Religion

Såg på Skavlan förra fredagen.

Diskussion om religion. Intressant. Trots att Sverige är ett sekulariserat samhälle präglas vår kultur fortfarande oerhört av kristendom. Framför allt skolan styrs fortfarande av kristna värderingar. Men det lägger jag personligen ingen värdring i. Utan bara konstaterar. Men kyrka och stat är åtskilt och vi har full religionsfrihet i Sverige.

Jag är uppväxt med föräldrar som tog avstånd från kyrkan och religion, men som tillät oss barn att bilda en egen uppfattning. Jag har gått på kyrkans barntimmar i alla möjliga samfund: frälsningsarmén, pingstkyrkan, missionskyrkan, svenska kyrkan. Jag fick välja om jag ville konfirmera mig och har aldrig blivit påtvingad en tro eller uppfattning.

Jag tycker att det är viktigt att barn får bilda sin egen uppfattning om religion.

Alla mina barn är döpta. För mig var det självklart. Men de har alla fått välja om de skulle konfirmera sig. Så jag har en som tog avstånd från kyrkan som 6-åring, en som konfirmerade sig för att alla andra gjorde det och ville lära sig mer och en som konfirmerade sig för pengar och presenter och sen blev konfirmandledare och aktiv i kyrkan efteråt.

Oavsett vad jag tror är det min övertygelse att våra barn måste få välja själva. De ska inte påtvingas föräldrarnas tro eller icketro.

Det tycks och ojas mycket om täcka huvuden och förtryck. Men man talar enbart om muslimskt förtryck. Men det finns andra religioner i vårt land där kvinnor inte får visa sitt eget hår utan bär peruk. Det upprörs man inte över, utan är socialt accepterat.

Sila mygg och svälj kameler. För att citera en viss bok.

Jag tror på det goda i alla och kärleken. Min Gudsuppfattning har förändrats genom livet, men jag tror på Gud. Vad som är Gud har däremot förändrats.

Category: tankar  Tags: , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
6 Responses
  1. jag tror på gud och jag ber till jesus.
    är inte konfad och har nyligen gått ur svenska kyrkan.
    min tro sitter inte i väggarna där.
    stöd från gud, universum och livets flöde vilar i alltet.
    jag har hittat styrka och tillit många gånger genom att bara helt enkelt be och mediterar.
    glad lördag och krya på dig du ack så tjusiga quinna <3

  2. Tatiana skriver:

    Jag håller med dig om frågan varför det är helt ok att raka av sig håret och använda peruk då kvinnor täcker håret så ska det bråkas.Förtryck som förtryck ansser jag .

    Eller att de väldigt ortodoxa i första raden ovan nämda stycket inte ens åker i samma del av bussarna och bilda egna stadselar i vissa städer/länder och det anses som lite charmigt . Muslimer som bor i t ex Rinkeby hånas för att de klumpar ihop sig. Varför frågar jag mig . Alla människor har samma värde

    Jag har en barnatro som jag håller fast vi och människor blir stressade då jag säger att jag tror på Gud. Undrar varför .

    Fötryck är aldrig ok någonstans .Utan att lägga några värderingar i någon religionsriktning .

    Kram och ha en fin helg !

  3. Fröken Hulda skriver:

    Jag instämmer i att barn måste få välja själva. De har ju inte ens fått välja sina föräldrar.

    Vuxna människor som tvingas till olika leverne som många av oss anser vara förtryck… det kan jag nog aldrig förstå. Lika lite som att en misshandlad kvinna stannar kvar i en relation. Svåra frågor.

    Hoppas du är lite piggare idag

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>