Mina ord

Ibland läser jag vad jag skrivit flera år tillbaka. Idag har jag letat efter ett recept, men fastnade i dagbokinlägg från 2008.

Det här skrev jag då, men jag tycker precis likadant idag:

 

”Vi bär alla på fördomar och förutfattade meningar. Den som påstår sig vara fördomsfri bär på de största fördomarna anser jag.

Jag har en ganska öppet sinne och utgår ifrån att alla är olika och att vi hanterar saker på olika sätt.

Men det finns en sak jag har svårt för: de som fördömer andra i Guds namn.

Att döma och fördöma hur andra lever, deras sexuella läggning eller hur de tänker har jag svårt att fördra. Min egen mormor var en sådan människa. Hon var nog egentligen en rädd och osäker människa som tog till fördömandet i Guds namn för att känna sig trygg.
När mina föräldrar skulle gifta sig ville mormor inte godkänna giftermålet, eftersom min farmor och farfar inte gick i kyrkan varje söndag. Mormor bedömde dem efter deras yttre, inte deras inre. Men mamma och pappa blev gifta ändå och håller fortfarande ihop, 45 år senare. Farfar var en fin man med en stark rättvisekänsla och omsorg om andra, trots att han inte gick i kyrkan så ofta. Jag älskade honom oerhört och jag hade en livskris när han dog då jag var 25 år.

Vad är synd?

I olika tider har synd varit olika saker. Enligt min mening så handlar det i grunden om makt och kontroll av människor. Kyrkan använde synd och hot om helvetet för att ha kontroll av folket. För mig är synd när man medvetet skadar andra människor.

Bibeln är en samling böcker som skrevs för länge sedan. Ändå vill en del åberopa dess ord som lagar och regler i dagens samhälle. Men man väljer vilka ord man ska följa. Idag finns det ingen som åberopar orden som talar för slaveri eller att ett otroget par ska dödas? Däremot tolkar man gärna orden om att kvinnan tige i församlingen som ett tecken på att kvinnor inte ska vara präster. Naturligtvis är det män som gjort den tolkningen. För mig handlar det om makt och inget annat.

Att leva efter den gyllene regeln är den bästa vägledning vi kan få från bibeln: Allt vad ni vill att människor ska göra mot er ska ni också göra mot dem (ur Bergspredikan ). Då kan vi leva i ett solidariskt och humant samhälle utan fördömande. Gud är kärlek.

Guds frid”

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
5 Responses
  1. Tofflan skriver:

    Just de där sista raderna, ”Allt vad I viljen att… etc” är det jag försöker leva efter. Men det är svårt. Samtidigt vill jag inte ge igen när folk gör mig illa, men det är verkligen svårt att låta bli. Det är då jag tar till orden. Orden som straffar. Annars är jag rätt snäll mot dem som är snälla.

    Kram, snälla Inna! 😛

  2. tack inna! härliga du. det var fina ord som vi behöver lite till mans 🙂 eller kvinns.
    kram och all min värme till dig du min fina vän.
    love//js

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>