Archive for » februari 21st, 2010«

Söndagstankar

Laddad med sovmorgon, kaffe och räkmacka sitter jag och läser nyheter. I hörlurarna ljuder Mannheimer & Tengby.

Jag har det bra. Webbradio är guld. Jag kan befinna mig var som helst och välja vad jag vill lyssna på. Värre är det med webb-tv.  Där bryr sig de om man befinner sig i ”fel”  land när man vill kolla på ett program =(  Sändningsrättigheter typ. Tydligen lättare för radio än tv att erbjuda allt.

En av de mest kommenterade lokala nyheterna är att taket på den nybyggda  Arena Vänersborg rasat in. Detta skrytbygge, som kostar oss skattebetalare många fler miljoner än planerat, är alltså byggt bredvid flera skolor som har undermåliga lokaler.  Man kan ju tycka att utbildning är viktigare än bandy. Om man satsar på att utbilda ingenjörer med gedigna kunskaper i hållfasthetslära kanske taket håller i fortsättningen 😉

Just hållfasthetslära var ett flitigt diskuterat ord på fredagens studiedag. Mitt arbetslag tittade på det senaste förslaget till gymnasiereform. Jag arbetar på Teknikprogrammet(TE) och vi konstaterar att vi gillar det nya. Det visar på en  tydligare teknikprofil och skiljer teknik från Naturvetenskapligt program (NV) . Ibland kallas ju TE NV light. I det nya förslaget står det tydligt att vill man läsa till civilingenjör ska man läsa teknikvetenskaplig inriktning på teknikprogrammet.
Till hösten ska vi rekrytera en ny lärare, för min kollega ska bli en glad pensionär.  Vi behöver någon som har kunskap i hållfasthetslära, CAD,  konstruktion, styr- och reglerteknik bl a.  Det låter som att vi behöver en civilingenjör med lärarexamen. Men hur många sådana finns det? Och hur många vill jobba  i glesbygd? Men jag kan lova fantastiska elever, härliga kollegor och en stimulerande kreativ arbetsmiljö!

Som UF-lärare gläder det mig att  entreprenörskap får större plats i skolan.  Man är helt rätt ute om du frågar mig. Med entreprenörskap på schemat får ungdomarna möjlighet att att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och att nätverka.  Genom UF får de starta och driva ett riktigt företag med riktiga varor och tjänster, kunder och pengar under ett läsår. Många fler UF-elever blir företagare  senare i livet jämfört med de som inte drivit UF-företag. Många ungdomar knyter värdefulla kontakter under UF-året och får jobb tack vare dessa!

Nu är det UF-mässa som står i huvudet på mig för hela slanten. Både som UF-lärare och som utställare. Årets regionala mässa EVENT X kommer att bli en fantastisk mässa.  Massor av företagare och skolan från regionen ställer ut, vid sidan av alla ungdomsföretag. Så även vår lilla skola: Dahlstierska gymnasiet i Mellerud.

Det är en ny situation. Jag ska utforma en mässmonter. Har massvis med idéer. Det ska synas vad vi sysslar med när man ser vår monter. Vi har 2-3 sekunder på oss att fånga besökarnas intresse.

Passa på att besöka en UF-mässa.
De pågår runt om i hela landet. Du som mässbesökare får möjlighet att möta morgondagens företagare och låta dig överraskas och inspireras av ungas entreprenörskap. Köp varor och tjänster du inte trodde fanns!
GRATIS ENTRÈ!

Category: Uncategorized  Tags: , ,  3 Comments