Nu vädrar jag mina fördomar

I Stockholm kan man betala för läxhjälp.

För 1600 pix i månaden kommer en privatlärare hem och hjälper skolungdomen med matte och förhoppningsvis resulterar det i högre betyg.

Jag jobbar på en liten skola i en liten kommun med låg utbildningsnivå.

Hos oss får eleverna extrastöd i bl a matte av sina ordinarie lärare. På skoltid. Gratis.

Fast det är de elever som behöver stöd för att nå målen. Inte elever som klarar målen , men vill ha högsta betyg.

JB tycker att privat läshjälp är bra. Fast samtidigt säger han att läxor är bra , för att det engagerar föräldrarna.

På vilket sätt engagerar föräldrarna sig mer om de köper en hjälplärare?

Jag tycker att det bidrar till ett mer segregerat samhälle.

Jag vädrar mina fördomar nu.

Argumentera för eller emot.

Category: debatt  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
7 Responses
 1. Nurse Rached skriver:

  Eftersom jag råkar bo i förorten så dristar jag mig till att svara. Som jag har tjafsat med skola och andra föräldrar i alla dessa år. Jag håller med dig till 100%, lågutbildade föräldrar har kanske vare sig ekonomi eller tillräckliga kunskaper att stötta, de med ekonomi kan leja ut barnen och slå sig för bröstet.Här i mitt blåa Täby är det senare vanligt förekommande. 🙁 Och, visst, det tyder på ett ekonomiskt engagemang, man ser ungen som en investering. Jag tror på stöd i skolan, för dem som är i behov av det, alla behöver inte ha MVG i allt.

  Som illustration ska du få en länk till ett blogginlägg när jag verkligen ruttnade på att bo där jag bor:

  http://www.systerdyster.com/2010/02/min-mailvaxling-angaende-varbalen.html

 2. Trond skriver:

  Det är ju omöjligt att komma åt att vissa kan köpa läxhjälp. Det jag däremot inte gillade var att man ev kan få RUT-avdrag för det. Galet.
  Problemet är ju återigen att betygsystemet (eller snarare antagningssystemet) hetsar till sådant här.
  nästan 50% av de som röstat i Sverige önskar ett högerstyrt samhälle. Då får vi sådana här konsekvenser tyvärr.
  Det är också ett underbetyg till skolhuvudmännen som inte lyckas ge den hjälp som varje elev har rätt till.

 3. lyxkonsumtion i vanlig ordning!
  bra rutet, inna-kvinna 🙂

 4. Miriam skriver:

  Jag anser som vanligt att alla elever ska få utvecklas från där de befinner sig, vare sig de strävar mot G eller MVG. Detta ska de få möjlighet till i skolan.

  I den bästa av världar…

 5. charlotte skriver:

  i första hand borde det ju var en sak för skolan. de föräldrar som inte har kunskapen om matematik saknar säkert de pengarna också
  kram

 6. Simon Eidorson skriver:

  Skönt att få läsa från någon inifrån skolan. Även tänkvärda kommentarer.

  Utvecklingen oroar – kanske är betygshetsen – kraven att lyckas och risken att misslyckas – bidrag till stigande ohälsa som främst ökar bland unga tjejer. I kombination med den påfrestning tonårsskapet innebär i sig blir jag förvånad att ohälsotalen inte är ännu högre.

  Vad vill Björklund uppnå? Självsanering? Att de som överlever tonåren är rustade för vuxenlivets krav i ett kapitalistiskt samhälle?

  Jag är orolig för våra unga. Men jag lugnar mig med att de populistiska, nyliberala vindarna kommer att mojna och att skutan Sverige åter kommer på rätt köl. Men det kommer inte att ske i morgon. Tyvärr.

 7. Susanne skriver:

  Det här är intressant! Kämpar just nu med en skoltrött 13 åring. Lite mer stöd från skolan skulle önskas i just detta fallet. Men vi ska ha möte nästa vecka. Skolan, föräldrar och sonen. Ska bli mycket intressant. Men, idag har jag bloggat om språkundervisning. Läs gärna, du som är ”i branschen”.
  Trevlig blogg förresten. Jag kommer att kika in här då och då.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>