Obehörig

På facebook diskuterar några kollegor lärarlegitimation och behörighet.

Jag hör den kategori lärare som de så föraktar: obehörig. Jag har ämnesbehörighet, men saknar en kurs för formell behörighet att undervisa som gymnasielärare. Jag har läst pedagogik, men inte tillräckligt för att få lärarlegitimation i juli. Jag har ingen lärarexamen.

Lärarlegitimation som nu införs har skärpt upp kraven och det tycker jag är bra. Men det innebär också att en sån som jag måste läsa in en hel del för att få min legitimation. Jag är dock beredd på att genomföra den ansträngningen, eftersom jag inbillar mig att jag är bra på det jag gör.

Så jag har fått diskutera med mig själv och fundera på vad jag vill och jag har kommit fram till att jag ska läsa pedagogik på distans för att få lärarexamen. Sen måste jag läsa in ett ämne till (fattar inte om mina fritidspedagogstudier kan ge mig behörighet i yrkesämnen) och där uppstår ett problem: vad ska jag läsa?

Än så länge finns det inga tydliga riktlinjer från uppdragsgivarna om hur man ska kunna fortbilda sig genom t ex lärarlyftet för att kunna få sin lärarlegitimation.

Men jag är obehörig, formellt sett. Jag har ingen tillsvidare-anställning, utan får söka mitt jobb varje år.

Enligt mina kollegor är obehöriga lärare av ondo.

Obehöriga lärare sätter självklart för höga betyg (där fick vi svaret till betygsinflationen) och gör vad som helst arbetsgivaren vill, bara för att få behålla jobbet. Men det värsta är att obehöriga lärare hindrar behöriga, kompetenta lärare att få jobb.

Vill ni att jag slutar idag?

Eller hur ska jag tolka er debatt?

Jag älskar mitt jobb. Jag har ett brinnande intresse för mitt ämne (har 110 p + 2 års andra studier) jobbar med både social utveckling och lust till att lära mer. Har pedagogiska studier (för yngre barn) men är obehörig.

Några av de bästa lärarna är obehöriga. Lämpligheten sitter inte alltid i ett dokument.

Det talas om Lärarförbundet och förskollärare som om de är mindre värda än LR och gymnasielärare. Förskollärarna gör så att gymnasielärarnas löner är låga. Borde man i stället inte samarbeta för att det ska bli bättre för alla inom samma yrkeskår?

Är en gymnasielärare värd högre lön än en förskollärare? Ja, p g a utbildningen längd och inget annat. Men är gymnasieläraren värd 15 000 kr mer per månad kan man fråga sig?

Skärp upp lärarutbildningen.

Ställ högre krav på arbetsgivaren.

Ge obehöriga möjlighet att skaffa behörighet.

Men tala inte så föraktfullt om era kollegor och medmänniskor.

Vi har också ett värde.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
14 Responses
 1. Miriam skriver:

  Bra talat, Inna!

  Allt annat som jag ville skriva kom bara ut fel så jag nöjer mig så just nu. Återgår till jobbet 🙂

 2. Therese Skoogh skriver:

  Hello!

  Harliga tankar Inna. Men visst ar det sa att du inte blir en battre larare for att du leg – men anda.. Jag tycker inte det var sa svart att fa det. FIXA DET! Jag tycker att den basta undervisningen sker eleverna emellan.. Min funktion ar mer som guide, lyssnare och responsgivare. Och det ar ofta det upplagget jag kor och ofta tycker jag att det funkar bra.. Eleverna trivs hos mig, kanske mest for att det inte ar sa fyrkantigt..

  Men visst, jag har pluggat i 6,5 ar for att fa lararleg.-kanske borde det vara en garanti for att fa jobb? Som gymnasielarare ska vi ju dessutomofta skicka eleverna vidare till universitetet och da kanske man bor ha klarat studierna dar? Det forenklar liksom. Kvalitetsgaranti? hmm..

  Men vad kollegor sager -ja, lat dem prata.. Jag har ocksa blivit pahoppad for den specialundervisning jag kor, for att jag har flexibla studier och for att jag later eleven bestamma kurstid (start och slut) och inte tvart om. Det finns liksom ingen garanti – nagon dissar alltid det du gor. Men det galler att ha sig sjalv pa det torra. Jag vet vad jag gor och jag vet varfor. Sa lange det inte uttryckligen star att det ar olagligt sa tanker jag gora vad jag kan for att hjalpa en elev igenom sin kurs. Jag utovar ratten till friutrymme i allra hogsta grad – och jag ar bra pa det!

  OKI – London city is calling me.
  Love T

 3. Trond skriver:

  Jag tror inte det är någon soJm vill att du ska sluta. Diskussionen om behörighet och lärarlegitimation handlar väl om själva principen. Hur ska lärarna på grundskolan och gymnasiet vara utbildade? Eftersom många rektorer mörkar och ljuger (läs dagens TTELA) så har staten varit tvungen att styra upp.
  Jag tycker någonstans att det handlar om rättvisa. jag har läst 300hp tex, det bör alla andra göra också. Sen om man har gjort det i svenska, engelska eller kemi är ju en smaksak.
  Har man genomgått pedagogik så borde det ge en garanti för lämplighet. Att det inte är så är ju högskolorna och universitetens fel. En obehörig kan ju vara lämplig, givetvis, men den blir ju inte mindre lämplig av att ha läst grundläggande pedagogik. En som kanske har underivsat i många år borde ju räcka med att den personen validerar sina pedagogiska kunskaper via en högskola tex.
  I den nya lärarutbildningen krävs det förutom pedagogik även 120p i ett huvudämne och 90 i ett andra ämne. Någonstans är ju det rimligt att de som undervisar har en sådan ämneskompetens.
  Jag hålle med om att det är dåligt att uppdragsgivarna inte är tydliga med vad som krävs, i ditt fall tex blir det ju en orimlig väntan. Jag tror dock att du kommer fixa det, vad du nu måste komplettera.

  För vissa kommer lärarlegitimationen att ställa till det, men i det långa loppet tror jag det är bra också, för både de som idag är obehöriga, och för de som är behöriga i dag. Att öka kunskaperna bland lärarna kan ju aldrig vara fel.

  Det största problemet med obehöriga är ju inte de som besitter en massa ämneskompetens och lärarlämplighet, utan alla de andra. Då måste man styra upp, och vissa hamnar i kläm. Vems är felet? Arbetsgivarna självklart!! Och då måste de också hjälpa till att fixa problemet.

 4. inna!!!
  du rockar.
  på råda fick en lärare slut pga av olämplighet.
  behörig var hon, men… det hjälpte liksom inte.
  bautamegasportlovskramenever//jeanette <3

 5. Tofflan skriver:

  Även en obehörig lärare kan var en god lärare. Det handlar liiite om erfarenhet också. Till exempel och bland annat. Jag tror att du är jätteduktig på ditt jobb, annars skulle du inte få den respons du får av dina elever! 😀

  Kramen, puddingen!

 6. Trond skriver:

  precis jeanette, det är så det ska vara. I behörigheten ska även lämplighet ingå. Så självklart!! Så är det ju idag också, egentligen, bara det att det är så få arbetsgivare som vill ta itu med det.

 7. Monica skriver:

  Formell behörighet är oerhört överskattat. Säger faktiskt ingenting alls om lämplighet, skicklighet etc.

 8. Trond skriver:

  Det är dock så det är tänkt från början. Behörig = med dokumenterad ämneskunskap med dokumenterad pedagogisk lämplighet. Enkelt va?
  Formell obehörig säger väl ännu mindre om faktisk kompetens, eller?

 9. Hellman skriver:

  X som kör linjebuss är mycket trevlig och hjälpsam, serviceinriktad och kommer alltid i tid. Han är uppskatta

 10. Monica skriver:

  Varken formell behörighet eller formell obehörighet säger något om den faktiska kompetensen.

 11. Trond skriver:

  jag tycker dock att om man har formell behörighet, ja då är man också kompetent att undervisa. Sedan kan man ju givetvis vara kompetent utan den formella behörigheten, men då kan man ju lika bra skaffa sig den formella behörigheten också.

  Varför införa demokrati i en diktatur om alla gillar diktatorn? – Om han nu är så bra kan han ju lika gärna bli folkval.

  Att det tyvärr finns viss brist , att vissa tycker att det finns olämpliga behöriga idag beror på två orsaker, 1) Dålig ledarskap från skolhuvudmannen. 2)Undermålig lärarutbildning. Får man tillrätta med dessa två har man mycket att vinna, och ja då har man även kommit rätt långt.

 12. Hellman skriver:

  Förra inlägget blev lite knasigt – så vi försöker ånyo!

  X som kör linjebuss är mycket trevlig och hjälpsam, serviceinriktad och kommer alltid i tid. Han är uppskattad bland alla resenärer.

  Men han saknar körkort…

  Bland yrkeschaffisar, läkare och advokater är det inget snack om saken. Det räcker inte att vara kunnig, käck och rolig – du behöver ha en dokumenterad kunskap.

  Tofflan, Monika, Jeanette och alla andra – vad har ni egentligen emot behöriga lärare? Anlitar ni helst en chaffis utan körkort, åberopar hjälp av en advokat utan examen och lägger er på operationsbordet och låter en ”läkare” operera er?

  Och nej – det här är inget personangrepp på Inna – därför att vi alla gillar Inna. Det är en principfråga, en kvalitetsfråga, en fråga om ungdomars framtid och konkurrenskraft i en globaliserad värld. Därför att lärare spelar roll…

 13. Nurse Rached skriver:

  Ja, vilken svår fråga. I mitt yrke måste man ha legitimation, det är bra och sållar bort de värsta avarterna. Om, säger om, legitimationskravet togs bort för viss hälso- och sjukvårdspersonal skulle säkerligen vissa mindre nogräknade arbetsgivare anställa ickebehörig (och billigare) personal.

  Nu tillhör jag en av de årgångar som har en 4-terminers utbildning, vi var tvungna att ha undersköterskeutbildning för att söka till sjuksköterskeskolan, det innebär att jag ahr för få poäng av kärnämnet, omvårdnad, och måste läsa in sådär 30 p om jag nu skulle få för mig att bli narkossyrra eller barnmorska.

  Jag tycker att jag är en alldeles förträfflig syrra 😉 även utan dessa 30 p. Sedab finns det människor inom alla yrkeskategorier som knappt öppnar en bok, än mindre följer forskningen inom sitt område,. I vissa andra länder finns krav på sjuksköterskor att tenta alt. skriva en uppsats på ett sisst antal poäng vart tredje eller femte år. Det tycker jag är kanonbra!

  Så vad tycker jag, då? Jag är övertygad om att du är en fantastisk lärare, Inna, samtidigt är det bra att fler yrken får legitimation eller auktorisation. Socionomer är en grupp som nyligen fått krav på sig om legitimation. Det handlar inte om att peka ut någon utan om säkerhet och inte minst att höja statusen på både ditt och mitt lågllöneyrke. Alla talar om hur fantastiskt viktiga vi är men det syns inte särskilt mycket i plånboken.

  Kram på dig fröken från en syrra

 14. Tofflan skriver:

  Hellman: Jag har inte nånstans i min kommentar skrivit att jag har nåt emot behöriga lärare. Hur läser du?

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>