Dagens julpyssel

Jag har rationaliserat bort många av julens måsten.
Tänk att jag som bakade minst 7 sorters kakor och kände en extrem prestationsångest att mina kakor inte var lika goda och snygga som svärmor och svägerskornas nu struntar i att baka julkakor.
Kanske att det blir något. Av lust, inte plikt.

Men några måsten finns kvar.

Så idag har jag julpysslat.

Julkorv. Inte så många som förr om åren, men ändå så ungarna blir nöjda. Min gamla ärvda hushållsassistent från 1942 har fått göra sitt årliga framträdande 🙂

~JULKORV ~

Jannes mormors står det på mitt recept som jag fått av Carin Olsson i Bengtsfors

3 dl korngryn
1,5 L buljong
ca 4 dl mjölk
1 gul lök
1,5 kg blandfärs (ej för finmald)
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
2 msk kryddpepparkorn
1,5 tsk svart eller vitpeppar
3 msk potatismjöl
3 msk salt
5 m krokfjälster
hushållssnöre

Gör så här:

Koka korngrynen mjuka i buljongen på svag värme. Koka upp mjölken, låt den kallna och ställ in den i kylskåpet över natten.
(jag har provat att hoppa över kokning av mjölk med vår moderna pastöriserade mjölk och det går alldeles utmärkt)
Fjälstren är saltade när du köper dem och ser stela och torra ut. Lägg dem i vatten över natten så blir de av med saltet och blir mjuka och lätthanterliga.

Hacka den halva löken fint och fräs den guldgul i matfettet. OBS! du kan också använda råriven lök. Ta i så fall en hel lök och riv den direkt ner i korvsmeten när du tillsätter de andra kryddorna.

Lägg kött, gryn och potatismjöl i grytan, krydda och späd med mjölk tills smeten är lagom. Blanda gärna med händerna då känner man bäst när smeten är smidig.

Stoppa korven så här:
Se till att fjälstren är hela genom att spola igenom med kallt vatten. Klipp av eventuella läckor. Hoppa inte över det här arbetet – välsköljda fjälster är lättare att fylla. Resten av arbetet behöver man vara två om, en som matar smeten i skinnen och en som tar emot. Kvarnen måste vara jämt fylld hela tiden för att undvika luftblåsor i korven. Skinnen ska vara ungefär halvfyllda.
När alla korvarna är färdiga så gnider man in dem med salt. Låt de sedan ligga i kylskåpet över natten innan de kokas eller fryses in.

Ett modern alternativ till fjälster är plastfolie. Det fungerar alldeles utmärkt. Och är bra att ta till om du har mer korvsmet är korvskinn. Lägg ut stora ark plastfolie på en skärbräda. Forma  korvar med vattensköljda händer. Lägg dem i plastfolien, vira runt ändarna och knyt ändarna tätt in till korven. Hoppas över momentet med ingnidning av salt och frys korvarna direkt.

 

 

Category: mat  Tags: , , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses
  1. Anna skriver:

    Harkel… Ska inte skriva vad det ser ut som. Men inte ser det ut som julkorv i alla fall 😀

    // Många kramar

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>