Archive for » december 2nd, 2012«

Var tog förnuftet vägen?

Jag är tacksam att jag inte jobbar i skolans värld längre.

Det finns flera orsaker, men det senaste påfundet gör mig så trött.

Spontant tänker jag som en tonåring: orka.

Skolavslutning. Kyrkan. Fy fy fy.

Skolverket har pekat med hela handen.

Vi lever i ett samhälle som är kristet. Även om kyrka och stat är åtskilda är vår kultur och vårt samhälle präglat av kristna värderingar. Det kan ingen förneka.

Vår läroplan är fortfarande präglad av kristna värderingar.  Och ja, jag vet att vi har religionsfrihet i Sverige. Det är inte riktigt det som frågan handlar om. De flesta i Sverige är faktiskt sekulariserade eller ateister. Jag tror att Sverige räknas som ett av världens mest ateistiska land. Trots det firar de flesta jul, påsk och midsommar som sedan  1000 år tillbaka är KRISTNA högtider.

Lucia,  julklappar och Nu tändas tusen juleljus är en en del av vår kultur. De flesta som firar detta är inte utövande kristna. Men det är en del av vårt kulturarv.

De flesta svenskar som firar jul, påsk och midsommar är inte troende, utan firar för det hör till vår kultur.

Man kan ha skolavslutning i kyrkan utan att det blir en religiös tillställning. Det går att tända ljus, sjunga sånger och berätta historier som den om den barmhärtige samariten utan att det är religiös propaganda.

Min fråga är hur orkar man? Man är så rädd för att göra fel och så blir det bara en enda soppa av alltihop.

Tack och lov att jag inte arbetar i skolans värld längre och slipper alla dumma diskussioner.

För var har vanligt sunt förnuft tagit vägen?

Min mamma är uppväxt i ett religiöst hem och har blivit påtvingad Gud och Jesus (enda gången jag fick godis av mormor var i kyrkan så jag skulle vara tyst) Mamma är inte medlem i svenska Kyrkan sedan många år, ett fritt val, men hon går till kyrkan både på bröllop, dop, konfirmationer, begravningar och annat. Hennes inställning är att man får se besöket i kyrkan som ett studiebesök.

Tänk om fler hade den inställningen. Oavsett vad man tror på.

Första advent

20121202-153630.jpg

20121202-153651.jpg

20121202-153710.jpg

20121202-153726.jpg

20121202-153745.jpg

Jungfruorm

Jag är född i jungfruns tecken.

Jungfrur uppfattas ofta som präktiga, tråkiga,  noggranna och analytiska. Personer födda i jungfruns tecken sägs vara svala och omhändertagande. De behöver ett regelbundet schema, struktur och somnar vid sex. Jungfrur brukar även beskrivas som försiktiga och eftertänksamma. Plikttrogen och lojal är andra vanliga epitet.

Ja men hallå vad jag känner igen mig! *not*

Förutom plikttrogen och lojal då.

Enligt det kinesiska horoskopet är jag född i ormens år.

En person född i ormens tecken är attraktiv, klok och förtrollande. Ormen älskar böcker, musik, kläder, god mat och vin, och visar stor dragning till de finare sakerna i livet, men all deras elegans och goda smak, leder till att de känner sig spyfärdiga inför  allt som tyder på dumhet.  Ormar tycker om att kommunicera, i synnerhet vill de delta i intressanta och utmanande samtal. En Orm föredrar att gå upp senare än alla andra, eftersom de söker det lugn som infinner sig i ensamheten.

Det här är ju jag!

Ja, attraktiv, klok och förtrollande kan vi hoppa över, men resten är ju jag i ett nötskal.

Jag gillar det goda i livet, är en språksnobb, ja en  kulturell snobb om man ska vara ärlig, och jag älskar att diskutera och debattera. Jag är en språklig person. Samt att jag gillar självvald ensamhet samtidigt som jag är en mycket social varelse. Och jag hatar att gå upp tidigt. Gör det enbart av plikt.

Varför är det så olika?

Sen vet jag att jag är både eftertänksam och impulsiv.
Strukturerad och slarvig.
Konservativ och spontan.

Men…