Archive for the Category »jobb «

Jobba lite idag

Dags att vara handledare för fina sommarlovsentreprenörer idag. Invigning av sommarcafé kl.11.00.

Härliga ungdomar! Kom och fika!

Så nu blir det reklam!

Café Mums, Stinsen,  Mellerud, Sweden
mån – tis:11:00 -16:00
ons – fre:12:00-18:00

I sommar driver Pauline Sundin, Erika Salomonsson och Sara Andersson ett sommarcafé i Stinsenlokalen vid järnvägsstation i Mellerud.
Vi erbjuder bland annat fika i våra lokaler men även en ”Rese-fikapåse” som man kan ta med på tåget eller bussen för ”personer i farten”.

Vi driver detta genom Sommarlovsentreprenörer 2011 som hålls av Melleruds Navet och Dahlstiernska gymnasiet.

Prov

Jag är ingen vän av prov och läxor.

I dess traditionella mening.

Däremot tror jag på repetition för att lära sig och olika sätt att redovisa sin kunskap.

Praktisk tillämpning, skarpa uppgifter och eget ansvar hör till mina rättesnören.

Nu är det slutredovisning av kunskaper i datakommunikation. Under läsåret har eleverna visat sina kunskaper genom inlämningsuppgifter, praktiska labbar, diskussioner och arbete på lektioner. De har planerat och genomfört ett lan med över 50 datorer, så jag har gott om underlag för bedömning.

Eleverna har fått välja redovisningsform. De flesta valde hemtenta, men några har valt traditionellt prov. Så nu sitter jag här och skriver när de kämpar med  sina uppgifter.

Det finns många i skolan, både lärare och elever som bara värderar det som går att mäta i form av betyg. Temadagar och idrottsdagar betraktas som något onödigt, för man ”lär sig inget” och tar värdefull tid från viktig undervisning.

Då glömmer man en sak.

I skolans uppdrag finns även en fostrande funktion. Vi ska fostra goda samhällsmedborgare. Man brukar tala om värdegrundsarbete dvs fostra eleverna. Värdegrundsarbetet ska genomsyra skolans verksamhet, men sker också i form av temadagar.

”Skolan har uppgiften att till eleverna överföra värden, förmedla kunskaper och förbereda dem för att arbeta och verka i samhället”

”Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder eller för annan kränkande behandling. Tendenser till trakasserier och annan kränkande behandling ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.”

Ur Läroplan för den frivilliga skolformerna lpf94

Imorgon har vi temadag kring etnicitet, religion och sexuell läggning. Tema värdegrund helt enkelt.

Det är en av de viktigaste dagarna på året.

Det är viktigt att vi värderar de kunskaper och färdighet som inte kan mätas i ett betyg.

Det är viktigt att vi ger ungarna självkänsla, mod, empati, ansvar och kritiskt tänkande.

Som pedagog kan jag inte strunta i läroplanen bara för att jag anser att jag har så mycket erfarenhet att jag vet bättre. Eller att läroplanen inte stämmer överens med min politiska uppfattning.

Sånt sitter jag och funderar på nu när killarna sitter och skriver. Det har nog aldrig varit så tyst i klassrummet.

Djup koncentration.

Och lite kakor.

Det är bra att ha lite kakor att mumsa på =)

 

 

Dan före dan

Imorgon är deadline för projektarbetet.

Det innebär att jag får många frågor om hur man ska skriva och formulera sig.

Av någon anledning väntar en del till sista sekund =)

Så samtidigt som jag sitter och skriver på min egen hemtenta (ska vara inne på söndag) handleder jag mina egna elever.

Vad vore livet utan facebook och skype?

Tisdag morgon

Många tankar som snurrar.
Men jag har fått så mycket kärlek och positiv respons att jag växer igen.

Nu är det dags att åka till världens bästa jobb.
Idag blir det städning och uppföljning av lanet på klassrådstiden, sen följer en genomgång av php-includes på webdesignen, om någon funderar på vad vi ska göra. Fika för Te3. Planeringstid och lunch. Sen följer elevråd och matråd. En ansökan om projektpengar ska förfinas.

Hur ser din dag ut?

Halvvägs

Mina teknikgodingar är komplediga idag, så jag är ”bara” religionsfröken idag.

Dagens religionspass är avklarat.

Härliga ungdomar. Trevliga diskussioner. Fördjupningsuppgifter utdelade. Film (väldigt trevlig serie) Det finns så mycket bra man kan använda i undervisningen på svt.

Jag har fått betyg av eleverna: du är inte så tjatig.
Ganska bra för någon som är så pratglad som jag =) Men det finns de som är värre, därav betyget 😉

Resten av arbetsdagen ska ägnas åt skrivarbete.

Planering. En ansökan ska knåpas ihop. En hemtenta ska tänkas ut. Dags att tänka på utvecklingssamtal.Möte med chefen.

Det råder ingen brist på arbetsuppgifter om man säger så.

Jag trivs. Helgens positiva aktiviteter har givit mig massvis med energi.

Vilka elever vi har!

Jag är en mycket stolt fröken.

God morgon!

Solen skiner ute, men jag sitter inne i mörkret med alla ungdomar.

De flesta är vakna och sitter och spelar. Några enstaka sover på en soffa eller tvärs över några stolar.

Okej då, jag erkänner.
Jag orkade inte kämpa emot. Kvart över fyra gick jag och lade mig. Sov som en klubbad oxe i 5 timmar och vaknade fräsch som en nyponros 9.

Fräsch är kanske att ta i. Jag har sovit med kläderna på. Har inte duschat (det är för veklingar säger killarna) håret står åt alla håll. Men jag är pigg och glad, trevlig och snäll.

Fröken har kokat kaffe och serverat sina pojkar. Frukosten är framdukad. Så klart att man får serva sin crew. Ja, nu får ni kalla mig curlingfröken.

Snart hägrar final i DotA. Och fröken städar lite . Men först ska det drickas kaffe.

Trögt

Vissa dagar är det lite trögare än vanligt.

Man måste vara övertydlig med instruktioner.

Och det är ändå ingen garanti att det som ska göras blir utfört.

Frihet under ansvar är min devis.

Ibland får jag helt enkelt blunda och hoppas att polletten ramlar ner till slut.

Det är tur att de är begåvade och världens trevligaste.

Rapport

Tofflan förväntar sig rapport och eftersom jag är en lydig flicka kommer således en rapport.

Vi kan börja med SJ.
Först var jag sur på SJ, för att affärssäljaren sålde på mig biljetter som jag inte ville ha, utan att upplysa mig om det. Det fördyrade resan med ca 1000 kr. Sen visade det sig att biljetterna hem inte alls var öppna som jag hade bokat och fått besked av försäljaren att de garanterat var. Några behövde åka hem tidigare än den tid som stod på biljetterna. Lite panik i gruppen. Så det var till att stövla in på biljettförsäljningen på Göteborgs central. Jag var laddad för en strid med puckoföretaget sj.
Där förklarar jag lugnt och stilla vad som hänt och ber om att få det fixat. Biljettförsäljaren är serviceminded ut i fingerspetsarna, så han fixar nya biljetter för de som inte vill åka med det senare tåget som står på biljetterna och helt plötsligt har vi 500 kr i avdrag på fakturan.

SJs anseende har stigit från botten idag.

Våren har kommit till Göteborg. Ingen snö, sopade gator, solsken, flickor i solglasögon och en djävulsk västvind. Men det blåste hav, så jag klagade inte (det hjälpte att ha på sig vinterjacka med luva uppfälld)

Vi tittade på monument1 och monument 2 på Stenpiren och Babs berättade om svenskar som reste över Atlanten till Amerika och om sjömän under andra världskriget. Vi blåste nästan bort.

Sen besöktes stadsmuseet till min stora glädje och somligas fasa. Historieeleverna besökte vissa utställningar och löste uppgifter medan  religionseleverna fick gå en snabb runda och sedan ge sig ut på stan de som ville. Några valde att göra mig sällskap och jag kunde briljera med mina historiekunskaper.

När vi satt och fikade gick det förbi en karl, som jag tyckte såg så bekant ut.

Vi tittade på varandra igen och igen och se brast vi ut i skratt. Det var ju min kusin D, som jag inte träffat på flera år!  Vi fick chans att prata en stund och jag fick hälsa på hans ljuvlige son.

Så vidare mot nästa ställe. Då vi hade gott om tid blev det en snabb runda i butiker. Babs köpte tvålar, badolja i en specialbutik. Jag tittade på alla vackra tvålar, bakbomber och krämer (det var för dyrt för mig idag) och funderade på om hemgjord tvål och badbomber inte är en smart affärsidé? Och ska tvål verkligen har ett kilopris på 590 kr, även om det bara är naturliga ingredienser?

Halv ett var det dags för besök i Synagogan. Mycket intressant. Synagogan byggdes på 1850-talet och är en mycket vacker byggnad i morisk stil. Vackra tak- och väggmålningar och inredning i turkos sammet. Jag lärde mig mycket nytt och inser att den kristna kyrkans liturgi verkligen bygger på den judiska. Likheterna är mycket större än jag trodde. Eleverna ställde intressanta frågor och vi lärde oss att man kan bli jude dvs konvertera om man vill. men det är en lång process och föregås av minst ett års studier innan man kan konvertera. Judendomen är ingen missionerade religion till skillnad från de andra ambrahamitiska religionerna kristendom och islam.

Tyvärr har jag inga bilder, eftersom man inte får ha med sig kamera.

Efter en stunds väntan i entrén fick vi sätta oss till bords på Jensens böfhus och med ett extra öga på klockan hann vi som skulle ta det tidiga tåget äta upp i lugn och ro och sedan gå till Centralstationen. Lunchen var god och servicen bra. Trevlig personal!

På tåget somnade jag. Skräll! Vaknade i Trollhättan med ont i nacken.

Det har varit en trevlig utflykt med trevliga elever. För alla  är det inte självklart att ta tåget till storstan eller gå på restaurang. Det är viktigt att göra saker utanför 50-skyltarna, oavsett var man bor. I ett globaliserat samhälle behöver vi ha perspektiv och erfarenhet för att inte halka efter. Där har skolan ett ansvar. I vårt uppdrag ingår att fostra goda samhällsmedborgare. Där ingår att ”tvinga” totalt ointresserade ungdomar att gå på museum. För att vidga deras perspektiv.

Sen gillar jag att träffa eleverna utanför skolan. Det mötet ger så mycket mer.

Nu önskar jag bara att snöhögarna i Vänersborg försvinner. Snart går isen upp på Vänern och gatorna blir sopade. Nu är det ett grustag under fötterna när man går genom stan.

 

En ängel

I två dagar har jag svurit över Surftown.

Mina elever har klagat för att jag varit sur och tyken.

Droppen var ett mail från surftown, som inte alls förstår problemet med att en kommunal verksamhet inte kan slänga fram ett betalkort och betala online, utan vill få fakturan skickad till en fysisk adress och inte en e-postadress.

Då får jag hjälp av bästaste Birgitta, som sköter vår administration. Hon är en ängel som säger att det går att ordna. Jag fixar det!

Tack Birgitta!

Nu kan jag har käcka konferenser aka tråkiga möten resten av arbetsdagen!

Förtroendetid

Som lärare jobbar jag 45 timmar/vecka.

35 på arbetsplatsen (reglerad arbetstid som arbetsgivaren bestämmer över) och 10 på valfri plats, sk förtroendetid. De timmarna styr jag helt själv över. Ska jag arbeta mer än 35 timmar på arbetsplatsen ska det vara förhandlad eller vara beordrad övertid. Helt enligt avtal.

När chefen föreslår att jag ska lägga min förtroendetid på arbetsplatsen, för att kunna vara med på ett möte som ligger utanför mitt schema undrar jag om chefen har koll på vad man gör dessa 10 timmar /vecka.

Jag

planerar lektioner
rättar uppgifter
letar inspiration till uppgifter
handleder elever
läser och svarar på mail
ser på filmer som kan vara lämpliga i undervisningen, jag vill inte visa en film osedd.
diskuterar jobb med kollegor
pratar med föräldrar
konstruerar prov eller hemtentor
planerar studiebesök
beställer läromedel
testar idéer
uppdaterar skolans hemsida
skriver informationsblad
skriver rent minnesanteckningar från möten på skolan
skriver åtgärdsprogram
rättar prov

Bland annat.

I mitt jobb ingår faktiskt också att hänga med i vad som händer i världen för att kunna bemöta elevers frågor och reaktioner. Det krävs att jag är både allmänbildad och uppdaterad.

Eleverna pratar oväntat lite om Japan. Men det kan bero på att det känns så avlägset. I höstas var vi på studiebesök på Ringhals och där poängterade man just att säkerheten är så hög. Sen är väl sannolikheten oerhört liten att något liknande det som sker i Japan ska hända här. Men det är otäckt vad som händer i Japan.

I religionen jobbar vi med judendom och islam. Nästa vecka ska vi på studiebesök i en synagoga. Jag läser fakta och följer nyheterna. I Malmö blir judar trakasserade och utsatta för våld. I det demokratiska samhället Sverige!
Så jag läser och lär mig för att kunna diskutera och bemöta påståenden och frågor.

10 timmar blir lätt många fler under en vecka.