Karma

Jeanette undrade om karma.

Inom buddhismen är karma resultatet av en människas handlingar, ord och tankar under hennes livstid. Inom hinduismen står karma också för summan av handlingar under livet, hur väl en människa uppfyllt sina plikter avseende religiösa och vardagliga handlingar.

Så här tolkar jag: karma är konsekvenserna av våra tankar, ord och handlingar dvs våra val.

Som man sår får man skörda. Som man bäddar får man ligga.

Det sägs att vi kan ta bort negativ karma genom visdom och det tolkar jag som att vi kan lära oss av våra handlingar och utvecklas som människor, oavsett om man tror på reinkarnation,  är kristen, ateist eller är buddist.

Jag tror att det finns både gott och ont. Bra och dåligt. Kalla det yin och yang, men jag tror att för att må bra måste det finnas en balans. Och vi kan inte ta bort det ena. Utan sorg och smärta ingen glädje.

Om jag tror att gräset ständigt är grönare på andra sidan kommer jag aldrig till ro och kommer att ägna livet åt att söka efter något bättre, utan att ta vara på det jag har.

Om jag blundar för svårigheter kommer jag aldrig att utvecklas för att må bättre.

Jag måste våga möta det mörka i mig för att ta fram det ljusa.

Category: tankar  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
5 Responses
 1. Fröken Hulda skriver:

  BALANS… Jag ska skriva/blogga om mindfulness ikväll

 2. Catarina skriver:

  Vad intressant! Jag har funderat mycket på det där med karma. Det känns tröstande på något sätt tycker jag. Om någon behandlar en illa på något sätt så kan man överlämna åt Karmalagen om ev hämnd. Att såsom den sår får den skörda. Nästa gång, en annan gång är det den personens tur att känna på hur det känns.. En bra dag önskas!

  • inna skriver:

   Jag är inte lagd åt det hämndlystna hållet, utan tror att man får vad man förtjänar. Förr eller senare.
   Tålamod är en dygd 🙂

 3. tack inna!
  det är inte för inte du är a wandering wikipedia <3

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>