Sjukvård i Sverige 2014

Dottern har haft besvär med huvudvärk under en period.

Igår blev det värre. Hon kämpade sig igenom arbetsdagen och bestämmer sig för att gå till jourcentralen för att få hjälp. Där händer inget. Förtvivlad hör hon av sig till mig (vi bor 25 mil ifrån varandra) och ber mig ringa 1177 och fråga om råd.

Jag ringer 1177 (sitter i kö en stund så klart) och beskriver dotterns symptom:
Blixtrande huvudvärk som strålar upp runt örat/tinningen med tryckande smärta. Vid örat finns en kula som  trycker så att det känns som huvudet ska sprängas samt att hon har svårt att hålla sig vaken.

Sköterskan på 1177 säger att dottern ska åka till akuten direkt med de symptomen.

Så jag ringer 112 för en ambulans, som kan ta henne från Hisingen till akuten på Östra sjukhuset. På 112 är de mycket sympatiska och de ringer upp dottern, som sitter på jourcentralen. En stund senare kör en taxi dottern till akuten.

På akuten vägrar man titta på henne!

Hon får besked att det har inte kommit någon remiss från jourcentralen så du får åka hem, ta två alvedon och en ipren och vila, så kan du ringa vårdcentralen i morgon!

Dottern som är rädd för att det är något allvarlig fel, som en tumör, får till svar av personen på akuten att hade du haft en hjärntumör hade du redan varit död! Knölen vid örat avfärdas som en inflammerad hårsäck, eftersom dottern har så mycket hår. Men knölen undersöks inte.

Dottern åker hem. Hon är både arg och ledsen och har så ont. Jag känner mig maktlös och förbannad på personal som inte kan visa empati och omsorg om människor som är utsatta.

Idag på morgonen får dottern en akuttid på vårdcentralen och efter några sekunder kan läkaren konstatera att dottern har en infektion i örongången och att knölen är en svullen lymfkörtel. Dessutom fick hon migränmedicin, eftersom hon haft så mycket besvär med huvudvärk.

Tänk om de hade besvärat sig att undersöka henne på jourcentral eller akuten igår!

Det absurda är att detta inte är en unik händelse. Det finns hur många händelser som helst om hur människor hanteras inom sjukvården.

Detta är svensk sjukvård 2014.

Bild från sjukvårdregionens hemsida

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
7 Responses
 1. Micke skriver:

  Jobbigt sånt där!
  Bli bollad runt lite hela tiden..

 2. Tofflan skriver:

  Men va f******n! 👿 Jag blir riktigt förbannad! Tyvärr är det inte ovanligt att det är så här. Jag hörde en berättelse häromdan om en gammal kvinna som bollats mellan akuten och hemmet utan att bli undersökt ordentligt. Hon är så dålig att hon inte pallar att ligga på akutens smala britsar ens. Till sist följde en anhörig med och vägrade gå därifrån…

  Krama dottern från mig och önska snar och god bättring!

  • inna skriver:

   Del 2: idag hade hon en bokad läkartid för magen. Hon har fått en förmodad ibsdiagnos, men del blev aldrig färdigurett. Hela detta året har det bara varit urjävligt i perioder.
   Tiden var bokad på hennes nya vårdcentral (privat) och läkaren brydde sig inte om magen ö h t.
   Fullt fokus på huvudvärk och svullna lymfkörtlar! Provtagning och remiss till Öron, näs och hals. Sjuktransport, undersökning, misstanke om mastoidit, infektion i kraniet. Fast det var inte, tack och lov. Skickad vidare till käkkirurgen och där konstaterar man att hon har infektion i käkleden. Ännu mer antibiotika och förbud att tala och tugga i 5 dagar.
   Tack för att de uppmärksammade hennes besvär! Akutens sköterska avfärdade lymfkörtlarna som inflammerad hårsäck p g a mycket hår!

   Kram!

 3. Grethe skriver:

  Hoppas att din dotter får hjälp
  Kram
  Grethe

 4. Grethe skriver:

  Vad då inflammerad hårsäck dom är inte kloka ibland skyller dom på vad som helst bara dom slipper patienterna har aldrig hört talas om sådant men det kommer nya symptom som vården kan skylla på hela tiden.
  Kram
  Inna

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>