Matlagning

Det här sägs vara den fattigaste veckan på året.

Inte är det många kronor kvar på kontot, men både frys, kyl och skafferi innehåller en hel del, så vi har inte behövt att svälta. Däremot har matsedeln varit styrd av vad som finns hemma.

Så vi har ätit kassler med spagetti, tacos, ärtsoppa,  rotmos och fläsk och idag gjorde jag en köttfärspaj. I morgon blir det kyckling. I frysen finns det fortfarande julkorv, kassler, köttfärs, grönsaker, skaldjur och fisk. Så vi kan äta gott fram till lönen kommer =)

För mig är det självklart att laga mat från grunden. Något annat finns inte på världskartan. Upplärd av mamma och farmor. Pulvermos och färdiga köttbullar kommer inte över min tröskel. Jag är nog ganska fördomsfull när jag blir förvånad över att människor i min generation inte kan laga mat. För mig är det så självklart.
Som ni förstår har mina ungar inte fått barnmat på burk, utan är uppfödda på hemlagad barnmat. De hade tygblöjor också, men har överlevt det =)

Alla mina barn kan laga mat och är duktiga på det. De har alltid fått var med och hjälpa till när de var små. De har fått prova på och experimentera i köket.  Det är viktigt att barn får chansen att lära sig på ett lekfullt sätt. Även om köket ser ut som ett slagfält efteråt. Herregud tänk när Johan fick för sig att baka i micron och platsburken smälte! Eller när Sara skulle poppa popcorn och hällde i olja i kastrullen, satte på locket och gick och satte sig vid datorn! Det är ett under att det inte började brinna. Det var då jag införde micropop hos oss =)

Jag har med mig matlåda till jobbet varje dag, förutom någon enstaka gång när jag lyxar till med take away från thai restaurangen. En lunch brukar räcka till 2-3 dagar, så det blir inte så dyrt =) På måndagar består middagen oftast av rester från helgen. Ganska bekvämt när man kommer hem trött och sliten. Jag gör matsedel varje vecka och det har jag gjort så länge jag kan minnas. Långkok fixas under helgen och frysen fylls av god mat för stressiga dagar.

Bra snabbmat?

Omelett
Sallad
Pasta med svartpeppar, vitlök och ost
Macka med tonfisk och avokado
Laxpasta
Varma mackor

Vad har du för tips på bra snabbmat?

Nu har jag tagit mig ett glas vin. Precis som mamma Tofflan sa att jag skulle göra.  Man måste lyda;)
Jag är en väluppfostrad flicka.

Category: mat  Tags: , , , , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
3 Responses
  1. Tofflan skriver:

    Duktig kicka! Och då menar jag allt – från att ta vara på mat, laga den ordentligt och ta det där glaset vin! 😛

  2. nina skriver:

    Här har du en till som gillar att laga mat från grunden. 🙂
    En stor eloge till dig som lärt dina barn att laga mat. Jag upplever att det är många unga vuxna idag som inte kan laga mat alls.

    Hoppas vinet smakade bra. 🙂

  3. inna skriver:

    Tofflan: tack! 🙂

    Nina: för mig har det varit så självklart att lära dem att laga mat. Jag blir lika förvånad varje gång jag träffar någon som är 40-50, som inte kan laga mat. Naiv som jag är trodde jag att alla fått lära sig det.
    Vinet smakade bra 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>