Overkligt

Det är en konstig känsla.

Mamma är död.

Förra helgen var mamma och pappa hos oss i Aska för att fira min 50-årsdag. Mamma orkade vara med hela kalaset, trots att hon blir trött och utmattad av mycket människor och ljud. Jag var så glad att ha dem hos mig.  De fick träffa H:s familj och  de fick se de platser i Vadstena som jag trivs så bra på. Både mamma och pappa tyckte att det var jättetrevligt och var så glada att jag har det så bra.

I söndags dog mamma.

Hon föll ihop i pappas famn och dog ögonblickligen. Helt oväntat och snabbt. Hon var på gott humör och de planerade vad de skulle äta till middag. Så var det plötsligt slut.

Jag är så tacksam att mamma fick dö på det sättet. Snabbt, smärtfritt och hemma.

Hennes död var både väntad och oväntad. Vi visste att hon inte skulle bli så jättegammal, men inte att hon skulle dö redan nu.

För 7 år sedan fick mamma en stroke. En pigg och aktiv 63-åring förvandlades till en sjuk gnällig gammal tant. Det var en svår omställning för oss alla. Jag sörjde min mamma som inte fanns längre. Jag skämdes över att jag sörjde och jobbade mycket med de känslorna. Till slut accepterade jag att det var så. Så på ett sätt har jag sörjt mamma i förväg.

Min mamma. Fina glada snälla mamma. Ella den snälla kallades hon av sina elever i skolan. Hon var  aktiv och ständigt i farten.  Gröna fingrar, flitig med sömnad och handarbete, superduktig  på matlagning och bakning. Skicklig dansare och en fantastisk pedagog. En lekfull och rolig mormor.

De sista åren var präglade av sjukdom, men hon kämpade ändå på sitt sätt. Hon hittade ljusglimtar i tillvaron. Barnbarnen hade en stor plats i mammas liv.  När starren gjorde att hon inte kunde läsa längre hittade hon talböckerna.

Nu är mamma tillsammans med Chrille.

Det känns konstigt att min mamma är död.

orust100528-30_11

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
14 Responses
 1. Tofflan skriver:

  Tänker så mycket på dig! Inte ska du skämmas för att du tyckte att din mamma förändrades efter stroken. Svår sjukdom förändrar människor – ibland på bra sätt, ibland på mindre bra sätt. Det vet jag av egen erfarenhet.

  Det var en fin död för din mamma, en död en skulle önska för alla. Icke desto mindre är ju en snabb död svårare för de närstående. Det var ju så mycket en skulle säga och göra…

  Men så fint att din mamma hann vara med att fira sin 50-åring. Jag tror att det var någon mening med detta.

  Stor KRAM till dig! Jag uttrycker mig så klumpigt och taffligt, men jag hoppas att du förstår vad jag menar.
  (Du vet var jag finns om du vill mobilprata!!!)

 2. Mumrik skriver:

  Stor kram!

 3. Anna skriver:

  Så fint skrivet!

  // Kram

 4. Eva skriver:

  Fina minnen att bevara.
  Varm kram till dig, Camilla.

 5. Anne skriver:

  Många kramar till dig. En mamma är ju liksom länken till det livet vi har fått från början.

 6. EvaH skriver:

  Varm kram till dej<3

 7. Micke skriver:

  Stor kram!
  Lite så kände jag när pappa dog också, att det var skönt det gick så fort.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>