Archive for the Category »böcker «

Vikten av läsning

Jag är uppväxt i ett arbetarhem med passion för böcker, kunskap och historia. Mina föräldrar uppmuntrade min kunskapstörst och visade vikten av utbildning. För både mig och min bror var det självklart att vi skulle studera vidare. Mamma och pappa slog ett slag för bildning helt enkelt.

Det bästa man kan gör för sina barn är att läsa för dem. De får ett rikare språk och större förmåga att fantisera. För att inte tala om upplevelsen tillsammans. Jag läste mycket för mina barn, precis som min mamma gjorde för mig, och kan sakna stunderna tillsammans när vi läste böcker som Mamma Mu, Prostens barnbarn och Harry Potter. Självklart med olika röster för de olika karaktärerna.

mammamu1

När mina barn gick på lågstadiet arbetade man mycket för att främja läsningen, både i skolan och i hemmet. Ett exempel var läskompisar, när alla barn läste högt för varandra, två och två, sittandes lite varstans på skolan. Då tog man fram sin läskudde, som man fått ta med hemifrån. Chrille skulle absolut ha en vinröd prydnadskudde i sammet med sig…

Jag är en sån där faster/moster som ger böcker i present. Jag tycker att det är den bästa present man kan ge. Eller få…

När det gäller mitt eget läsande har jag blivit periodare. Under många år var jag en bokslukare och kunde avverka 100 böcker under ett år. När livet är kämpigt har jag haft svårt att hitta ro att läsa. Nu har läslusten kommit tillbaka igen. Tack och lov.

Dagens läsning utspelar sig på Marstrand: Havsvatten av Ann Rosman.

HavskattenRGB-200x300

En dikt

Romanska bågar

Inne i den väldiga romanska kyrkan trängdes turisterna
i halvmörkret
Valv gapande bakom valv och ingen överblick.
Några ljuslågor fladdrade.
En ängel utan ansikte omfamnade mig
och viskade genom hela kroppen:
”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”
Jag var blind av tårar
och föstes ut på den solsjudande piazzan
tillsammans med Mr och Mrs Jones, Herr Tanaka och
Signora Sabatini
och inne i dem alla öppnade sig valv bakom valv oändligt.

Tomas Tranströmer

Nobelpriset i litteratur 2011 går till Tomas Tranströmer.

Äntligen utbrast jag!

Veckans…

Bokhög

En lagom balans av nytta och nöje. Huldas vandringsbok har jag lånat ut till sonen, som inte hade något att läsa. Sen blir det min tur.

Pocketogram

I juni fick jag ett pocketogram från Ung Företagsamhet Fyrbodal. Tack raringar!

Idag fick jag tummen ur och beställde en bok.

Pocketogram är ju toppen som present!

Ja, böcker är alltid perfekt som present.

Vilken bok jag valde?

Den här!

Det är över nu

Jag har lyssnat och njutit, men är det slut.

Det känns lite tomt och jag längtar till nästa bok.

Läs!

Eller gör som jag och lyssna på ljudbok. Katarina Ewerlöf är en ypperlig uppläsare.

Ett mord som uppdagats på en undanskymd Londonkyrkogård får Thomas Lynley att åter träda i tjänst – och han är mer än välkommen. Mordroteln har fått en ny chef under hans frånvaro, och det har börjat gå grus i maskineriet.

Thomas Lynleys långvariga och känsloladdade frånvaro efter mordet på hustrun får äntligen sitt slut när han kallas tillbaka till Scotland Yard. De har kört fast i utredningen kring mordet på en ung kvinna, Jemima Hastings, som hittats knivhuggen på en avskild kyrkogård i London. Lynleys gamla gäng litar inte riktigt på sin nya avdelningschef, Isabelle Ardery, vars ledarstil verkar gå alla på nerverna. Faktum är att Lynley är den enda som kan se igenom hennes hårdhudade fasad och få syn på något annat, en väl dold sårbarhet, för att inte säga attraktivitet.

Samtidigt som Lynley arbetar i London följer hans forna kolleger Barbara Havers och Winston Nkata mordspåret söderut. På landsbygden upptäcker de en vacker och underlig plats där gamla traditioner är i bruk, men främlingar inte särskilt välkomna. Skogen ruvar på många hemligheter.

Det du inte såg

Det du inte såg av Patrik Sjöberg

Patrik Sjöberg är en av Sveriges mest kända och framgångsrika idrottsmän genom tiderna. Men bakom den hårda fasaden vilar ett mörker. Först nu är Patrik redo att dela med sig.
1987 hoppade höjdhopparen Patrik Sjöberg 2,42 på DN-galan i Stockholm. Detta gjorde honom till innehavare av världsrekordet i höjdhopp. Fortfarande är han världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna.

Men vem är egentligen Patrik Sjöberg? Många av oss minns en överlägsen idrottsman, kaxigt rökande en cigarett mellan hoppen. En man vi, då och nu, känner som bufflig, frispråkig och rakt på sak. En idrottsvärldens rockstjärna. Men hur kom han dit?
I denna nya memoar berättar Patrik Sjöberg för första gången sin historia, ärligt, rakt och öppenhjärtigt. Och det visar sig att den innehåller mer än vad någon av oss kunnat tro.

 

 

 

 

Jag har alltid gillat Patrik Sjöberg. Av så banala orsaker som att vi är årsbarn, att min bror hoppade höjdhopp och att Patrik vågade säga vad han tycker.

Jag sträckläste boken igår. Med paus för mat och Banks på tv:n.

Det finns ett språkligt flyt, som gör boken lättläst och lättillgänglig för läsaren. Samtidigt som språket är enkelt lyser intelligensen igenom. Han berättar rakt och naket om sitt liv och jag blir berörd. Jag har kommit att gilla Patrik Sjöberg ännu mer. Han uppvisar en mognad och man får en inblick i det man misstänkt om hur journalister agerar.

Jag undrar vad den gamle rektorn som påstod att Patrik skulle bli socialfall tycker idag?

Barn som är utåtagerande uttrycker oftast en sund reaktion på en osund miljö.

Läs den här boken!

Sockerdöden

Sockerdöden av Unni Lindell

-Jag måste få prata med dig, Martin. Nu ska jag berätta det allra värsta.

Sexton år har gått sedan Kari Helene hittade sin lillebror liggande livlös på golvet. Tragedin avskrevs då som plötslig spädbarnsdöd. Nu får en vardaglig händelse Kari Helene att plötsligt minnas något helt annat. Något hon förträngt.
Polischefen Martin Egge är en gammal vän till familjen och den enda Kari Helene vågar avslöja allt för. Men kvällen före deras avtalade möte blir Martin påkörd av en bil och kort därefter dör han på sjukhuset.

Oslopolisens våldsrotel får därmed ett ovanligt krävande och uppmärksammat mordfall på sitt bord. Men inspektör Marian Dahle drabbas även personligen. Om det kommer fram hur nära hon och Martin stod varandra riskerar hon att flyttas bort från utredningen.
I sin sorg sätter hon den egna karriären på spel, och lojaliteten till kriminalkommissarie Cato Isaksen och hela polisteamet på hårda prov.

 

Oslo och min favorit Cato Isaksen. Åh vad jag har längtat. Så har Marian Dahle fått huvudrollen och Cato förvandlats till bifigur. Först blir jag irriterad, men intrigen är så spännande att jag bara fortsätter att läsa och att Catos sämsta sidor bara visar sig hela tiden gör inget.

Gång på gång tror jag att jag har löst gåtan, men det är ändå inte riktigt som jag trodde. Och min Cato får upprättelse 😉

Välskriven och spännande. Jag sträckläste hela söndagen. Ta chansen du också och läs Unni Lindells senaste om Cato och de andra vid kripos i Oslo.

Jag klarade det!

504 sidor är nu lästa.

Välskriven och spännande som kräver tankeskärpa av sin läsare.

Komplex och tankeväckande om brott i dagens globaliserade samhälle.

Lite A-gruppen också.

Jag gillar Arne Dahls böcker.

Dagens uppdrag

Måste lämnas tillbaka senast kl. 18.00 i morgon. 504 sidor. Inga problem om jag börjar nu. Ibland är det bra att vara singel med vuxna barn och ha semester :p

Böcker

Jag älskar att läsa.

Men har inte råd att köpa alla böcker jag vill ha.

Hur löser man det?

Biblioteket!

Jag har haft  lånekort sedan jag var 7 år.

Det är så smidigt att sitta hemma och reservera böcker på nätet, få ett sms när boken kommit och hämta den på vägen hem.

Tyvärr får man bara reservera max 15 böcker.

När man ser min lista kan man utläsa att det är semester om några veckor.

Det är bara ligga på stranden/bryggan/i solen/skuggan -böcker =)

Böcker är guldkanten i tillvaron.