Archive for » november 11th, 2012«

Mörker & ljus

Klockan har passerat 16.30 och det är kolsvart. Tidigare idag har det varit både grått, regnigt och till och med solsken en kort stund.

Jag trotsade ösregnet och gick ut på en promenad. Med regnkläder och gummistövlar klarar man sig bra och det var skönt att få röra på sig. I dagsljus.

Mörkret är orsaken till att jag ogillar november.

Mörkret påverkar oss biologiskt. Kroppen tillverkar mer melatonin och vi blir trötta.

Jag är beroende av ljus för att fungera. Att det är mörkt när jag åker till jobbet, är instängd på ett kontor hela dagen och sen är det kolsvart när jag åker hem gör att jag inte får tillräckligt med dagsljus. Ingen svår ekvation att räkna ut.

Brist på ljus kan ge depression.

Även om jag ogillar mörker är jag inte deprimerad. Det finns så många positiva saker i mitt liv att jag skulle kunna agera kraftverk med all min energi!

Men jag gnäller över mörkret och jag har svårt att omfamna november. Så är det bara.

Det är mörkt ute, men inne har jag massor av ljus och lampor tända. Herregud vad jag konsumerar ljus!

Om tre veckor är det första advent. Tiden går fort.

Jag har köpt en ny adventsstake. Precis i min smak. Stilren och enkel. Jag är inte så mycket för fluff och krusiduller. Det är det tredje adventsstaken jag köpt i mitt vuxna liv, så jag tror att det kan räknas som nödvändigt bruk snarare än flärd 🙂

 

Nu blir det söndagsmys. Dvs dejt med tvättstugan och sen söndagsmiddag.

Portergryta står på menyn. Det gäller att leva gott i höstmörkret.

Tjolahopp mina gullvippor <3

 

Fars dag

Min pappa har alltid uppmuntrat min kunskapstörst och vetgirighet. Han har lärt mig att argumentera och stå på mig.
Jag har också lärt mig rensa fisk, koka hummer, älska havet och dansa av pappa. Han kan ha haft åsikter om mina val i livet, men har alltid stöttat mig och fått mig att fullfölja de beslut jag tagit.

”Har man tagit fan i båten, får man se till att ro den i land”

Ibland skäms jag lite för att han är så burdus, jobbigt rättfram och svär som en borstbindare. Att han är långsint och inte kan glömma oförrätter är också en sida jag inte är överdrivet förtjust i.
Men min pappa har ett hjärta av guld och han älskar sina barn och barnbarn över allt annat (ja han älskar sin fru också) och skulle göra allt för oss. När jag var yngre tyckte jag att hans omsorg var jobbig och upplevde det som kontroll när det var just  omsorg.

Pappa är hård och mjuk på samma gång. Och det är klart. Han är ju barn till min älskade farmor. Farmor som präglat mig så mycket.

Natur och friluftsliv är pappas passion i livet. Fiske, svampplockning, vistas på havet, vandring i skog och fjäll präglar hans liv.

Vi diskuterar gärna och högljutt. Båda har alltid rätt och vägrar ge sig i en argumentation. Mina barn är likadana. Så när vi umgås blir det ganska livligt 🙂

Jag är tacksam att jag har både pappa och mamma kvar i livet <3


Med pappa på vår egen brygga.