Valborgsmässoafton

Hur många tänker på att vi tänder bål och skjuter fyrverkerier för att skrämma bort häxor och onda andar idag? Valborgsfirandet är en hednisk rit som plockats upp av kristendomen(Valborg är ett helgon) och som idag är helt sekulariserad.

För de flesta är Valborgsfirandet en hyllning till våren.

För många tonårsföräldrar är det en kväll av oro.

Många ungdomar upplever sin första fylla ikväll.  Andra upplever både fylla, slagsmål och bråk.  Eller har en toppenkväll med vänner utan alkohol.

Idag är alla mina älskade ungar vuxna och jag kan lugnt konstatera att både de och jag har klarat oss helskinnade ur tonåren.

Men under tonårstiden höll jag stand-by-läge och och fanns tillgänglig på Valborg och lucia, de typiska första-fyllan-tillfällena. Det gick bra. Aldrig någon incident.

Det råd jag kan ge till oroliga tonårsföräldrar är att vara nykter själv i kväll.  Finnas till hands och vistas ute  där ungdomarna är!  Avstå alkohol och ge dig ut bland ungdomarna!

Ju fler vuxna som finns ute bland ungdomar desto bättre!

Traditioner hör till livet.

Så ikväll blir det vårtal, vintern rasat med manskör och fyrverkeri i goda vänners lag. Det fina vädret inbjuder dessutom till samvaro kring grillen. Utomhus.

Annars är väl Valborg inte berömt för sitt varma väder =)

Hur ofta har man inte struttat omkring i nya fina vårkläder och frusit häcken av sig. När jag sjöng i kör åkte vi oftast runt till flera ställen och sjöng. Och fåfäng som jag var alldeles för tunnklädd.

Ikväll blir det nog jeans. Jag är mer praktisk än fåfäng numera. Ibland i alla fall =)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>