Nationaldag

Nationaldag. Orsaken till att vi firar just den 6:e juni är att Gustav Eriksson blev vald till kung just det datumet en gång för länge sedan. Typ 1523. Han var den siste kungen som valdes. Som kung införde Gustav Vasa arvriket. Inga fler kungaval.

Jag firar årets nationaldag som så många andra svenskar: en extra ledig dag hemma. På min agenda står tvätta och städa.

Det finns många teorier om varför vi inte har ett större firande och de flesta menar att det är för att Sverige inte varit i krig på över 200 år samt att vi inte behövt kämpa för vår frihet som  tex Norge och USA. Att vi dessutom inte haft en officiell nationell helgdag är väl också en faktor som påverkar.

Det är lite trist. Jag är tacksam och stolt över landet jag är född och lever i. Vacker natur som är tillgänglig för alla, demokrati, jämlikhet, yttrandefrihet, tryckfrihet, socialt skyddsnät (även om det är rejält naggat i kanten ) religionsfrihet är saker som många tar för självklart, eftersom man inte känner till något annat. Men så ser det inte ut i många delar världen.

Visst du förresten att fullständig religionsfrihet har bara funnits i Sverige i 60 år?  1951 års religionsfrihetslag gav gav svenska medborgare rätten att fritt gå ur Svenska kyrkan, utan att gå med i något annat godkänt trossamfund, som kravet var tidigare. I 60 år har vi kunnat vara officiellt troslösa.

De enda som har tvång på att vara medlemmar i svenska kyrkan är kungafamiljen. Går någon av dem ur, så mister de rätten till tronen. Det står att läsa i  successionsordningen, en av Sveriges grundlagar.

Under tiden jag har skrivit detta inlägget har det både åskat och regnat. Och jag är tacksam att jag inte ska gå i parad i dag. Som folkdansare har jag vandrat i  glesa tåg med några scouter, hemvärnet, Röda korset och musikkåren och sedan framträtt för närmast sörjande. I många kommuner har man en högtidlig ceremoni och fest för att fira sina nya svenska medborgare i dag. Det tycker jag är ett jättebra sätt att fira nationaldag.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses
  1. Fröken Hulda skriver:

    Du har satt lite fler ord än jag på varför vi ska vara stolta… men jag ÄR stolt å jag skäms inte för det

  2. Micke skriver:

    Bra skrivit här.. synd bara det går så tungt få till lite firande här med och gör de något är det på tok för stelt på nått vis. Här i stan har en stor grupp gått ut med att folk ska komma och ta picknickkorgen med in till ett par parker i stan och vi får se om det blir nått.

    Jag har nu haft 1 timmes en-hands-ogräs-rensande ute på parkeringen 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>