På begäran: Julkorv

Hos oss är det inte jul utan hemlagad julkorv.  Den tillverkas i den ärvda hushållsmaskinen från 1942, en Elektrolux, som fungerar perfekt fortfarande.

~JULKORV ~

Jannes mormors står det på mitt recept som jag fått av Carin Olsson i Bengtsfors

3 dl korngryn
1,5 L buljong
ca 4 dl mjölk
1 gul lök
1,5 kg blandfärs (ej för finmald)
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
2 msk kryddpepparkorn
1,5 tsk svart eller vitpeppar
3 msk potatismjöl
3 msk salt
5 m krokfjälster
hushållssnöre

Gör så här:

Koka korngrynen mjuka i buljongen på svag värme. Koka upp mjölken, låt den kallna och ställ in den i kylskåpet över natten.
(jag har provat att hoppa över kokning av mjölk med vår moderna pastöriserade mjölk och det går alldeles utmärkt)
Fjälstren är saltade när du köper dem och ser stela och torra ut. Lägg dem i vatten över natten så blir de av med saltet och blir mjuka och lätthanterliga.

Hacka den halva löken fint och fräs den guldgul i matfettet. OBS! du kan också använda råriven lök. Ta i så fall en hel lök och riv den direkt ner i korvsmeten när du tillsätter de andra kryddorna.

Lägg kött, gryn och potatismjöl i grytan, krydda och späd med mjölk tills smeten är lagom. Blanda gärna med händerna då känner man bäst när smeten är smidig.

Stoppa korven så här:
Se till att fjälstren är hela genom att spola igenom med kallt vatten. Klipp av eventuella läckor. Hoppa inte över det här arbetet – välsköljda fjälster är lättare att fylla. Resten av arbetet behöver man vara två om, en som matar smeten i skinnen och en som tar emot. Kvarnen måste vara jämt fylld hela tiden för att undvika luftblåsor i korven. Skinnen ska vara ungefär halvfyllda.
När alla korvarna är färdiga så gnider man in dem med salt. Låt de sedan ligga i kylskåpet över natten innan de kokas eller fryses in.

Ett modern alternativ till fjälster är plastfolie. Det fungerar alldeles utmärkt. Och är bra att ta till om du har mer korvsmet är korvskinn. Lägg ut stora ark plastfolie på en skärbräda. Forma  korvar med vattensköljda händer. Lägg dem i plastfolien, vira runt ändarna och knyt ändarna tätt in till korven. Hoppas över momentet med ingnidning av salt och frys korvarna direkt.

Category: recept  Tags: , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
5 Responses
 1. charlotte skriver:

  åh det var mkt jobb men det lät väldigt gott. du kan ju skicka en 🙂

 2. inna skriver:

  Det är inte mycket jobb. I o f s har jag skaffat rutin efter minst 15 år, men koka korngrynen på morgonen, hoppa över att koka upp mjölken och använd gladpack som korvskinn så är det inte stor arbetsinsats.

  Jag avskyr att baka pepparkakor och blir stressad av att koka knäck, så julkorv är mitt julpyssel =)

  När det gäller att få en korv får du ställa dig i kö =)

 3. Lucy skriver:

  Blir verkligen spännade att testa till julen! Ser ju alldeles förträffliga ut på bilden!
  Synd bara att julen är så långt borta! 🙁
  Men den kommer snart, och då skall vi äta hemma gjort julkorv! 🙂

 4. margareta sunnergårdh skriver:

  Hej,har njutit av Jannes mormors julkorv i minst 25 år-sen receptet fanns i Ika-kuriren. Gör den till varje jul+en annan korv-salsiccia som också är underbar , men Jannes är bäst

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>