Archive for » maj 16th, 2011«

Entreprenöriellt lärande

Ännu en dag med entreprenörskap i fokus.

Strategiskt entreprenörskap i skolan.

Jämställdhet.

Som vanligt intressanta och inspirerande föreläsare, men ibland önskade jag att inte bara vi som redan är frälsta fick lyssna och inspireras. Och oftast så åker jag iväg ensam på konferenser, inspirationsdagar och föreläsningar. Då blir jag så avundsjuk på de kommuner/skolor som skickar iväg flera. Oftast både skolledare, pedagoger och annan personal, som studievägledare.

Vi ska utbilda människor för framtiden, för framtida yrken som inte finns. Då behöver vi ge dem redskap för att kunna samarbeta, vara kreativ, flexibilitet, utveckla deras självkänsla,  empati och mod.

”Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart ochdärigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.”

”Skolan ska sträva efter flexibla lösningar för organisation, kursutbud och arbetsformer.”

Ur Lpf94(läroplan för de frivilliga skolformerna)

Det betyder att vi ska erbjuda eleverna både traditionell kunskapsförmedling, ämnesöverskridande, temaarbeten och projektarbeten med växande ansvarsbörda. Arbetet i skolan ska verka för jämställdhet, ge möjlighet till verkligt elevinflytande och fostra goda samhällsmedborgare.

Fr o m ht 2011 finns entreprenörskap som ett eget ämne i skolan. Entreprenörskap i skolan är ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummen lika mycket som det är en kunskap om egenföretagande. Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

”Ämnet entreprenörskap är tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom psykologi och företagsekonomi, men även andra kunskapsområden såsom retorik och juridik ingår. Med hjälp av begrepp, teorier, modeller och metoder från dessa områden behandlar ämnet företagsamhet i sociala, vetenskapliga, kulturella eller ekonomiska sammanhang.”

Ur ämnesplan för Entreprenörskap

Det ska bli fantastiskt roligt att jobba med Strategiskt Entreprenörskap i Skolan (STEPS)

Ja, som ni märker gillar jag entreprenörskap =)

Dagen har varit lång. Nu blir det äntligen middag (linssoppa) och sen jobba sig lite till.  Men solen skiner, ungarna mår bra och jag är ganska nöjd med livet.

 

 

Måndag

Vanligtvis studsar jag upp pigg och glad på måndag morgon.

Ganska okej utsikt genom sovrumsfönstret.


Men det där j***a huvudet jag har är inte på min våglängd. Jag hatar huvudvärk.

Så idag är det risk för sur tant.

Kanske tur att det är en annan agenda: videokonferens med eleverna och sen konferens med intressanta föreläsare om entreprenörskap. eleverna har önskat att testa videokonferens via vår lärplattform och idag är det dags.

Ikväll är det uppsats som gäller. Skriva.Skriva. Skriva.