Mer mat

Jag brukar laga indiska köttbullar i tomatsås och tänkte att det kan vara en bra rätt att ”konvertera” så veganer kan äta.

Köttbullar
300 g färs
3-4 dl kokta linser
salt, peppar, garam masala, chili, spiskummin, koriander

Sås:
Olja
garam masala, spiskummin, chili, koriander
3-4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1-3 morötter
2 burkar krossade tomater
7 dl grönsaksbuljong
Salt och peppar efter behag

Tillbehör:
Kokt ris, kokt blomkål, persilja

Blanda färsen med de kokta linserna och kryddorna. forma till stora köttbullar. Fräs kryddorna i oljan, tillsätt morot & lök och bryn den. Häll i buljong och krossade tomater och låt koka upp. Lägg i köttbullarna och låt det småkoka i ca 20 min. Red av med arrowrot om du vill ha lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och strö hackad persilja över.

Jag brukar oftast låta blomkålen koka i såsen och struntar i riset. Blir jättegott!

Idag använde jag sojafärs (första gången) och gjorde som jag brukar. Döm om min förvåning när jag lyfte på locket och rörde runt i grytan. Köttbullarna hade löst upp sig och var överallt i grytan!  Så det blev som en soppgryta. Annorlunda, men smakade lika gott som vanligt. Fast inga köttbullar. Alice var nöjd och det är huvudsaken.

Jag undrar om quornfärs uppför sig likadant som sojafärs? Någon som vet?

Det är bara att fortsätta att prova sig fram och experimentera.

Man lär sig så länge man vågar prova.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>