Archive for » augusti 27th, 2014«

Arbetsbefriad eller nåt

Fri att arbeta
Arbetslös
Arbetssökande
Mellan två jobb
Tillgänglig för nya uppdrag
Till arbetsmarknadens förfogande

Formuleringarna kan variera. Jag har jobbat sedan 1988. Totalt har jag hittills varit arbetslös i 5 månader. Så i drygt 25 år har jag varit yrkesverksam.

Anställningsformerna har varit olika: timanställning, visstid, projekt, vikariat, tillsvidare. Två gånger har jag haft ”fast jobb”  Det första sa jag upp mig ifrån när livet var kaos och det andra blev jag uppsagd ifrån p g a arbetsbrist. Den arbetsplats där jag arbetat längst hade jag visstidsanställning i totalt 9 år!

För ett år sedan var jag en av slutkandidaterna till en rektorstjänst, men snubblade på målsnöret då man valde den som var tf. rektor. Det var surt, men jag insåg snabbt att det var inte meningen. Hade jag fått det jobbet så hade jag inte flyttat ihop med H. Sen fick jag ett vikariat i Linköping och har jobbat som gymnasielärare fram till semestern.

Vad som händer i höst är lite höljt i dunkel. Har ett kanske och väntar på några svar. Var slutkandidat till en rektorstjänst, men man valde att annonsera ut igen, då man inte hittade någon som hade 100% av alla kvalifikationer man önskade. Att bli grillad på anställningsintervjuer är lite som ett läxförhör. Men det är bara att tuta och köra och svara på frågor efter bästa förmåga och visa sig från sin bästa sida. Jag är glad för varje intervju jag blir kallad till.

Har insett att jag behövt tid att hantera sorg och saknad. Släppa ut allt det ledsna och låta sorgen ha sin gång. Man kan inte kapsla in sorg. Vissa dagar orkar  jag inte något. Är bara ledsen och orkeslös. Andra dagar sprudlande glad. Lugnet på landet är oerhört välgörande. Och jag mår bättre nu. Är redo för vardag och hårt jobb.

Men det ordnar sig alltid. Jag oroar mig inte. Det här årets händelser har fått mig att bry mig om det som är viktigt. Och en arbetslöshet är det ingen ide att lägga energi på i förväg.

Jag lägger min energi på människor. De är det viktiga i tillvaron.

solros