Kommunikation

Jag hade skrivit ett långt inlägg om kommunikation. Men det blev så tråkigt och uppstyltat, så jag raderade hela skiten.

Jag har så många ord och tankar inom mig, men ibland blir det tvärstopp med formuleringarna. Jag tror att jag tänker för mycket på formen än innehållet. Samt att jag blir övertydlig i min rädsla att bli missförstådd. Och då blir det högtravande och tråkigt.

En skrivarskola vore kanske något? Men sådant finns inte i Småstad. Kanske en sommarkurs? Brukar inte det finnas på folkhögskolor?

Kommunikation är det som vår tillvaro är mest fylld av. Datakommunikationen är omfattande och tydligt reglerad =)

Kommunikation mellan människor är svårare. Kloppan berör det i ett inlägg. Likaså fick Tofflan mig att tänka efter lite.

Att vara rak och tydlig är något jag har lärt mig på senare år. I många år sa jag det jag trodde förväntades av mig, inte det jag tyckte. Och kommunikationen försvårades så klart. Eftersom jag gav  otydliga signaler. Jag har vänner som är brutalt ärliga, och det skapar en annan sorts konflikt när man sårar människor med sina ord.

Det viktiga är att man vågar kommunicera. Även om det är svårt. Våga ta tjuren vid hornen och säga vad man tycker. Även om det känns jobbigt. Att vägra svara och bryta kommunikationen är fegt. Tycker jag. Det är brister på kommunikation som skapar konflikter.

Bloggen skapar många kommunikationer. Jag älskar att få kommentarer och att faktiskt ha en dialog genom mina tankar. En del dagar kan jag bli lite sur för att så många läser, men inte kommenterar.
Fast det kan ju vara som för mig, när jag läser andras bloggar. Jag har en kort stund över och hinner med en kort surfrunda.
Jag läser, men hinner inte kommentera.
Ibland behöver jag tänka lite innan jag skriver och återkommer senare.
Ibland orkar jag inte skriva, för att jag är supertrött.

Ibland lägger vi ner själ och hjärta i ett inlägg och så får man knappt någon respons. Det svider. Men kanske är innehållet viktigare för mig än för  läsarna.

För mig är det terapeutiskt att skriva ner mina tankar och att få respons av andra. Då blir jag bekräftad. Och behovet att bli bekräftad är vår kanske starkaste drift.

Att blogga är att kommunicera. Kommunikation kommer av ordet communicare som betyder göra gemensam. Och när vi kommunicerar delar vi eller hur =)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
5 Responses
 1. Miriam skriver:

  Kommunikation är superintressant! Tydlighet utan övertramp är nog viktigast. Tror jag så här i all hast 😉 Kram!

 2. Tofflan skriver:

  Jag har jobbat med kommunikation i över 23 år, så förhoppningsvis hade jag nåt smart att säga! 😀 Men jag ville komplettera med att kommunikation är ju just FLERA som kommunicerar, information är envägs. Bloggen ska vara ”kommunikabel”, tycker jag. Däremot har jag svårt när människor kommenterar hos mig och ska ha sista ordet och rätt. Spelar ingen roll att jag har en annan uppfattning – som kan vara fel. Det är MIN blogg. Och så behöver man ju inte vara sårande i sina kommentarer heller, då kan man ju läsa nån annan blogg än den man inte gillar, typ. Fast din blogg gillar jag! 😀

  Kram på väg till duschen!

 3. charlotte skriver:

  ett sjujäkla bra inlägg. jag önskar att jag kunde vara lite mindre ärlig ibland men jag sårar ingen med vilje iaf. skulle aldrig falla mig in att tex kommentera ngn blöogg med dränkande ord för att jag inte gillar den.
  kram

 4. jag gick skrivarkurs 16 veckor på heltid 1993. lunnevads folkhögskola, vikingstad utanför linköping. vi skrev ihop en antologi, men jag gjorde också en egen diktsamling som jag sände åtskilliga förlag.
  problemet jag har när jag läser är att jag alltid ”analyserar” hur det är skrivet och hur det kan komma sig att man kan bli så känd och tjäna så mycket pengar-utan att ha tillgång till ett ordentligt språk… läs: liza marklund.
  älskar de som kan trolla och vrida mig åt olika håll just genom språket. och gissa vilka ämnen som är favorit att undervisa i? just precis. sv o en.
  men jag tappar sugen direkt i en bok om den inte är välskriven.
  kram.

 5. inna skriver:

  Miriam: jo men visst! Tydlighet utan övertramp! Så ska det vara tänk att det tog mig 40 år att inse det =)
  Kram

  Tofflan: jag gillar din blogg också =) Vi är lika , men ändå olika. Det gillar jag. Och gillar man inte det man läser kan man låta bli. Det är sant! Det är inte kul att höra att andra har åsikter om vad man skriver, men inte vågar framföra det , utan en tredje part påpekar andras åsikter.
  Kram

  Charlotte: du är ärlig och öppen. Det uppskattar jag. Du är så uppfriskande i cyberträsket.
  Kram

  Jeanette: skrivarkurs är något som får vänta. Nu ska jag plugga på handelshögskolan, på distans, och så ska jag tydligen läsa religion också =) Men allt som ger meriter på jobbet är bra. och kul med nya saker.
  Kram

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>