Archive for the Category »recept «

Äggost

Av kommentarerna till ordlös onsdag förstår jag att ni inte är bohusläningar =)

För formarna är äggostformar. Den i plåt äldre och den i plast ny. Fast ändå gammal, för den är en kopia av riktigt gamla formar i trä =)

Äggostens historia

Äggosten har en lång historia och är ”Bohusläns mesta landskapsrätt”. Äggost har också orsakat livliga diskussioner mellan husmödrar. Hur skall den ”riktiga äggosten” tillagas? Lös och dallrande och kraftigt sötad eller fast, hård och bara lite sötad. Eller inte sötad alls? Skall den skäras med ättika, gräddfil eller filmjölk och behövs 10 ägg till 4 liter mjölk eller räcker det med 8 ägg?

Var kommer äggosten ifrån?

Låt oss börja med mjölken. Färsk mjölk har kort lagringstid. Nutida mjölk ruttnar men förr innan mjölken pastöriserades och homogeniserades så surnade den. Mjölken kom direkt från kon, den hämtades i mjölkspann och slogs upp i tillbringare och mjölkfat. Sedan fick den stå en eller ett par dagar. Grädden flöt upp och lade sig som en hinna på ytan och kunde skummas av och mjölken surnade av luftens bakterier. Och det var en god surmjölk som på olika sätt användes i hushållet. Konsistensen blev fast, filbunke kan man säga. För att bevara mjölken när korna ofta ”sinade” under vintern kunde man göra på två sätt; man kunde göra smör och man kunde göra ost. Om man låter sur, stelnad mjölk, i konsistens som filbunke, rinna av genom en silduk så blir det en ganska fast massa, ostmassa, kvar i silduken. Vasslan användes för sig som degspad, dracks utspädd med vatten, eller kokades samman till mesost. Ostmassan kunde man äta direkt eller bevara för lite längre tid. Detta var färskost som ofta kallades skörost. Skörost eller färskost har minst medeltida anor och avsåg alltså sur, koagulerad mjölk där vasslan silats ifrån.

Men, vad var då från början äggost?

De äldsta recepten på äggost finns från början av 1600-talet i en dansk kokbok. Från Skåne finns recept från sekelskiftet 1800-1900. I en kokbok från Bergen i Norge finns liknande recept från samma tid. Surmjölksosten har sedan mycket länge, kanske redan före medeltiden, funnits i hela det västnordiska området. Den kunde ätas direkt men kunde också vara en metod att bevara mjölken för lite längre tid. Från söder kom traditionen att göra äggost av söt mjölk och ägg. Man skapade en mera välsmakande rätt än den lite fadda tidigare äggstanningsliknande äggosten. Och hur många ägg man skulle ta, hur söt man skulle göra den eller kanske inte söt alls, skulle man rent av ha i lite mjöl? Ja, allt detta anpassade varje kvinna efter råd och lägenhet och efter eget tycke och smak. Och den nya äggosten fick sitt utbredningsområde i södra hälften av Bohuslän. Kanske var det samma område där den ursprungliga äggosten en gång funnits, därom vet vi inte. Men norr om Uddevallatrakten känner sig äggosten inte hemma. Vid mitten av 1900-talet hade äggosten nästan gått ur bruk men när man numera på alla sätt söker sina rötter och sina traditioner har äggosten kommit fram igen. Kanske kan vi rent av säga att den här speciella blandningen av forna tiders skörost och forna tiders äggost är något alldeles speciellt för Bohuslän.

Ur Kjerstin Cullbergs bok ”Mormors mat i Bohuslän”.


Äggost från Ellös (som pappa gör den)

Ingredienser:

4 L ”röd” mjölk, alltså standardmjölk
8 ägg
4 tsk ättiksyra
1 msk vetemjöl
1 kkp socker

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader i en rymlig kastrull.


Blanda i alla äggen och mjölet utrört i ättikan. Rör hela tiden. Det kan ta en ganska lång stund innan det skär. Hav tålamod. Rör!


När den skär , drar du av kastrullen av plattan och låter stå ca 10 minuter. Ser du att det har ystat sig?


Varva i äggostform eller form med hål (t.ex. durkslag) tillsammans med 1 kkp socker. Låt vasslan rinna av i en bunke.


Du får inte packa äggostmassan i formen för då blir den hård! Bara lägg i massan i formen.
Gör gärna äggosten dagen innan servering. Servera med gott sylt. Godast är det med björnbärssylt! Vasslan kan du spara till bakning.

Kaka till Te3

På måndagar fikar vi.

Det är en viktig tekniktradition att ha klassfika.

Imorgon är det min tur att fixa fika.

P g a allergi kan vi inte längre baka med ägg.

Så imorgon är Te3 försökskaniner på min kaka utan ägg. Den doftar gott och ser god ut!

Bärkaka utan ägg

Ingredienser:

50 g smör eller margarin
4½ dl Vetemjöl
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk eller vatten
250 g hallon eller andra goda bär

 

Tillagning:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låta det kallna lite grann. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölken och till sist det smälta smöret. Rör om till en fin och jämn smet. Häll ner smet i en smord  form. Strö över hallon på kakan.  Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Känn med en sticka om den är klar, är den kladdig så behöver den lite mer tid.

Selleribiffar

Nu blir det mer mat.  Vegetariskt till Alice

Selleribiffar med stekt lök och svamp

Ingredienser

1 bit rotselleri
Salt, peppar, chili,
rismjöl
Sesamfrö
äggvita
Olja
Gul lök
Champinjoner, färska eller på burk
persilja eller gräslök

Gör så här:
Skala rotsellerin och skär i centimetertjocka skivor. Halvera dem om de är stora. Koka skivorna mjuka i saltat vatten cirka 15 minuter. Låt dem rinna av väl.

Under tiden sellerin kokar steker du lök och svamp i en panna.Smaksätt med salt och peppar.

Doppa skivorna i rismjöl, uppvispad äggvita och sen i sesamfrön kryddat med salt, peppar coh chili. Stek gyllene på svag värme. Strö över persilja eller gräslök.

Servera med lök och svamp samt en tomatsallad.

Hur det smakade? Alice gjorde nästan tabberas , så det får nog tolkas som att det smakade gott.  Jag glömde ta en bild före servering. Detta är vad som finns kvar:

tabberas på selleribiffar

 

 

 

Linssoppa

Linssoppa är bra mat som passar både en glutenfri vegan och oss vanliga allätare. Kokar man en stor gryta blir det både lunch och matlådor att stoppa i frysen.

Så här gör jag. Inga exakta mått som vanligt, utan jag lagar ”på känn”

Hacka 1-2 lökar och några vitlöksklyftor. Skala och skär några morötter i lagom bitar, typ halva slantar. Skär en röd paprika i bitar.

Fräs curry och chili/sambal olek i olja.  Häll på lök, mot och paprika och fräs tills det får fin färg. Häll  i en påse röda linser ca 6 dl, 2 burkar krossade tomater och ca 1½ L vatten + valfri buljong. Salt och peppar efter behag. Låt koka i ca 15 min tills linserna är genomkokta och morötterna har lagom tuggmotstånd.
Servera med ett gott grovt bröd.


Linssoppa i lunchlådor

Muffins ChocoBanana

När fruktskålen svämmar över av bruna bananer kan man baka sig lite.

Jag testade ett nytt recept med lite nyttigare muffins.

Rågmjöl, havregryn, råsocker, olja och rismjölk i smeten.

De smakar gott, men inte så sött som vanliga muffins.

Passar perfekt till förmiddagsfikat i stället för en macka.

12 portioner
Normalstora formar, 12 st/plåt
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 dl havregryn
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
2 tsk bakpulver
2 bananer
3 msk kakao
1 1/2 dl havredryck (eller mjölk)
3/4 dl rapsolja (använd inte kallpressad olja i fall du inte tycker om den ”nötiga” smaken i bakverk)

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Rör ihop alla torra ingredienser.
3. Mosa bananerna och tillsätt dem och alla övriga ingredienser i mjölblandningen.
4. Rör ihop, bara så att smeten blir slät, inte mer.
5. Fördela i en smord muffinsplåt för 12 eller använd ”Amerikanska muffinsformar”.
6. Grädda mitt i ugnen 15-20 min.

Recept från Dagens muffin

På begäran: Julkorv

Hos oss är det inte jul utan hemlagad julkorv.  Den tillverkas i den ärvda hushållsmaskinen från 1942, en Elektrolux, som fungerar perfekt fortfarande.

~JULKORV ~

Jannes mormors står det på mitt recept som jag fått av Carin Olsson i Bengtsfors

3 dl korngryn
1,5 L buljong
ca 4 dl mjölk
1 gul lök
1,5 kg blandfärs (ej för finmald)
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
2 msk kryddpepparkorn
1,5 tsk svart eller vitpeppar
3 msk potatismjöl
3 msk salt
5 m krokfjälster
hushållssnöre

Gör så här:

Koka korngrynen mjuka i buljongen på svag värme. Koka upp mjölken, låt den kallna och ställ in den i kylskåpet över natten.
(jag har provat att hoppa över kokning av mjölk med vår moderna pastöriserade mjölk och det går alldeles utmärkt)
Fjälstren är saltade när du köper dem och ser stela och torra ut. Lägg dem i vatten över natten så blir de av med saltet och blir mjuka och lätthanterliga.

Hacka den halva löken fint och fräs den guldgul i matfettet. OBS! du kan också använda råriven lök. Ta i så fall en hel lök och riv den direkt ner i korvsmeten när du tillsätter de andra kryddorna.

Lägg kött, gryn och potatismjöl i grytan, krydda och späd med mjölk tills smeten är lagom. Blanda gärna med händerna då känner man bäst när smeten är smidig.

Stoppa korven så här:
Se till att fjälstren är hela genom att spola igenom med kallt vatten. Klipp av eventuella läckor. Hoppa inte över det här arbetet – välsköljda fjälster är lättare att fylla. Resten av arbetet behöver man vara två om, en som matar smeten i skinnen och en som tar emot. Kvarnen måste vara jämt fylld hela tiden för att undvika luftblåsor i korven. Skinnen ska vara ungefär halvfyllda.
När alla korvarna är färdiga så gnider man in dem med salt. Låt de sedan ligga i kylskåpet över natten innan de kokas eller fryses in.

Ett modern alternativ till fjälster är plastfolie. Det fungerar alldeles utmärkt. Och är bra att ta till om du har mer korvsmet är korvskinn. Lägg ut stora ark plastfolie på en skärbräda. Forma  korvar med vattensköljda händer. Lägg dem i plastfolien, vira runt ändarna och knyt ändarna tätt in till korven. Hoppas över momentet med ingnidning av salt och frys korvarna direkt.

Category: recept  Tags: , , ,  5 Comments

Fetaostens Dag

Den 15:e oktober 2007 fick Grekland ensamrätt till namnet Feta. Beslutet kom från EU efter att man i flera år behandlat frågan. Man beslöt samtidigt att en äkta Fetaost måste innehålla minst 70% fårmjölk och högst 30% getmjölk. Många länder, däribland Danmark och Tyskland – som haft egen produktion av komjölks-Feta – var nu tvungna att byta namn på sina produkter. Arlas fetaost heter numera Apetina, till exempel. När det stod klart att Grekland fått rätten till fetaosten beslöt vi på Fontana att utnämna den 15:e oktober till Fetaostens Dag.

Vi älskar fetaost i min familj! Jag är lite avundsjuk på mina ungar som diggat feta sedan de var små. För min egen del var det inte kärlek vid första ögonkastet, utan både feta och oliver lärde jag mig att tycka om som 25-åring =)

Frågan är vad det ska bli för mat på fredag?

Hemlagade grekiska biffar med klyftpotatis och fetaostsallad?

Ugnstekt kyckling  med bön- och fetaostsallad?

Eller en qiunoasallad med fetaost, kyckling och avokado?

Ugnsbakade rödbetor med fetaoströra?

Får sonen bestämma blir det grekiska biffar. Han älskar dem. Smaksatta med vitlök, persilja, kanel och mynta.

Åh vad hungrig jag blir.

Tur att det är lunch nu =)

Category: recept  Tags: , ,  One Comment

Grönt

Igår fick jag zuccini av en kollega

Lagom stor va!

vad gör man då? Jo lagar mat =)


I dag blev det grekiskt: zucciniplättar, köttbullar, fetaost och sallad.

T o m 21-åringen åt zuccinplättarna med god aptit =)

Så här gjorde jag:

Plättar:
Riv zuccinin grovt, krama ur vätskan, riv några klyftor vitlök, häll i ett ägg, och vetemjöl, blanda tills det känns lagom. Smaksätt med salt och peppar . Stek knapriga i en god olja.
Köttbullar:
Blanda färs med grovhackad bladpersilja och  vitlök, dofta över kanel, har du färsk mynta tar du en uns av det. Blanda med lite kallt vatten. Salt och peppar så det känns lagom. Forma lite större köttbullar. Stek i en god olja.

Sallad efter tycke och tillgång.

Gottgottigottgott!

Ps. jag vet att jag är hopplös på mått. Så det känns lagom, en skvätt eller en dutt är ofta mitt svar när barnen frågar om recept =)

Category: recept  Tags: ,  2 Comments

Finaste Mia

är äntligen tillbaka på nätet!

I ännu en härlig uppenbarelse. Med fokus på god mat^^

Tack för att du finns raring!

Jag har saknat dina bilder.

Här hittar du Mias blogg

Category: recept  Tags:  One Comment

Smarrig rabarberpaj

Så klart att kaffet och boken behövde lite sällskap =)

Världens enklaste recept som jag fått av Helena!

Ta några rabarberstjälkar och skär i bitar. Lägg i botten på en ugnsform.
Smält smör i en kastrull (100-200 beroende på hur stor paj du vill ha)
Häll i kokos, havregryn och socker. Jag brukar ta lite kokos, mer socker och mest havregryn. Blanda och rör runt tills det är en lagom smet. Täck rabarberna med smeten och grädda i ugnen ca 20 min eller tills den är gyllene i 175 grader.

Servera med vaniljsås och /eller vaniljglass.

Gottgottigottgott!

Category: recept  Tags: ,  One Comment