Julklappar och sånt

Det diskuteras både här och där om julklappar, pengar och konsumtion.

Jag tycker att det är upp till var och en att göra som man vill. Man kan inte pådyvla andra sin uppfattning och fördöma dem om de inte lever på samma sätt.

I min familj är det mycket sparsamt med julklappar. Framför allt vi vuxna köper inte paket i onödan. Mina barn får pengar av mig så kan de spara och välja att köpa det de vill ha.

Däremot brukar vi ha dansk julafton. Just för att det är roligt och för att det främjar gemenskapen. Ja, jag är så präktig och tråkig att jag tycker att familj, kärlek och gemenskap är viktigt. Att vi är tillsammans. Nu när barnen är vuxna och bor, pluggar eller arbetar i olika delar av landet är det svårt att få till att alla samlas, men vi gör vårt bästa.

Julen handlar om gemenskap.

Många tidigare måsten har jag rationaliserat bort. Sparsmakat med pynt. Bakar inga småkakor. Bakar inget bröd heller längre. Inget julpyssel. När det gäller julmat har vi bara kvar det viktigaste. Vill barnen ha knäck, ischoklad eller annat julgodis får de göra de själva  (vilket de oftast gör tillsammans 23:e)

Jag stressar inte längre genom december. Kan ju delvis bero på att barnen är vuxna. Inga julfester och avslutningar i skolan, dagis fritids, kyrkan, gymnastiken, musikskolan och allt annat ungarna höll på.  Med tre barn och en make med social fobi fick jag flänga runt på ganska många tillställningar. Men avsaknad av stress beror också på att jag har sänkt ambitionerna och väljer det viktigaste för mig.

Mitt enda julpyssel är julkorv och den är färdig och paketerad i frysen.

I år ska jag vara lite extra wild & crazy.  Sonen har fått ansvar för att göra julköttbullar och handla gran. För gran ska jag ha. En riktig. Men i år tänker jag klä granen själv. Det var länge sedan. Barnen har bestämt och vi har inte riktigt samma syn på vad som är snyggt. Varje år har varit en hård förhandling.

Hoppas Johan hittar en lika snygg gran som julen 2010 😉

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
6 Responses
 1. Catarina skriver:

  Dansk julafton verkar vara nåt för mig (som på något märkligt sätt är förtjust i danskarna 😉 Har jag inte hört förut. Det var nytt! Själv har jag en kluven inställning till det där med julklappar. Vi är så få i vår familj så vi köper några julklappar till varann, inget dyrt utan mest praktiska ting o annat man önskat sig. Annars är jag oftast själv på julen. Inte alltid så kul men bara att gilla läget och göra det bästa av situationen. Så för mig är december månad fri från stress o måsten men har en annan slags inre stress kanske.
  Den granen var en riktig skönhet 😉

 2. Vad bra att konsumtion diskuteras både här och där!

 3. Tofflan skriver:

  För mig handlar julen om ensamhet. Äntligen ensamhet! Jag behöver och längtar efter ensamhet. Klapparna köper jag till mig själv – bara sånt jag vill ha. 😀

  • inna skriver:

   Du gör helt rätt som köper klappar till dig själv och sånt du vill ha 🙂

   Och självvald ensamhet är guld värd.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>