Tankar om mat

Igår var jag på en föreläsning om skolmat och matsvinn.

Varje dag lagas det 1.200 000 portioner skolmat i Sverige.

Varje år slängs det skolmat för 600.000 000  kr!

Var fjärde matkasse slängs i de svenska hushållen!

Från något håll sägs det att maten är för billig, eftersom det slängs så mycket mat.

För mig är maten inte billig. Jag planerar matsedel utifrån extrapriser och tar tillvara på bästa sätt. Jag måste göra en matsedel om jag ska få min matbudget att gå ihop.  Jag tar med mig lunchlåda varje dag till jobbet och tar vara på rester. Vi har restmiddag minst en dag i veckan. Jag skulle inte ha råd att slänga var fjärde matkasse.

I min familj har alltid mat och bra mat varit viktig. Jag har lärt mig att laga mat från grunden av mamma och farmor. Mina barn har alltid fått vara med i köket och alla tre kan och gillar att laga mat.

Visst är det smarrigt att köpa hem thaimat och pizza någon gång, men man skulle tröttna i längden.

Några saker kommer aldrig över min tröskel som pulvermos, fiskbullar och färdiga köttbullar. Däremot har jag inga problem att använda lasagnemix, pastasås på burk eller färdiggrillad kyckling.

Ett sätt att vara ekonomisk är att faktiskt laga mat av det som finns hemma. Ibland är det en rolig utmaning att inte sticka ner till affären och köpa något man behöver för att göra något speciellt, men ibland är det en nödvändighet för att pengarna ska räcka längre.

Idag har vi ätit  just rester till middag. Potatis- och köttfärsgratäng och sallader från i går.

I morgon blir det ärtsoppa. Hemlagad så klart.

Category: tankar  Tags: , , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response
  1. Micke skriver:

    Det är inte klokt vad det slängs!
    Jag försöker att inte slänga nått alls men ibland blir det ju bara så att vissa saker blir fort dåliga.

    Gott med ärtsoppa!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>