Kompetens

Jag måste nog förtydliga mig lite.

Jag menar inte att man ska ignorera utbildning. Herregud, jag är ju besatt av kunskap och utbildning! Däremot tror jag att man kan få kompetens genom att lära och får erfarenhet på andra sätt än traditionell utbildning.

Bara för att man är utbildad är man inte automatiskt kompetent. Utbildning är oftast en kvalitetssäkring, men ingen garanti. Jag talar utifrån min yrkeserfarenhet som pedagog. (har jobbat i pedagogbranschen i över 20 år) Det gäller garanterat andra branscher också. Personlig lämplighet är en väl så viktigt faktor.

Mycket kompetens får man genom erfarenhet. Både yrkeserfarenhet och livserfarenhet. Och med rätt inställning och vilja att lära det man inte kan och att göra sitt bästa kan vara nog så gott, om inte bättre ibland, än ett cv med betyg och akademiska meriter. Det beror på vilket arbete.

Vilja att utvecklas och passion är två egenskaper jag vill ha hos en anställd. Hur man har fått sin kunskap och kompetens är av underordnad art. I min bransch. Oavsett vilken bransch så tycker jag att en arbetsgivare kan begära personal som är lojal och som tror på företagets affärsidé och följer arbetsgivarens riktning. Vill man inte följa det ska man kanske hitta en annan arbetsgivare. Eller bli sin egen. Då kan man bestämma själv…

Mitt nuvarande arbete har jag inte fått för alla betyg jag har i bagaget. Jag har fått det för det jag har åstadkommit, den kompetens jag har visat och för att någon tror på min förmåga och potential. Jag gör mitt bästa för att förvalta det förtroendet.

Jag brinner för entreprenörskap och ta-sig-för-skap. Människor som tar initiativ och har en passion för det de sysslar med får guldstjärna av mig.

Hjärtat måste vara med i det man gör. Oavsett vad man har för sysselsättning. Och jag tycker fortfarande att lönen  inte är en närvaropremie. Det är god arbetsmoral, vilja att utvecklas och yrkesskicklighet som ska motivera löneförhöjning. Inte antalet betyg i ditt cv.   Betygen ger oftast jobbet. Prestationen ger lönen. Tycker jag att det ska vara.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>