Lucia

Att jobba i skolan innebär att jag får uppleva lucia varje år.

Att jobba på gymnasiet innebär att jag kan sitta i lugn och ro och lyssna på vacker sång och musik.
Och ja, jag fällde en liten tår. Man är väl sentimental =)

De finns de som ifrågasätter lucia- och julfirande i skolan, mer eller mindre seriöst, med hänvisning till att vi har religionsfrihet i Sverige och att skolan ska vara konfessionslös.  Men skolans värdegrund bygger trots det  på kristen etik, och det kan man också ha åsikter om. Det viktiga är, tycker jag, att deltagande ska vara frivilligt. Den som är ateist eller bekänner sig till någon annan religion, ska inte tvingas att delta i högtider, som är (mer eller mindre) kristna.

Läs en skarp Newsmillartikel av Patrik Lindenfors, här.

Jag tycker att Lucia är en fin högtid, som ger oss hopp i vintermörkret och visar värdet av att visa omsorg om varandra.

Oavsett vad man tror eller inte tror.

Category: debatt  Tags: , , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
5 Responses
  1. Trond skriver:

    Hade evenemanget ingått som ett moment i någon kurs, ex religion, livskunskap eller något annat, hade ju frågan varit en annan, då hade det blivit en kritisk granskning av vad som försiggår och eleverna har en möjlighet att värja sig. Det är ju skillnad på att ”studera” de kristna religiösa yttringarna, eller att ”deltaga” i dem.
    I år var det först 10 min innan som det framgick att det var frivilligt. Något alternativ annat än att sitta av tiden fanns ju inte heller.
    Nåväl, sådana här religiösa yttringar på vår skola är ju tämligen marginaliserat då vi inte behöver bekymra oss över någon präst eller så, men tycker ändå frågan är värd att ta upp.

  2. inna skriver:

    Trond: nu var det faktiskt inte dig jag åsyftade, den här gången =) Det som är viktigt är att vi vågar föra en debatt.
    Att fira våra högtider som utgår ifrån religiösa högtider, hör till vårt kulturarv.

    Jag anser ju t ex att Björklund är ute och cyklar vad gäller religionsundervisningen i skolan. Han körde ju verkligen över skolverket i den frågan och hur rimmar det med skollagen och att skolan ska vara konfessionslös?

  3. Tofflan skriver:

    Jag har inte sett en enda Lucia idag… 🙁

  4. Kirsti skriver:

    Det som är så bra är att Lucia är både mångkulturellt och mångreligiöst, om man läser på lite, Trond 🙂

  5. Kirsti skriver:

    Tack för väl valda ord, Camilla 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>