Archive for » april 2nd, 2011«

Lördag kväll

1 nattar barn

2 ser på Transformers

1 sitter med snuttefilten laptopen i knät och surfar.

Gissa vem som gör vad =)

Mer mat

Jag brukar laga indiska köttbullar i tomatsås och tänkte att det kan vara en bra rätt att ”konvertera” så veganer kan äta.

Köttbullar
300 g färs
3-4 dl kokta linser
salt, peppar, garam masala, chili, spiskummin, koriander

Sås:
Olja
garam masala, spiskummin, chili, koriander
3-4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1-3 morötter
2 burkar krossade tomater
7 dl grönsaksbuljong
Salt och peppar efter behag

Tillbehör:
Kokt ris, kokt blomkål, persilja

Blanda färsen med de kokta linserna och kryddorna. forma till stora köttbullar. Fräs kryddorna i oljan, tillsätt morot & lök och bryn den. Häll i buljong och krossade tomater och låt koka upp. Lägg i köttbullarna och låt det småkoka i ca 20 min. Red av med arrowrot om du vill ha lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och strö hackad persilja över.

Jag brukar oftast låta blomkålen koka i såsen och struntar i riset. Blir jättegott!

Idag använde jag sojafärs (första gången) och gjorde som jag brukar. Döm om min förvåning när jag lyfte på locket och rörde runt i grytan. Köttbullarna hade löst upp sig och var överallt i grytan!  Så det blev som en soppgryta. Annorlunda, men smakade lika gott som vanligt. Fast inga köttbullar. Alice var nöjd och det är huvudsaken.

Jag undrar om quornfärs uppför sig likadant som sojafärs? Någon som vet?

Det är bara att fortsätta att prova sig fram och experimentera.

Man lär sig så länge man vågar prova.

Till gottegrisen

Middagen ligger fint i magen och nu blir det dessert.

Chokladpudding


Visst ser det smarrigt ut! med granatäpple och hallon på toppen.

Men det är ingen vanlig chokladpudding. Det är nyttig chokladpudding!

Finns det? Jo, om man lagar raw food!

Chokladpudding på Rene Voltaires vis

För varje portion: gröp ur ½ avokado och lägg i en mixer tillsammans med 1 msk honung, 1 dl vatten, 2 msk cacao, 20 pinjenötter och 2 urkärnad dadlar. Mixa till en fluffig pudding och servera med färska bär eller frukt.

Jättegott!

Mina ord

Ibland läser jag vad jag skrivit flera år tillbaka. Idag har jag letat efter ett recept, men fastnade i dagbokinlägg från 2008.

Det här skrev jag då, men jag tycker precis likadant idag:

 

”Vi bär alla på fördomar och förutfattade meningar. Den som påstår sig vara fördomsfri bär på de största fördomarna anser jag.

Jag har en ganska öppet sinne och utgår ifrån att alla är olika och att vi hanterar saker på olika sätt.

Men det finns en sak jag har svårt för: de som fördömer andra i Guds namn.

Att döma och fördöma hur andra lever, deras sexuella läggning eller hur de tänker har jag svårt att fördra. Min egen mormor var en sådan människa. Hon var nog egentligen en rädd och osäker människa som tog till fördömandet i Guds namn för att känna sig trygg.
När mina föräldrar skulle gifta sig ville mormor inte godkänna giftermålet, eftersom min farmor och farfar inte gick i kyrkan varje söndag. Mormor bedömde dem efter deras yttre, inte deras inre. Men mamma och pappa blev gifta ändå och håller fortfarande ihop, 45 år senare. Farfar var en fin man med en stark rättvisekänsla och omsorg om andra, trots att han inte gick i kyrkan så ofta. Jag älskade honom oerhört och jag hade en livskris när han dog då jag var 25 år.

Vad är synd?

I olika tider har synd varit olika saker. Enligt min mening så handlar det i grunden om makt och kontroll av människor. Kyrkan använde synd och hot om helvetet för att ha kontroll av folket. För mig är synd när man medvetet skadar andra människor.

Bibeln är en samling böcker som skrevs för länge sedan. Ändå vill en del åberopa dess ord som lagar och regler i dagens samhälle. Men man väljer vilka ord man ska följa. Idag finns det ingen som åberopar orden som talar för slaveri eller att ett otroget par ska dödas? Däremot tolkar man gärna orden om att kvinnan tige i församlingen som ett tecken på att kvinnor inte ska vara präster. Naturligtvis är det män som gjort den tolkningen. För mig handlar det om makt och inget annat.

Att leva efter den gyllene regeln är den bästa vägledning vi kan få från bibeln: Allt vad ni vill att människor ska göra mot er ska ni också göra mot dem (ur Bergspredikan ). Då kan vi leva i ett solidariskt och humant samhälle utan fördömande. Gud är kärlek.

Guds frid”

Konsumentupplysning

Kaffe + rismjölk  är ingen superkombo.

Det är drickbart, inget mer.

Bara snäppet över svart kaffe.

Jag vill ha mjölk i kaffet. Det smakar godast.

Däremot smakar havregrynsgröt med hemlagat jordgubbssylt alldeles utmärkt utan mjölk.

Jag längtar till sommaren, då jag kan laga sylt igen. Nu finns det bara lingon i min frys. Jordgubbssylten är slut för länge sedan.

Budskap

Nyduschad och fräsch som en nyponros.

Jag har sovit ända till 9. När kroppen själv får bestämma sover jag 8 timmar, så då vet du när jag somnade =)

I Sponvika sover jag alltid bra. Jag är hemma och det är svalt i mitt rum. Ja, jag har eget rum i Sponvika^^

Jag drömmer ganska mycket.

Jag undrar vad min hjärna vill säga mig? Vilket är budskapet?

En natt drömde jag att en person, som jag varit ganska irriterad på senaste tiden, var förälskad i mig. Efter drömmen har jag varit mycket mer positivt inställd till personen ifråga.

Vad budskapet att jag skulle sluta irritera mig och tänka mer positivt?

I flera nätter har jag drömt att jag har missat tåg eller buss för att jag har varit fullt upptagen med att hjälpa eller visa omsorg om andra människor.

Är budskapet att jag ska ta hand om mig själv och skita i andra?

Göra vad som är bra för mig?

Det är mycket som är turbulent och framtiden osäker, men jag är i grunden en optimist.  Gör mitt bästa för att det ska bli bra för alla. På gründercamp blev jag kallad curlinglärare. Det har jag i o f  s  svårt att förstå. Jag som förespråkar frihet under ansvar och jobbar för att eleverna ska ta eget ansvar och inte vänta på att någon leder dem. Men jag vill att alla är med på tåget.

Så vad vill mitt undermedvetna säga mig?