Mat

Jag ser på Historieätarna. Historienörden i mig har julafton.

Svt så klart.

Senaste avsnittet handlade om 1970-talet.

Min barndom.

Det var mycket jag kände igen. Men också inte. Framför allt inte när det gällde maten.

Enligt programmet åt man mycket konserver, halvfabrikat och kall mat.

Jag är uppväxt på riktig mat. Lagad från grunden. Färska grönsaker och färsk fisk. Vikten av riktig och näringsrik mat är en av de bästa värderingar mina föräldrar har lärt mig.

Pulvermos och färdiga köttbullar kommer inte över min tröskel.

Något som jag däremot åt först i tonåren var havregrynsgröt. Mamma, som är bonddotter, är uppväxt på gröt till frukost och avskyr det så därför fick jag inte det när jag växte upp. Mamma har inte ätit havregrynsgröt på 50 år 🙂

Precis som mina barn inte fick fiskbullar annat än på dagis och i skolan. I min värld är fiskbullar inte mat. Jag blev bortskämd med riktig fisk som pappa drog upp ur havet.

Men det som förvånade mig om 1970-talet var avsaknaden av färska grönsaker. För det har jag fått i hela mitt liv. Vanlig hemlagad husmanskost med både kokta grönsaker och färska varje måltid. Var det dålig tillgång till färska grönsaker fanns det alltid rårivna morötter.

De värderingar om mat jag är uppväxt med har jag förmedlat till mina barn. Alla kan laga mat från grunden och alla äter mycket och gillar grönsaker. För mig är det självklart, så därför blir jag förvånad varje gång någon av barnens kompisar blir imponerad av deras kokkonst. I min värld kan alla laga mat. Bra mat från grunden.

Nästa avsnitt av historieätarna handlar om den Oscarianska tiden dvs 1890-talet. Ska bli kul.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses
  1. Tatiana skriver:

    Jag kände heller absolut inte igen mig när det gällde maten . Min mamma , mormor, farfar var suveräna på matlagning. Har aldrig ätit pulverkäk under min uppväxt.

    Mamma lagade all mat från grunden och fostrade oss alla tre till fomidabla matlagare 🙂
    Kram

    • inna skriver:

      Vi har tur som har fått lära oss laga mat från grunden.

      Min pappa tycker fortfarande att pizza och lasagne inte är riktig mat 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>